Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Август 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Култура

Пeтринел Гочев открива пловдивска галерия

Известният творец представя творби от няколко цикъла

Пенка Калинкова

29. Ноември 2016 , брой: 272   563   0
Снимка


Нова изложбена площ на левия бряг на река Марица в Пловдив заяви за себе си категорично с експозиция на едроформатни картини и скулптура  на Петринел Гочев. Известен с постижения и в театъра, в случая той се представя като художник и скулптор. Гостуването му в Пловдив е като своего рода продължение на изложбата му в Арт галерия "Форум" в столицата. Свързващо звено между двете експозиционни пространства и инициаторка за срещите с изкуството на Петринел Гочев е галеристката Ваня Атанасова, която в случая консултира галеристката на зала "Орфей" Лидия Радева.
Петринел Гочев гостува преди десетина години със свои работи в Пловдив, но като цяло все още е не твърде познат в града на хълмовете. В случая той се представя с творби от няколко цикъла "Художникът и неговият модел", "Йорик - шутът и принц Хамлет" и други сюжети, общо 18, в скулптурата - "Ограда", "Ваза"... Художникът и неговият модел или по-скоро неговата муза - любимата му съпруга, актрисата Гергана Змийчарова, видяхме на живо в откриването на изложбата и като персонажи в редица от живописните платна. Връзката между платното, озаглавено "Жана", и известния спектакъл на режисьора Петринел Гочев с Гергана Змийчарова в главната роля е очевидна. Две платна - "Битие" и друго с размери 260 х 200 см, напомнящи отдалечено макар монументализма на големите мексикански художници, откриват проспекта от живописни и скулптурни творби. Очевидно е силното пристрастие към фигуративната живопис и към скулптурата. Очевидно е преливането на сюжети от театъра към живописта и обратно. Мисля си, че може би една от следващите работи на Петринел Гочев в театъра ще бъде "Хамлет". Гергана, самата тя художничка и фотографка, освен актриса, ще бъде вероятно неговата Офелия. Скулптурите от шамот допълват картината. Все едно че си в театъра на Петринел, но театър засега статуарен, не задвижен от емоциите и гласовете на живите човешки същества.
Какво казва за изкуството на Петринел Гочев Светлин Русев? "Необичайно явление, мощно и силно, експресивно, сгъстено като енергия - изкуството му е без паралел в родната традиция. По-близо е до духовните знаци на библейската памет, преведени и като че ли езически, приземени чрез една сурова пластическа форма до апокалиптични видения, старозаветни притчи и невинни детски души, които живеят в пространството като спасители на духовната чистота."
 

 

 

Култура

 • Посоки
  Възпят в стихове и песни, този приказен край на Западна Сърбия предлага възможности за лечение, спорт, туризъм, културни развлечения и гастрономически наслади
  23. Август 2017 164
  243
  0

  Богата и ценна колекция от творби на известни сръбски художници от ХХ век може да се види в най-големия хотел "Палисад" в курорта Златибор. Иван Радович, Йован Бийелич, Сава Шуманович, Зора Петрович, Петар Добрович, Младен Йошчич, Мило Милутинович, Марко Челебонович, Надежда Петрович, Миодраг Мича Попович са само част от имената, чиито...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"