25 Април 2024четвъртък20:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Искат сеч на 601 дървета заради мегапроект в центъра на София

Общинските съветници настояха част от зеленината да бъде запазена и отложиха решението си за следващото заседание

/ брой: 273

автор:Деси Велева

visibility 2016

Разрешение за изсичане на 601 дървета в центъра на София поиска вчера от екокомисията на Столичната община турският инвеститор "Гаранти Коза". Сечта е нужна, за да се направи изменение на уличната регулация, така че да може да се реализира мегапроектът "Град в града". Мегакомплексът е за 1 млрд. евро и предвижда строеж на четири гигантски кули от по над 50 етажа, близо до "Пирогов". За да се осигури достъпът до него обаче, е нужно да се направи изменение на сега съществуващи улици и тротоари, по които има 812 дървета. Именно затова инвеститорът иска да се отсекат 601 от тях.
Основната част от растителността е по ул. "Добруджански край", където дърветата били главно самонастанили се издънки от ясен и шестил (млечен явор), както и тополи, липи, ели, стана ясно от думите на ландшафтния архитект Ева Кръстева.
Не е толкова страшно, ще ги възстановим, опита да успокои съветниците заради шокиращата бройка проектантът инж. Даниела Коларова, която определи улицата с основната предвидена за сеч растителност като сметище. Тя обясни, че изсечената зеленина ще се компенсира с озеленяване на част от настоящ тротоар, чиято ширина ще бъде намалена от 9 на 3 метра по ул. "Добруджански край". Предлаганите изменения в инфраструктурата ще засегнат части от бул. "Акад. Иван Гешов", бул. "Пенчо Славейков", ул."Добруджански край" и близките кръстовища. Инвеститорът ще поеме разходите от 12 млн. лв. за осъществяването на новите транспортни връзки.
Общинските съветници настояха част от дърветата да бъдат запазени и преместени. Те изразиха и тревогата си, че като цяло проектът ще затрудни изключително много движението в района, което и сега е натоварено. Инж. Даниела Коларова обясни, че проектът е съгласуван с дирекция "Зелена система" на Столичната община, и неколкократно напомни, че целият транспортен план е одобрен и е минал през Столичния общински съвет. "Вие ми обяснявате колко пъти досега сме направили грешка", опонира шефката на комисията Лорита Радева (ГЕРБ).
Съветниците решиха да отложат решението си по казуса за следващото заседание, на което ще бъдат поканени представител на инвеститора и кметът на район "Красно село" Христо Апостолов.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ