28 Март 2024четвъртък15:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кутията на Молдова

Победата на Игор Додон на президентските избори е удар по аспирациите на съседна Румъния и може да отприщи нов конфликт в Европа

/ брой: 271

автор:Георги Георгиев

visibility 1261

Резултатите от изборите за президент на Молдова потвърдиха тенденцията от последните две години за ерозия на управляващия в страната конгломерат от "проевропейски" партии и за стабилна подкрепа за опозиционните партии, които са определяни като "проруски". Лидерът на социалистическата партия Игор Додон, който спечели с 52,57% пред съперничката си от партия "Действие и солидарност" Мая Санду (47,43%) постигна забележителен прогрес в страна, която се намира под плътната опека на западните държави, и която се разглежда от Запада като аванпост срещу Русия.
Победата на Додон е напълно разбираема. Единствената страна, която бие Молдова по корупция в постсъветското пространство, е само пропадналата Украйна. Украинците дори се изхитриха да имат по-ниско жизнено равнище от молдованите, което впрочем няма значение за последните. Голяма част от мъжкото население на страната работи в чужбина, за да изхранва своите семейства. И не само в Русия, където има много гастарбайтери от Молдова. Показателно е, че най-голям брой избирателни секции зад граница - 25 на брой, бяха открити в Италия, докато в Русия бяха по-малко от десет. Непрекъснатите скандали сред управляващата върхушка, която показа крайна некомпетентност, развали напълно отношенията с Русия, което доведе до икономически проблеми, изчезването на един милиард долара от три банки в страната, което прави 12% от БВП на Молдова - всичко това доведе до осезаем ръст на опозиционните Социалистическа партия и партията "Наша партия". Двете първо се представиха достойно на местните избори без обаче да доминират по брой кметове, а освен това като съорганизатори на уличните протести накараха властта да проведе преки избори за президент. Кандидатът на "Наша партия", която има много близки външнополитически виждания със социалистите, Дмитрий Чубашенко се оказа с трети резултат на първия тур от президентските избори (малко над 6%) и това също показа какви са доминиращите настроения в молдовското общество, на което му омръзна да го водят към Европа, докато то

по жизнен стандарт да се плъзга към Африка

Както коментира украинският политолог Михаил Павлив: "В двата форпоста на трансатлантическата дипломация Молдова и Грузия (в тази страна се проведоха парламентарни избори, на които партията на Михаил Саакашвили претърпя поражение - б.а.), протежетата й претърпяха съкрушително поражение. Дългосрочните програми, които се провеждаха в продължение на повече от 10 години завършиха безславно... Резултатът беше пълна нищета и деградация на тези две държави."
Победата на Додон е голям успех за здравомислещите хора в Молдова, които прекрасно виждат докъде беше докарана страната в хода на експеримента, наречен "скъсване на връзките с Русия", който доведе до деиндустриализация и поголовното превръщане на мъжкото население в гастарбайтери. Но неговият мандат изобщо не обещава да бъде безоблачен. Подобно на кутията на Пандора Молдова също е кутия, която крие всевъзможни опасности.
Достатъчно е да си спомним, че преди две години съвсем сериозно се обсъждаше вероятността да бъде извършена провокация срещу Приднестровската молдовска република (ПМР), която да принуди Русия да предприеме военен отговор, за да може така тя да бъде обвинена в директна агресия срещу Украйна, през чиято територия трябва да мине, за да помогне на Приднестровието, в която има разположени руски миротворчески части. Тази опасност не е отминала и в момента и вероятно присъства в нечии планове. Още повече, че Игор Додон рязко се противопоставя на открито провъзгласяваните намерения за обединение между Молдова и Румъния. Неговата опонентка на изборите Мая Санду например заяви, че ако стане президент, ще работи за фактическата ликвидация на Молдова като самостоятелна държава, тъй като подкрепя анексия от страна на Румъния. При това Санду много добре знаеше, че само около 20% от молдованите одобряват присъединяването към Румъния. Против това са не само етнически молдовани, но и практически всички малцинства като гагаузите и българите. При това социологическите проучвания не отчитат мнението на 500-те хиляди жители на ПМР, които меко казано са прорурски и антирумънски настроени - все пак войната от 1992 г., която доведе до отделянето на ПМР от останалата част на страната, бе заради

мераци в Кишинев и Букурещ за обединение

на двете държави. Към това трябва да добавим, че гагаузката автономия в Молдова официално заявява, че ще напусне състава на страната, ако последната се обедини с Румъния.
Игор Додон предизборно се закани да забрани партиите, които искат обединение с Румъния. Това теоретично може да стане искрата, която да запали голям пожар в Молдова, който да я ликвидира в сегашния й вид. Преди месеци бившият президент Траян Бъсеску, който вече е с молдовско гражданство, предложи да започнат преговори с Русия за присъединяването на Молдова към Румъния, с тънкия намек, че Приднестровието ще остане, грубо казано, за Москва. Разбунването на Молдова е напълно вероятен сценарий и идването на Игор Додон на власт може да бъде използвано за началото на поредната драма в постсъветското пространство, като така пътьом се дискредира и идеята за по-тесни връзки с Русия. Още повече, че новият молдовски президент има конкретни планове по завръщането на Приднестровието в конституционното поле на Молдова. Този план е директна заплаха за плановете на прорумънските партии в страната и за националистите в Букурещ. В случай че Приднестровието с неговите половин милион рускоезични жители се завърне в Молдова, вероятно под формата на някакъв вид автономия, или пък страната стане федерация, както също се предлага, то тогава привържениците на съхраняването на независима Молдова и на по-тесните й връзки с Русия ще получат около 400 хиляди гласа. За страната това число е много голямо. При сегашното разпределение на политическите сили това гарантира в бъдеще избирането на парламент, доминиран от социалистите и техните съюзници, а следователно и прокарването на решения, които външни наблюдатели биха определили като "проруски". Точно поради тази причина през 2003 г. под натиска на САЩ бившият президент на Молдова Владимир Воронин отказа да подпише т.нар. План на Козак (по името на тогавашния зам.-началник на администрацията на руския президент), за федерализацията на страната.
Самият Додон поясни тези дни в интервю за руския новинарски сайт "Лента" защо го наричат "проруски". "Наричат ме проруски, защото открито предлагам стратегическо партньорство с Русия и Партията на социалистите, която ще оглавявам до конгреса през декември, открито се изказва за

евразийска икономическа интеграция

Поради това се появи клишето, че съм проруски. Ние имаме прорумънски, проевропейски партии. Истинският патриот трябва да бъде промолдовски, аз се смятам за промолдовски политик."
Засега обаче тези желания на Додон и социалистите остават само добро пожелание. Да не забравяме, че Молдова е парламентарна, а не президентска република, а в тамошното Народно събрание социалистическата партия на Игор Додон е в опозиция, макар и да има най-голямата парламентарна група (26 от 101 депутати). Новият президент вече даде като пример България, когато се произнесе, че е добре да се направят предсрочни избори за парламент, но засега няма индикации, че скоро ще има такива.
Редица наблюдатели още след огласяването на резултатите от първия тур допуснаха възможността, в случай че Додон стане президент, да бъде организирано нещо като версия на първия украински Майдан, с участието на "студенти" от съседна Румъния. Основания за това им даваше преди всичко външнополитическият курс на социалиста, който иска по-тясна икономическа интеграция с Русия и спиране на евроинтеграционния процес, който и без това е вече приключил за Молдова с получаването на т.нар. безвизов режим с ЕС. Действително веднага след изборната победа на Додон в Кишинев се появиха около стотина прорумънски настроени младежи, които няколко дена се събираха на митинг, но техните действия очевидно не бяха подкрепени от политически партии или от по-сериозни сили. Не е изключено това да се дължи и на променената геополитическа ситуация в Европа и света след очевидната криза на ЕС, "Брекзит"-а и избора на "изолациониста" Доналд Тръмп за президент на САЩ. Поне по отношение на действията на Румъния спрямо Молдова можем с голяма доза увереност да предположим, че те ще са съобразени с позицията на САЩ. Ако обаче Игор Додон, в случай че получи парламентарно мнозинство след бъдещите избори, когато и да бъдат, реши да претвори в живота намеренията си относно Приднестровието, това може да провокира много по-сериозна реакция на местните юнионисти, както наричат в Молдова привържениците на обединението с Румъния. Ситуацията след това може да стане непредсказуема, ако междувременно великите сили не постигнат консенсус за бъдещето на тази част от Европа.
Така или иначе, избирането на Игор Додон за президент на Молдова еднозначно може да се разглежда като удар върху претенциите на ЕС и САЩ за доминация в постсъветската република. Не бива обаче да смятаме, че махалото сега ще се отплесне в посока към Москва. Додон и съюзниците му тепърва ще се сблъскват с противодействието на местната клептократия и на местната евроатлантическа прислуга, които могат да отидат да крайни мерки, за да запазят привилегиите си и това в условията на нестабилна външна ситуация.


Избирането на Додон за президент еднозначно може да се разглежда като удар върху претенциите на ЕС и САЩ за доминация в Молдова


След изборната победа на Додон в Кишинев се появиха около стотина прорумънски настроени младежи, които няколко дена се събираха на митинг, но техните действия очевидно не бяха подкрепени от политически партии или от по-сериозни сили
Снимки БГНЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ