29 Март 2024петък16:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Деси Добрева:

Автентичният фолклор е голяма ценност

Човек, преминал през света на изкуството в детска възраст, се изгражда като по-пълноценна и по-успешна личност в живота, смята известната изпълнителка

/ брой: 271

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 69

Деси Добрева е родена на 29 март 1981 г. във Варна, където завършва Училището по изкуства "Добри Христов" със специалност пиано. Дипломира се в НМА "Проф. Панчо Владигеров" като магистър във Факултета по джаз и поп пеене и магистър във Факултета по теория на музиката, композиция и дирижиране. Става много популярна с участието си в "Шоуто на Слави". През 2007 г. завършва с отличие Бъркли колидж ъв мюзик в Бостън, САЩ. През 2008 г. излиза първият й самостоятелен албум "Тя е!". През 2009 г. представя руския си албум "Дорогой длинною" с няколко концерта в Москва. През март 2016 г. излезе албумът й "In The Light" с известния американски музикант Дейвид Йънг. Носителка е на Наградата Варна в областта на музиката, на престижни отличия у нас и по света като изпълнител и композитор.

- На 29 ноември ще представите с концерт-спектакъл своята нова група "Лудо младо". Как дойде идеята? И защо я нарекохте с това име?
- "Лудо младо" не е точно група. Tова е проект, насочен към всички "луди и млади", които искат да са в крак с времето, но харесват и милеят за нашите традиции и фолклор. Идеята "витае" отдавна в главата ми. Явно сега дойде моментът да я реализирам. Името дойде спонтанно, но мисля, че пасва идеално на темперамента и посланието на музиката ни.
- Ще излезете на сцената на "София лайв клъб" с 21 изпълнители. Кои са те? Работили ли сте с тях в други проекти?
- На сцената сме 12 музиканти - ударни, перкусии, бас, клавишни, китари, брас, гайда, тъпан... доста хора, общо взето. Към нас ще се присъединят и танцьори от трупата на Нешка Робева "Нешънъл Арт", така че картинката ще е пъстра и весела. С някои от музикантите съм работила по други проекти и ангажименти, а с други се запознахме покрай идеята за този проект.
- От загатнатото за това събитие изглежда, че съчетавате в него класически фолклор с модерна мултимедия. Какво е мнението ви за осъвременяването на фолклора?
- Живеем в мултимедиен свят, където от всички страни ни обсипват с информация, реклами и какво ли не. Целта на мултимедията при нас не е да развличаме публиката с искрящи картинки, а напротив - да подчертаем характера и настроението на музиката, т.е. картинката е подпомагащ, а не централен елемент в изпълненията. Фолклорът ме съпътства от рождението ми - у дома се слуша и до днес изключително разнообразна музика - може би точно затова и аз самата обичам да смесвам жанрове и стилове, включая фолклор от различни народности. Автентичният фолклор е голяма ценност и той трябва да се опази такъв, какъвто е. За да достигне човек до същността на автентичното, да го възприеме и оцени, той трябва да бъде възпитан в определени принципи и ценности, които днес срещаме все по-рядко, за съжаление. Затова, за да се обърне взорът на онези млади хора у нас, които не са запознати с хубостта и богатството на нашия фолклор, е необходимо да се прибегне до съвременни художествени средства и похвати. Те не омаловажават народната традиция, а напротив - показват как тя може да съжителства в този динамичен мултимедиен и мулти-случващ се свят.
- От началото на годината участвахте в множество концерти пред българите в чужбина. Как ви посрещат, какво е чувството, вълнението на тези срещи?
- Почти всяка година правя турне в САЩ, а тази година турнето включи и градове в Канада, където не бях изнасяла концерти няколко години. Учудването и възхищението ми бяха огромни - учудване от факта колко много се е разраснала българската общност (донякъде със съжаление споделям този факт), и възхищение от невероятната почит към българското и родното у българите извън граница. Тези концерти са вдъхновение за артиста месеци напред.
- Какви песни искат да чуят нашите сънародници? Какво най-често ви питат или споделят в разговорите извън концертите?
- Желанията могат да бъдат разнообразни, но настроението и уважението към артиста са невероятни! Пеем от сърце българските песни, танцуваме, докато останем без дъх, българските хора и плачем с искрени сълзи накрая на концерта, когато трябва да се разделим от вълшебната магия на Българския дух. Понякога оставам с часове след концерт - да раздавам автографи, да се снимам, да разговарям, дори да поспоря с публиката. Мисля, че това е зареждащо изживяване както за мен, така и за самите хора, дошли на концерта.
- Изявявали сте се на емблематични световни подиуми като "Блу ноут", Роял Албърт хол, Астория хол... Какво е преживяването да пееш на такива сцени?
- Големината и известността на една сцена не я прави по-значима или вълнуваща за мен. Важна е публиката, събитието, настроението. Дори да има само един човек в залата, пак ще се притеснявам и пак ще искам да се представя в най-добрата си светлина. Тъй като вълнението винаги е налице, обикновено тренирам преди концерт, за да успокоя малко страстите и да съм по-съсредоточена на сцената.
- Понякога искало ли ви се е "да се махнете", да заживеете някъде другаде, извън България? Какво може да ви изкара от нерви или да се почувствате така безсилна пред нещо, за да надделее подобно решение?
- Когато човек е млад, му се иска всичко и на всяка цена. Иска да кръстосва света, да преплува океана, да живее в джунглата и така нататък. Но колкото повече се трупат годинките, толкова повече го тегли към дома и към корените. Иска му се да намали темпото, да се порадва на простите, обикновени неща, да намира време за близките си, за чаша вино, за хубав спектакъл... Лесно се паля, но се научих през годините да не обръщам внимание на чуждата некомпетентност и профанщина. Преди 15-ина години, в началото на студентските си години, прочетох на стената на Факултета по поп и джаз пеене една мисъл: "Ядосвайки се, ние се наказваме за грешките на другите." Запомних я и възприех виждането, че и да се ядосваш, и да не се ядосваш - фактът си е факт. Така че по-добре да измислиш изход от създалата се ситуация, отколкото да тровиш твоето и на околните здраве. Дай Боже да не ми се налага да емигрирам, харесвам България.
- В последно време се изявявате в спектакли с трупата на Нешка Робева, както и в проекта "Балкански" на Теодосий Спасов. Какво ви дават тези сътрудничества?
- Всяко едно сътрудничество е преди всичко сблъсък на идеи, характери, виждания. То води напред всеки творец, защото го предизвиква да бъде по-добър.
- Преди години бяхте водеща на "Полет над нощта" в БНТ - имате ли желание да се върнете към нещо подобно? На какво ви научи работата в телевизията, както и с Хачо Бояджиев?
- Много ми харесваше работата и самото предаване "Полет над нощта" - това също бе предизвикателство за мен и съм щастлива, че покойният, за съжаление, Хачо Бояджиев ми гласува такова огромно доверие. Липсва ми такова предаване в тв ефир, както и самият Хачо, който беше изключителен ръководител и съмишленик за мен. Понякога се събирахме просто да си поговорим - на кафе, на вечеря - откриваше цял един нов свят пред мен. Така се чувствам и в срещите си с Нешка Робева - един необятен човек и талант, от който мога само да се уча.
- Имате малка дъщеря - според вашите наблюдения и личен опит какви са най-трудно разрешимите и затормозяващи проблеми пред майките, пред родителите у нас? Имате ли идея какво може да се направи, за да бъдат решени или поне облекчени?
- Това е въпрос, който изисква цял трактат. В България е трудно да се отглеждат деца, а за някои - невъзможно. И въпреки това деца все пак се раждат и отглеждат, но с цената на какво? Идеи - много, дела - малко, да не кажем никакви. За сметка на това, за оглупяване и обедняване на нацията се хвърлят неистови усилия и немалко средства. Чудя се кога ли ще настъпи краят на "Цар Плъх" (по Джеймс Клавел) и кога народът ще осъзнае, че "Царят", който и да е той, всъщност е гол (както е в приказката за Царя и новите му одежди). Всички идваме и си отиваме голи, т.е. еднакви сме в голотата си и в правата си. "Безсмъртни" няма, освен в съзнанието ни.
- Смятате ли, че е добре децата от ранна възраст да се занимават с музика, с танци, с фолклор? Това с какво би допринесло за тяхното изграждане като личности?
- Смятам, че децата от пренатална възраст трябва да бъдат запознати с качествени разнородни музикални примери, като се набляга върху националния фолклор. Тъй както детето се учи първо на майчиния език, би трябвало да се запознае отблизо и с "майчината" музика, традиция, бит, за да знае корените си и националната си идентичност. Разбира се, че възпитанието е добре да включва колкото се може повече дейности, умения, знания, стилове, жанрове - колкото по-разнообразно, толкова по-богат е детският, а след това и възрастният свят. Доказано е с безброй изследвания и примери, че човек, преминал през света на изкуството в детска възраст, се изгражда като по-пълноценна и по-успешна личност в живота.
- Включвате се в благотворителни инициативи. Каква кауза може да ви привлече, за да я подкрепите с името и с таланта си?
- Всяка една кауза е достойна за подкрепа, стига да е с искрени намерения и некомерсиална цел. Отзовавала съм се и ще продължавам да го правя, щом е нужна моята подкрепа.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ