20 Април 2024събота11:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Властелинът на рока

Чък Бери в деня на своята 90-годишнина обяви, че през 2017 г. ще издаде нов албум

/ брой: 270

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1973

"Майка ми казваше: Ти и Елвис сте доста добри, но не толкова, колкото Чък Бери", споделя Джери Ли Луис. "Рокендролът има само един крал и неговото име е Чък Бери", признава Стиви Уондър. А Джон Ленън обобщава: "Ако трябваше на рокендрола да се постави ново име, то щеше да бъде Чък Бери."
 

Живата легенда на рокендрола Чък Бери, който на 18 октомври т.г. навърши 90 години, навръх рождения си ден обяви, че ще издаде нов албум след 38-годишна пауза, съобщиха световните медии. Той ще се казва просто "Чък" и ще бъде закъсняло продължение на издадения през 1979 г. "Rock It". Засега се знае единствено, че ще включва само нови песни, композирани и продуцирани от музиканта, и ще бъде посветен на съпругата му Темета "Тоди" Бери, с която имат четири деца и живеят заедно вече 68 години. В проекта участват синът Чарлз Бери-младши (китара) и дъщерята Ингрид Бери (хармоника). Джими Марсала, басист в бандата на Бери в продължение на 40 години, разказва, че албумът е подготвян много дълго време, тъй като достолепният рокаджия държи да оправдае очакванията на своите фенове. В записите се присъединяват и Робърт Лор (клавишни) и Кейт Робинсън (ударни).

Знаменитият американски певец и композитор Чарлс Едуард Андерсън Бери е роден на 18 октомври 1926 г. в Сейнт Луис, щата Мисури. Той е третото от общо 6 деца в семейство от квартала на чернокожата средна класа. Научава се да свири на китара в юношеска възраст, а първата му изява пред публика е на лятна забава в средното училище, на която изпълнява "Confessin the Blues" на Джей Макшан. От 1944 до 1947 г. младежът пребивава в поправително училище, уличен в опит за грабеж. След като е освободен, започва работа на поточна линия в завода на "Дженерал мотърс - Фишър" и едновременно учи фризьорство във вечерно училище. През 1952 г. сформира трио с барабаниста Еби Хардинг и пианиста Джони Джонсън, кийбордистът му напуска и се връща многократно през следващите три десетилетия. От 1955 г. бандата е една от най-активните в нощните клубове на Сейнт Луис и така от концертни изяви младият музикант допълва доходите си като фризьор. През май 1955 г. в Чикаго се запознава с Мъди Уотърс, видният блусар го представя на шефа на музикалната компания "Чес" Ленард Чес. За нея Чък Бери прави демо запис с песента "Ida Red". Чес променя заглавието на "Maybellene", изпраща я на радиоводещия Алън Фрийд и прохождащият рок изпълнител спечелва своя първи хит в Топ 10.
Най-голяма популярност Бери постига във втората половина на 50-те години, когато виждат бял свят емблематичните му хитове "School Day", "Carol", "Roll Over Beethoven", "30 Days", "Rock And Roll Music", "Sweet Little Sixteen", "Back In the USA"... На върха на кариерата си младият изпълнител е осъден на две години заради някаква история с участието на малолетно момиче. Излиза на свобода през 1964 г., във времена, в които модата на рокендрола е отстъпила, а името му е забравено. В този период обаче първите рок групи от Великобритания смятат стила на Чък Бери за образец, а неговите китарни композиции оказват огромно влияние върху формиращата се бийт музика на Острова. Бери отново постига милионен тираж през 1972 г. с песента "My Ding-a-Ling", а през 1979 г. албумът "Rock It" завоюва огромен успех. В началото на 70-те Бери създава своя универсален парк в Уентсвил, Мисури, на който през следващите години отделя по-голямо внимание, отколкото на творчеството си.
Чък Бери е сред първите музиканти, вписани в Залата на славата на рокендрола при нейното откриване през 1986 г. Но той е въведен равностойно и в Залата на поезията заради своите впечатляващи текстове. Неговите "Johnny B. Goodе", "Maybellene" и "Rock And Roll Music" са включени в списъка с 500 песни, очертали облика на рокендрола. През 2000 г. музикантът получава отличие на Кенеди център за принос към американската култура. Космическият кораб "Вояджър" излиза в открития космос, носейки на борда запис на песента "Johnny B. Goodе" като образец за творение на човешкия дух. От 1996 г. насам всяка сряда Чък Бери свири в любимия си клуб "Блубери хил" в Сейнт Луис и периодично предприема турнета на различни континенти. Както много знаменитости, и той издава своя биографична книга (1987). Голям брой рок музиканти участват във филма "Hail! Hail! Rock 'n' Roll", като отдават почит към творчеството на знаменития си предшественик. Вим Вендерс във филма "Алис в градовете" включва фрагмент от изпълнение на Чък Бери по време на концерт на песента "Memphis, Tennessee".
Чък Бери е почитан като най-великия цветнокож изпълнител, поставил своя значим отпечатък върху рокендрола и един от пионерите в него. Той въвежда китарния риф като отличителна черта в рок композицията. Стилът му съчетава влияния от ритъм енд блус, кънтри и блус и е подплатен с остроумни текстове. Важен акцент в сценичните му изяви е прословутата "патешка походка". Той е голям авторитет за изпълнителите от бъдещото поколение като "Бийтълс", "Ролинг стоунс", "Бийч бойс", Боб Дилън и др.


С Брус Спрингстийн изпълняват "Johnny B. Good" през 1995 г. на концерт в Кливлънд, Охайо


С Джери Ли Луис и Рей Чарлс

С Ленард Коен и Кийт Ричардс

Паметникът на Чък Бери в родния му град Сейнт Луис


Чък със съпругата си Темета, с която са заедно от 1948 г.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ