27 Април 2024събота08:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Румен Радев:

В България няма политическа криза

Бъдещият президент призова да се изчакат конституционните процедури, преди да се бърза с гадания за служебен кабинет

/ брой: 266

автор:Павлета Давидова

visibility 51

Новоизбраният държавен глава ген. Румен Радев бе категоричен, че политическа криза в България няма. След като получи от председателя на ЦИК Ивилина Александрова решението за избор на президент и вицепрезидент на Република България той уточни, че след подадената от кабинета оставка вече тече нормално конституционната процедура и няма място за драматизация. Изходите са два - или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия кабинет или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори, коментира бъдещият президент. Той добави, че един държавен глава трябва да бъде готов за всякакви ситуации и да поеме своята отговорност.
На въпрос дали трябва да бъде назначено ново правителство в този парламент, Радев призова, преди да се говори категорично, да се изчака президентът Росен Плевнелиев да приключи консултациите с парламентарните партии и да мине процедурата по връчването на мандати. Генералът подчерта, че евентуалният служебен кабинет е изключителна отговорност на Плевнелиев. "Така е по конституция. Имам неговото уверение, че ще бъда уведомен", заяви Радев и добави, че разчита на опита и професионализма на предшественика си за съставянето на добро служебно правителство.
Радев прогнозира като най-вероятен вариантът с предсрочни парламентарни избори. По думите му обаче не бива да гадаем, защото все още има един мандат, който Плевнелиев трябва да връчи. Стана ясно, че визира варианта след отказите на ГЕРБ и БСП да съставят нов кабинет, някой друг да се изкуши каквато готовност заявиха от Патриотичния фронт. "Ако говорим за предсрочни парламентарни избори, ще инициирам среща на председателя на парламента и лидерите на всички парламентарно представени партии със експерти по изборно законодателство и инициаторите на референдума, за да обсъдят вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система и да се уточнят необходимите действия. Това ще стане, когато вече е ясно, че отиваме към предсрочни парламентарни избори. Дотогава има връчване на още един мандат", обобщи генералът.
В речта си в ЦИК Радев обеща да работи и отдаде силите и енергията си за демократична и просперираща България. "Искам да благодаря на всички хора от ЦИК, които положиха неимоверни усилия за демократичното, честно и прозрачно провеждане на тези избори. Връченият ми мандат на мен и на г-жа Йотова е израз не само на признание за резултата от тези избори. Това е изключително отговорен и задължаващ акт", заяви на церемонията той.
Официалното връчване на решението на ЦИК привлече много журналисти, които с любопитство наблюдаваха как тържествената част се води от загубилата на балотаж срещу Радев Цецка Цачева. Шефката на НС поздрави победителите от президентските избори за огромното доверие, което получиха от българския народ. Вярвам, че няма да пожалите сили и енергия, за да отговорите на това доверие с мъдри и държавнически решения в интерес на българските граждани, заяви провалилата се кандидатка за "Дондуков" 2.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ