Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Май 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Интервю

Атанас Зафиров:

"След мен и потоп" звучи реално за това провалено управление

Отиващото си правителство стартира операция "окопаване и замитане на следи", казва депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

Светла Василева

28. Ноември 2016 , брой: 271   1829   0
Снимка


Атанас Зафиров е роден в Бургас. Завършил е български език и история във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", а след това финанси в същия университет. Има специализации по политология и политически мениджмънт в Нов български университет, Българското училище за политика и Московската школа за политически изследвания. Бил е старши експерт в община Бургас. Депутат в 42-то и 43-то Народно събрание от Бургаски избирателен район.

"От плажове до патрони - всичко е на тезгяха за голямата цел: "връщаме се на бял кон и тогава му мислете"

"Министерството на отбраната беше отдадено под аренда. На храбрия атлантик и земеделец Ненчев"

- Г-н Зафиров, ще осветлите ли за читателите на ДУМА "подвизите" на правителството в оставка?
- Отиващото си правителство стартира операция "окопаване и замитане на следи". Назначават се посланици, сменят се бордове на държавни предприятия, форсират се процедури по раздаване на 20-годишни концесии, продажба на апетитни парцели, прокарват се безумни закони в последния момент - правят точно обратното на това, което се очаква от едно дискредитирано и загубило морално право да върши каквото и да е управление. Свидетели сме и на още една интересна подробност - министрите от ГЕРБ чистят от властта реформаторите и обратното - тези от Реформаторския блок и най-вече Николай Ненчев ударно отстраняват свързани с ГЕРБ назначения. Както се казва - семейството се развежда със скандал, а сметката ще я плати народът.
- Изглежда кабинетът "Борисов-2" напоследък "работи" на широк фронт и бързи обороти?
- Да, от плажове до патрони - всичко е на тезгяха, всичко е остойностено и всичко работи за голямата цел: "връщаме се на бял кон след няколко месеца и тогава му мислете". Министерският съвет смени работното си място и провалените му членове от сутрин до вечер ни облъчват от ефира на телевизиите, обяснявайки на народа колко е глупав и неблагодарен. И как те, милите, денонощно работели за нашето щастие, ама ние нещо не го оценихме. Навремето имаше един телевизионен шарлатанин - Кашпировски, сигурно и той би се изчервил от огромното количество лъжи, с които ни заливат от екрана министрите на Борисов.
- Онова, което прави кабинетът или отделни негови членове, за което разказвате, незаконно ли е? Или е само неморално?
- Дали е законно скоро ще стане ясно. Някои от нещата, със сигурност са за прокурор. Следващото управление ще извади на светло всичко, което се прави в момента. А за морала - управляващите отдавна забравиха значението на тази дума.
- Кое беше най-катастрофалното назначение във втория кабинет на Борисов? Видяхме социолог начело на МВР, счетоводител на енергетиката, философ на еврофондовете, юрист на образованието. За министерството на отбраната вие разкажете.
- Министерството на отбраната беше отдадено под аренда. На храбрия атлантик и земеделец Ненчев и бутиковото му БЗНС, не знам кое точно от всичките. И той се постара да се впише достойно в тази екзотика, за която ме питате - видяхме в министерството на ръководни постове актриси, гримьорки, синдикалисти и какво ли не. Без да обиждам тези иначе уважавани професии - едва ли мястото им е в Министерството на отбраната. За госпожата, оглавила едно от най-важните дружества - "Снабдяване и търговия", и оказала се с отказан достъп до класифицирана информация от ДАНС заради скандално минало, даже не искам и да си спомням. Няма как да забравим обаче, че най-голямото й достойнство беше фактът, че с министър Ненчев се оказаха от едно село. Впрочем, и следващият назначен на това място не получи такъв достъп от ДАНС.
Със своите действия и бездействия Ненчев определено заслужава такова определение - най-катастрофално назначение във втория кабинет на Борисов. Въпреки, че имаше силна конкуренция в лицето на Петър Москов, Даниел Митов и компания.
- Още през август, след пресконференцията на ген. Румен Радев, вие заявихте, че Николай Ненчев трябва да бъде арестуван. Защо?
- Защото пое непосилни финансови ангажименти в ущърб на държавата, в полза на друга страна - приета концепция за съвместна охрана на въздушното ни пространство, която включва пълно поемане на разходите на съюзните ВВС от българска страна, за разлика от Румъния, която е заявила отказ от подобно условие. Единствени ние бяхме с подобен ангажимент и доброволно накърняване на държавния ни интерес. Защото въвеждаше в заблуждение народните представители относно реалната ситуация и перспективи пред българските ВВС. През цялото време, през което тази концепция е била разработвана, в комисията по отбрана министърът и неговите заместници твърдяха, че няма такова нещо, законът е приет "за всеки случай" и когато има конкретни стъпки по неговото прилагане, народните представители ще бъдат уведомени. Оказва се, че по тази концепция се работи от септември 2015 г. На тъмно е било държано и цялото ръководство на ВВС, до момента на пристигането на 14 юли 2016 г. на групата от Полша в България. Ненчев нанесе тежки финансови вреди на държавата, в полза на чужда държава - развенча се най-грандиозната лъжа, изречена от Ненчев и група - ремонтът в Полша е по-евтин от офертата на РСК МиГ - потвърди се, че не е така. За това предупредих още в дебатите в Народното събрание и след това в десетки телевизионни участия и публикации. Изчислихме и конкретното оскъпяване - става въпрос за милиони. По думите на Радев, вместо да се търси диверсификация и поевтиняване, от един монополист - РСК МиГ, държавата създава друг монополист - Полша. Самият Бойко Борисов призна в интервю, че договорът с Полша е "глупост". Защото подчини проблемите на националната сигурност и въздушния суверенитет на страната на лични идеологически съображения - т.нар. подготовка и готовност за борба с Русия. По този начин постави на риск живота и сигурността на българския летателен състав, който, оказва се, "лети на самолети със саморъчно удължен летателен ресурс". И още - защото умишлено приземи българската изтребителна авиация. Стана ясно, че съгласно изискванията на техническата документация за експлоатация на самолетите МиГ 29, няма нито един изправен самолет. Съгласно изискванията на тази документация - закон в авиацията - не трябва да лети нито един самолет. Защото напълно неглижира военната експертиза в полза на дилетантщина и некомпетентност, граничещи с национално предателство. Това дали са достатъчни аргументи?
- Действията и бездействията на военния министър в какъв размер са нанесли материални щети на данъкоплатците и на държавата?
- Това ще става ясно тепърва - виждате, че през ден прокуратурата повдига нови обвинения. За мен само щетата от договора с Полша е в размер на над три милиона евро. Очаквам нови разкрития и около продажбите на недвижими имоти от министерството, старо въоръжение и имущество, скандални поръчки и договори. Тепърва ще става ясно какви са ги творили Ненчев и компания.
- Освен скандала с ремонта на МИГ-овете имаше и една история за флотилия в Черно море, по която се получи разноговорене между министър, президент и премиер. Изложихме се за пореден път. Не беше ли тогава моментът за оставка на военния министър? Или беше много преди това, когато назначи актриса за началник на политическия си кабинет?
- Мога да ви изброя поне още десет повода за оставка. Тъжното е, че се загуби ценно време и се стопира развитието на българската армия в период на всеобща нестабилност и сложна геополитическа обстановка. Две пропилени години.
- Какво още да очакваме от кабинета в оставка?
- Само се моля да не се изкушат от надигащата се вълна на нихилизъм и деструктивност. Максимата "след мен и потоп" звучи напълно реално за това провалено управление. Надявам се последните събития в Харманли да не са част от подобен сценарий.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"