Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Институт за детско психично здраве "ала Шер"

Аида Паникян

5. Юли 2010 , брой: 151   1165   0Добре е да има повече дневни центрове за деца, които имат физически или психически затруднения, казва баба на 4-годишно момиченце. Детето говори, но родителите му смятат, че не се разбира достатъчно добре това, което казва, и са потърсили услугите на логопед. Категорични са, че малката принцеса има много сериозен напредък и възнамеряват да продължат със сеансите. Сега логопедът започва работа в новооткрития Институт за детско психично здраве и развитие и логично доволните клиенти го следват.
Институтът за детско психично здраве засега работи с около 25 деца седмично, застъпени са две от най-разпространените напоследък диагнози - дислексия и аутизъм. Няма да бъде отказвана помощ и на подрастващите, пристрастени към компютърните игри и интернет. Донякъде необичаен, но очевидно резултатен е новият за страната подход - на консултациите присъстват родителите на нуждаещите се деца и влизат в ролята на помощници на психотерапевтите. След като се разработи, институтът ще може да поема по 10-15 деца на ден, в съботите и неделите ще се провеждат обучения за родители, учители и специалисти. Предвижда се безплатно консултиране на деца сираци. През есента ще се организират арт ателиета с участието на доброволци от Художествената академия, актьори, музиканти и др.
Институтът има безплатна гореща линия 0 800 1 DSLX (0 800 1 3759). Вече може да се радваме на плода на над 2-годишните ни усилия, коментира за ДУМА проф. д-р Ваня Матанова, ръководител на екипа и председател на Българската асоциация по дислексия и на Българската асоциация по клинична и консултативна психология.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"