25 Април 2024четвъртък03:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова започна промяната в БСП

Сред предложенията, които ще разгледа конгресът през февруари, са нов устав, мандатност за председателя и депутатите, пряк избор на лидер

/ брой: 271

автор:Павлета Давидова

visibility 40

Корнелия Нинова даде старт на промените в БСП. На разширения Национален съвет в събота социалистите решиха, че свикват конгресно заседание с дневен ред, който предвижда приемането на предизборна платформа за парламентарните избори, изменение на коалиционната формула и изготвянето на изцяло нов устав на партията.
Конгресът ще бъде на 4 и 5 февруари от 11 ч. в София. Пред членовете на НС Нинова обясни, че партията се нуждае от нов устав, защото сегашният е "закърпван" многократно, в него има взаимно противоречащи си текстове и такива, които затрудняват работата на структурите.
В качеството си на редови член на НС, а не като председател, Нинова стои зад няколко изменения. Едното е лидерът на БСП да се избира с пряк избор, а не, както досега, да има опция за такъв вот или за конгресно решение. Според нея председателят трябва да има право само на 2 мандата начело на партията. Нинова смята, че 8 години са достатъчно много, за да свършиш нещо полезно, и достатъчно малко, за да си повярваш, че си незаменим. Нинова подчерта, че с промените в устава новото ръководство няма намерение "да се бетонира за вечни времена". Според нея с прекия избор и гласуването на редовите членове ще се избегнат "някои порочни конгресни практики", което предизвика ръкопляскания в залата.
Мандатите на народните представители също ще бъдат ограничени до три. Въвеждането на ограничението е с уважение към опитните колеги, но промяната е продиктувана от желанието за приемственост и обновление на партията. Нинова неколкократно подчерта, че това е личната й позиция като член на НС, а не като председател, и настоя по темата да има стойностна дискусия.
Проектът за уставните промени ще бъде подготвен от Комисията по партийна дейност към НС на БСП, която се ръководи от Анна Янева. След това предложенията ще бъдат изпратени до всички организации, а окончателният вид на устава ще стане ясен едва на 5 февруари, след дебат и гласуване на конгреса. Комисията по публични политики трябва да подготви предизборна платформа за предсрочните парламентарни избори през 2017 г.
Специална комисия ще готви и предложението за нова коалиционна формула за явяване на БСП на изборите. Според Нинова досегашната коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ трябва да бъде преосмислена. Тя определи като некоректно и проява на слаба коалиционна култура поведението на партньори, които на парламентарни избори се явяват с БСП, но за местните избори издигат свои кандидатури и играят срещу кандидатите за кметове и общински съветници на БСП. На места се стига до ситуации, в които коалиционни партньори в Общинския съвет бойкотират кмет или съветници на БСП. Според лидера на партията това поведение следва да бъде един от принципите, според които занапред ще се разглеждат коалиционните отношения.
"Механичен сбор от партии и внушението, че сме много на брой и затова сме силни, вече не върши работа. По-добре да сме по-малко, но истински партньори с формации, които споделят нашата програма и нашите ценности", мотивира се Нинова и настоя коалиционните отношения да се базират на почтеност, коректност и идейна общност.


Снимка Благовеста Цветкова

Три нови лица влизат в Изпълнителното бюро

Нинова изпълни обещанието си да даде път на млади и нови лица в партията. Пред членовете на НС, областни и общински председатели и пред кметове на левицата Нинова освободи от ИБ на партията подалите оставка преди месеци Костадин Паскалев и Юрий Асланов. Заради избирането за вицепрезидент Илияна Йотова също напусна бюрото и Националния съвет на партията. За членове на Изпълнителното бюро бяха избрани по предложение на лидера най-младият депутат на социалистите Стоян Мирчев, членът на Националния съвет Вяра Йорданова и председателят на Районния съвет на БСП в "Оборище" Иван Ченчев.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ