23 Април 2024вторник19:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България и Русия ще обучават заедно кадри за енергетиката

Три български университета, четири руски и три бизнес корпорации създадоха асоциация за съвместна подготовка на специалисти за проекти като "Южен поток"

/ брой: 89

автор:Велиана Христова

visibility 73

Дългогодишното кухо приказване, че образованието и бизнесът у нас се разминават, е на път да бъде заменено с целево обвързване на техните интереси. Целенасочена и пряко свързана с нуждите на бизнеса подготовка на студенти в областта на машинното инженерство и енергетиката започва у нас с усилията на български и руски университети и индустриални фирми.
На 14 април три наши вуза - Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", Русенският университет и Университетът по библиотекознание и информационни технологии учредиха асоциация заедно с колегите си от 4 водещи руски технически университета - Московски държавен университет по печата, Руски държавен университет по нефт и газ "И. Губкин", Московски държавен университет по транспорт, Санкт-Петербургски държавен политехнически университет. В сдружението с нестопанска цел влизат също бизнес корпорациите "Овъргаз", Българо-руска търговско-промишлена палата и "АтомЕнергомонтаж" ЕООД. Начинанието се нарича "Асоциация на руски и български висши училища и представители на бизнеса".
Организатор на асоциацията е ВТУ "Тодор Каблешков", чийто ректор проф. Петър Колев стана неин председател. На церемонията за подписването на официалните документи сред гостите бяха руският посланик у нас Юрий Исаков, руският консул в Русе Владимир Климанов, дипломати, председателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на групата за приятелство с Русия в парламента Красимир Велчев, български и руски ректори и преподаватели.  
Основната цел на новата формация е да стимулира връзките между български и руски висши училища и да разработва съвместни бакалавърски и магистърски програми основно в областта на енергетиката и газоснабдяването. Подготовката на специалисти в тези направления е от взаимен интерес на двете страни. Разбира се, появата на асоциацията стана възможна благодарение на дългогодишните връзки между българските и руските преподаватели, за които в последните 20 години у нас просто не бе прието да се говори. Миналата година идеята за създаването на такава асоциация бе скрепена с междуправителствена договореност по време на посещението на руския зам.-министър Юрий Сентюрин в нашето просветно министерство. Сдружението е отворено за присъединяване и на други висши училища и бизнес структури.
Първият проект на новата асоциация е вече в ход - създаване на българо-руски инженерен факултет във ВТУ "Тодор Каблешков", който е доказал капацитета и възможностите си за модерно обучение на инженери в машиностроенето и енергетиката. Проектът ще бъде осъществен съвместно с Московския държавен университет по транспорт и Руския държавен университет по нефт и газ. Съвместно ще бъдат обучавани студенти за инженери, необходими особено при реализацията на предстоящите важни за България енергийни проекти като "Южен поток", които без висококвалифицирана работна ръка не може да имат успех. А специалисти не се създават за един ден, затова във ВТУ са убедени, че подготовката трябва да започне веднага, за да се посрещнат в нужния момент предизвикателствата на новите технологии и съоръжения.    
Проведени са дискусии с представителите на бизнеса за учебни програми на българските висши училища, съучредители на асоциацията. Русенският университет вече има двустранен договор със Санкт-Петербургския държавен политехнически университет и от есента на м.г. въведе магистърски курс "Възобновяеми енергийни източници и технологии" по съвместно разработени учебен план и програми. По принцип у нас има учебни програми с преподаване на английски, немски, френски език - в ТУ-София и в Софийския университет. Сега със създаването на новата асоциация вече ще се преподава и на руски, като създаването на общи учебни програми и практики за пръв път е обвързано в официална некомерсиална съвместна структура.



Русия в момента обръща засилено внимание на висшето образование. Още миналата година рязко бе увеличен бюджетът за него до над 10% от федералните публични разходи. През 2011 г. държавният бюджет за образование нарасна с още 28 на сто и сега е около 500 млрд. рубли (над 16,7 млрд. долара). По данни на руското Министерство на образованието и науката, бюджетът за висше образование и за професионално обучение след вуз бележи ръст от 15%, а парите за приложни научни изследвания в сектора са увеличени 2 пъти. За периода 2011-2013 г. на водещите университети в Русия се отпускат допълнително по 30 млрд. рубли годишно (около 1 млрд. долара) за иновационни и научни дейности.   
Променен е и приемът на студенти в Русия. Значително се свива държавната поръчка за икономически специалности и за право. За последните 5 години с около 50% са намалени местата в икономическите специалности, в педагогическите - с 35 на сто, в хуманитарните - с 30 на сто. Затова пък е увеличен държавният прием за металургията, енергетиката, морската техника, геологията, проучването, добива на полезни изкопаеми.


 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ