28 Март 2024четвъртък22:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Знание

Наука в банята

Столичната община и 4 вуза ще възстановяват басейните в Овча купел и Горна баня с парите за... фундаментални изследвания

/ брой: 272

автор:Велиана Христова

visibility 1058

Има такава книжка на Джанис Лоб - "Наука в банята", част от поредица за запознаване на най-малките деца с науката по забавен и простичък начин. Сетих се за това, след като миналата седмица учени разбуниха социалните мрежи заради забавното съобщение от Столичната община, че баните в Горна баня и в Овча купел ще стават... центрове за върхови научни постижения. След като Централната баня стана музей, сега пък тази в Горна баня щяла да стане център по музеология, а в Овча купел щели да се изследват лечебните свойства на водите. Така сградите ще се възстановят като уникални културни забележителности, не скри истинската цел зам.-кметът Тодор Чобанов. Цялата тази прекрасна перспектива ще стане факт с пари от... оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР). Идеята била 4 висши училища - Софийският университет, УНИБИТ, Нов български университет и Националната спортна академия, да кандидатстват с проект за създаването на Център за върхови научни постижения. Във въпросната ОПНОИР са предвидени 200 млн. лв. за създаването на 4 подобни центъра.
По думите на Чобанов чрез проекта общината ще си вземе собствеността на сградата в Овча купел от здравното министерство, ще се възстановят баните и ще работят. Само дето всичко това има малко общо с науката, камо ли с върховата наука. 
Столичната община отдавна се опитва да възстанови сградата на минералната баня в Овча купел и търсеше инвеститор да вложи едни милиони за превръщането й в балнеолечебен център. Че да идвали на водни процедури и богати туристи от Запада. Не стана. А жителите в двата района си искат лечебните басейни и са недоволни от занемареното състояние на сградите, които са паметници на културата. Е, едва ли искат музей, но това е друга тема. Като не намери обаче друг начин да си реши проблема, общината се сети, че в МОН има едни пари. И понеже в ОПНОИР могат да кандидатстват висши училища и научни организации, 4 вуза пък решиха, че имат сгода да си решат и те свои проблеми - на една екзотична специалност и на една спортна база за студенти.
Министър Меглена Кунева правилно обяснява, че центровете за върхови постижения са предназначени за развитие на фундаменталната наука, в тях щели да бъдат привлечени най-изявени учени - по света те наистина решават фундаментални проблеми в унисон с дългосрочна научна стратегия. Каква фундаментална наука ще се развива в конкретния случай? Първо - в НБУ имало специалност музеология (тя не фигурира в рейтинговата система на вузовете, която дава пълно описание на специалностите във всяко висше училище). Та, студентите от тази специалност щели да изучават в банята тънкостите на многообразната музейна дейност. Нищо, че в България имаме корифеи на музейното дело и че душовете и ваните в Горна баня едва ли са идеалното място за такава дейност. Както попитаха съветниците от БСП, които гласуваха против по време на заседанието в общината: "Има ли една баня в Карлови вари да е превърната в музей или в център за висша наука?" И за каква наука изобщо става дума? Отговорът е: няма време за дебати, срокът да се подадат проектите е 23 януари!
Веднага идва следващата "научна" обосновка - ще се изучават съставът и свойствата на минералната вода и влиянието й върху различни болести. Съставът и свойствата на минералните води у нас, както и болестите, при които те помагат, отдавна са изучени, дори по сергиите се продават подробни наръчници и книжки по тези въпроси. Водата в Овча купел например е полезна при ревматизъм, разклатени нерви, ендокринни смущения, диабет. Излиза, че в "научната баня" без много зор ще се работи това, което вече е изработено. И ще се претвори в ново лъскаво издание онази "Наука в банята". Е да, но пък студентите от Спортната академия щели да се упражняват по кинезитерапия в научните басейни (някога на това му викаха лечебна физкултура). След такива обяснения учени от цяла България изригнаха възмутено в мрежата, че рутинни дейности се представят за "фундаментална наука", понеже може би теляците имат мераци да защитят по някоя и друга дисертация.
Иронията настрана, имаме потвърждение как могат да бъдат пренасочени средствата, предназначени уж за развитие на мизерстващата наука у нас - най-бедната наука в Европа, която от хазната получава трохи. Прекрасно е общината да си върне собствеността, още по-прекрасно е да се възстановят културни обекти, да има място за студентски практики, но трябва ли това да става с парите за наука? За тези неща си има други програми и фондове, примерно за регионално развитие; има и целеви бюджет на общината. Нелепо е да се декорират като наука, още по-малко като фундаментална наука, неща, които имат малко общо с нея. Поне да бяха поискали да правят центрове за компетентност, те поне са приложни. Само че за центровете за върхова фундаментална наука има повече средства. Това само показва на какви хитрости сме способни ние, българите, само и само да докопаме едни милиони. От които 75% по дефиниция са предназначени за строителство и научни инфраструктури впрочем.
А знаете ли, че такъв проект спокойно може да бъде одобрен в МОН - отговаря на условията;  вписва се в областите на "интелигентен растеж" (примерно балнеотуризъм); има консорциум от няколко вуза и НПО; да изследваш богатите минерални води на България изглежда гръмко и значимо; включени са модерни думички като музеология и кинезитерапия; наместени са и студенти. Всичко това ще звучи! Какво повече искаме?             
Ами, искаме най-сетне да се дадат парите за наука, а не за всякакви други нужди, опаковани в красив "изследователски" целофан.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ