Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Октомври 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Култура

Пeтринел Гочев открива пловдивска галерия

Известният творец представя творби от няколко цикъла

Пенка Калинкова

29. Ноември 2016 , брой: 272   620   0
Снимка


Нова изложбена площ на левия бряг на река Марица в Пловдив заяви за себе си категорично с експозиция на едроформатни картини и скулптура  на Петринел Гочев. Известен с постижения и в театъра, в случая той се представя като художник и скулптор. Гостуването му в Пловдив е като своего рода продължение на изложбата му в Арт галерия "Форум" в столицата. Свързващо звено между двете експозиционни пространства и инициаторка за срещите с изкуството на Петринел Гочев е галеристката Ваня Атанасова, която в случая консултира галеристката на зала "Орфей" Лидия Радева.
Петринел Гочев гостува преди десетина години със свои работи в Пловдив, но като цяло все още е не твърде познат в града на хълмовете. В случая той се представя с творби от няколко цикъла "Художникът и неговият модел", "Йорик - шутът и принц Хамлет" и други сюжети, общо 18, в скулптурата - "Ограда", "Ваза"... Художникът и неговият модел или по-скоро неговата муза - любимата му съпруга, актрисата Гергана Змийчарова, видяхме на живо в откриването на изложбата и като персонажи в редица от живописните платна. Връзката между платното, озаглавено "Жана", и известния спектакъл на режисьора Петринел Гочев с Гергана Змийчарова в главната роля е очевидна. Две платна - "Битие" и друго с размери 260 х 200 см, напомнящи отдалечено макар монументализма на големите мексикански художници, откриват проспекта от живописни и скулптурни творби. Очевидно е силното пристрастие към фигуративната живопис и към скулптурата. Очевидно е преливането на сюжети от театъра към живописта и обратно. Мисля си, че може би една от следващите работи на Петринел Гочев в театъра ще бъде "Хамлет". Гергана, самата тя художничка и фотографка, освен актриса, ще бъде вероятно неговата Офелия. Скулптурите от шамот допълват картината. Все едно че си в театъра на Петринел, но театър засега статуарен, не задвижен от емоциите и гласовете на живите човешки същества.
Какво казва за изкуството на Петринел Гочев Светлин Русев? "Необичайно явление, мощно и силно, експресивно, сгъстено като енергия - изкуството му е без паралел в родната традиция. По-близо е до духовните знаци на библейската памет, преведени и като че ли езически, приземени чрез една сурова пластическа форма до апокалиптични видения, старозаветни притчи и невинни детски души, които живеят в пространството като спасители на духовната чистота."
 

 

 

Култура

 • Изложбата "Корона" се открива днес в столичната галерия "Лик"
  20. Октомври 2017 206
  82
  0

  Столичната галерия "Лик" и шахматният клуб "Блиц" под патронажа на посолството на Република Аржентина в България представят самостоятелна изложба "Корона" (живопис и миниатюра) на художника Роман Гуманюк. Тя ще бъде открита днес  от 17 ч. на ул. "Лайош Кошут" 37.
  Публиката ще види серия от картини и миниатюри на художника на тема шахмат. В...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"