23 Април 2024вторник13:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Атанас Мерджанов:

Властта реагира хаотично, с кризисен пиар на случая "Харманли"

Страната ни трябва да изработва своя позиция, изпреварваща европейската политика, за да гарантира собствената си сигурност, твърди левият депутат от 31 МИР в Ямбол

/ брой: 272

автор:Валентин Георгиев

visibility 89


"Дългото подценяване на проблемите доведе до ескалацията им"

- Г-н Мерджанов, какво се случва в Харманли? Изненада ли ви този бунт на мигрантите и как ще коментирате реакцията на Бойко Борисов и на негови министри, които в последните дни буквално направиха пътека от София до мигрантския лагер там?
- Случващото се в Харманли е закономерно следствие от бездействието на правителството по проблемите на бежанската криза още от самото начало на създаването на това правителство. Тук искам да припомня, че тъкмо БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ беше парламентарната политическа сила, която  най-последователно поставяше тези проблеми във фокуса на вниманието и на министрите на вътрешните работи - имам предвид първо на Вучков, после и на Бъчварова, и особено на премиера Борисов, който трябваше да поеме координацията по решаването на тези въпроси.
Отлагането, протакането, липсата на достатъчно ясна визия за тези предизвикателства доведоха до ситуация, в която в един миг цялата държава начело с министър-председателя трябваше да се озове в Харманли и да решава на пожар иначе известни отдавна проблеми. Например съмненията за заразни болести - нямаше никакъв проблем преди това представители на Военномедицинската академия да бъдат командировани и да изчистят тези съмнения. Нека припомня, ако управляващите не знаят, че още преди една година ръководството на ВМА беше достатъчно прилежно и отговорно и самото то демонстрира възможностите си за работа в една такава ситуация. Но очевидно на управляващите това не им направи особено впечатление и подценяваха дълго време тези въпроси. Те не се трогнаха нито от непрекъснатите питания, повдигани от представители на опозицията, имам предвид нашите въпроси по време на блицконтрола в комисията, както и в пленарната зала по време на парламентарния контрол. И сега изведнъж, видите ли, те геройски се справяли в някаква извънредна ситуация, до която изобщо не биваше да се стига.
- А защо според вас изведнъж решиха да се строи ограда около лагера в Харманли? Доколко адекватни са мерките, които в момента се взимат - ограда, фургони за тези, които направиха бунта, наказания и т.н.?
- За оградата на лагера там може дълго да се говори, тъй като за самата организация на този лагер в Харманли трябва да се пита лично Цветанов. Още по негово време беше определено бившите казарми в града да бъдат устроени като бежански център от отворен тип. Но ние дълго време сме предупреждавали, че очевидно отвореният тип лагери буди достатъчно безпокойство и притеснение у българските граждани, тъй като контролът, който се осъществява на вход, на зелена граница, от страна на българските власти, не е достатъчен. Виждаме крещящо разминаване между мигрантите, които влизат нелегално, и тези, които биват залавяни на сръбската граница, да не говорим за големия брой нелегални мигранти в центъра на София, които непрекъснато пълнят сводките на МВР. Тъй че това оправдание сега да се строи ограда е просто подценяване на ситуацията и нежелание на властите да се съобразят със страховете на гражданите на самия град Харманли.
Отдавна се говореше, че хората в Харманли фактически си налагат собствен вечерен час, че се чувстват несигурни при преминаване по улиците и изобщо при посещаване на различни социални центрове, магазини, търговски обекти и пр., тъй като поведението на бежанците стана безконтролно. И тук държавата като че ли отново липсваше - да респектира с това, че всеки един нелегално преминал българската граница първо трябва да бъде задържан, а ако има оправдание за своето присъствие, той трябва да спазва категорично законите на страната.
- В момента се говори, че около 4 хиляди са мигрантите, настанени в този лагер. Обаче се лансират различни цифри след бунта - за екстрадиране на част от тях, особено на афганистанците. От друга страна, се говори за разселване из страната, което означава, че всъщност те не напускат държавата ни. Вашият коментар?
- Аз мисля, че това е едно паническо, пиар кризисно проявление и на министър-председателя, пък и на отговорните за това - министъра на вътрешните работи, председателя на Държавната агенция за бежанците и други фактори, тъй като реално те нямат готовност да бъдат разселени тези групи хора в изоставени застави. Известно е, че няма подготвени подобни бази, които изискват както добро оборудване, така и охрана и най-важното - допълнителен контингент хора, било то от Охранителна полиция, или от Гранична полиция, които да се справят с охраната на самите обекти. От друга страна, никой не може да каже точната бройка на мигрантите, които остават и които ще бъдат съответно разселени в Пъстрогор или в Елхово в приемателния център.
Тук, според мен, се бърка фундаментално, тъй като например центърът в Елхово има друго предназначение. Той е център за обработка на първоначално заловените, пристигнали нелегални мигранти, на които трябва да се вземат първите данни, легитимация и след това да бъдат насочени по етапния ред в зависимост от това кой какви намерения има - дали е икономически мигрант, дали търси политическо убежище и пр. В този смисъл пак са налице редица хаотични действия и от страна на представителите на МВР, и от страна на Държавната агенция за бежанците. Дългото подценяване на проблемите в продължение на 2 години, нехайството, с което това правителство и отговорните фактори се отнесоха към тези проблеми, доведе до този хаос и аз не виждам скоро да се излезе от тази заплетена ситуация. Борисов обеща, че в рамките на реадмисионното споразумение с Афганистан ще действа решително, но да видим дали това ще се случи, тъй като има много обстоятелства и от финансов, и от политически характер, които ми се струва ще затруднят този процес.
- Преди ден вътрешната министърка Бъчварова заяви, ни в клин ни в ръкав, че БСП е виновна за това, което се случи в Харманли, визирайки предизборната й кампания. Как ще коментирате тези обвинения?
- Това е поредното неадекватно поведение и изявление на вътрешната министърка Румяна Бъчварова. Казвам го с огромна доза съжаление, защото тя е човек, който би трябвало да е наясно вече с това, което се случва по отношение на бежанската криза. Подобни политически внушения най-малко вършат работа на ведомството, което тя ръководи, макар и в оставка. Мисля, че подобни политически изявления ще свършат "полезна" работа и на ГЕРБ като политическа партия. Не БСП е измислила бежанската криза, не БСП е подхранвала страховете на хората, не БСП е политическият фактор, който непрекъснато е насаждал някаква омраза - тъкмо обратното. БСП отговорно се отнасяше към този процес и в ситуацията, в която беше управляваща политическа сила, и като опозиция. Това може да се види и от документите, от политическите и управленските решения, които по онова време бяха взети. Така че г-жа Бъчварова по-скоро да се съсредоточи в оставащите й дни като министър да си върши нормално ангажиментите и задълженията и по-малко да се занимава с политика. Очевидно е, че политиката не й е силната страна.
- А как се отнасяте към тези, нека ги нарека, слухове, доста популярни обаче в социалните мрежи, че бунтът на бежанците в Харманли е една постановка, инсценировка от самия Борисов и управляващите, като целта им е да извлекат политически дивиденти след оставката?
- Аз не вярвам да се изведат политически дивиденти от една достатъчно стресираща обстановка, която ние забелязахме през последните дни в Харманли. Стресираща за гражданите на Харманли, пък и на околните области, тъй като през почивните дни имаше множество вълнения, несъгласия и бунтове, искания за референдум в Ямбол, протест в Елхово срещу разполагане на нов бежански център там. Така че като кризисен пиар по-скоро видяхме Борисов в същинската му активна роля, но това беше по-скоро потушаване на определен скандал вследствие на дълго подценяване и невземане на решителни мерки тогава, когато му е било времето. Аз лично имам съмнения дали това е оздравително за тях, по-скоро е едно следствие на несвършена работа и пак ще кажа - подценяване на проблемите.
- Накрая да ви попитам за една прогноза на фона на две сериозни заплахи, които виждаме. Едната - от страна на ЕС към Турция, че могат да спрат преговорите й за членство, от друга, заплахите на Ердоган, че като отговор може да пусне мигрантския поток към Европа. На този фон какво да очакваме, свързано с България? Какво може да ни сполети и как да се реагира?
- Поведението на българската държава към съседна Турция винаги трябва да бъде особено внимателно - нито такова, каквото демонстрираше Борисов, т.е. на прекалена привързаност и подчертано вглеждане в исканията на турската страна; нито да се подценява фактът, че в крайна сметка това е една съседна нам държава и от особена важност са деликатните дипломатически отношения от всякакъв характер. Трябват активни действия на българската дипломация и на българските силови ведомства. В това отношение засиленият диалог между министрите на вътрешните работи и министрите на отбраната трябва да бъде едно постоянно действие, за да бъдем наясно с различията, от една страна, и от друга страна, със степента на опасност, която застрашава като цяло и България, пък и ЕС. Във всеки случай България трябва да съумява да си изработва изпреварваща по отношение на европейската политика позиция, за да гарантира собствената си сигурност.
 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ