29 Март 2024петък15:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Махленска седянка

/ брой: 273

автор:Мария Нинова

visibility 2120

Народното събрание отдавна се е превърнало в комедия. Като започнем от управляващата коалиция, минем през депутатите и завършим с комисиите.
Вчера правната парламентарна комисия  трябваше да дебатира на тема "Мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура". Залата на заседанието бе пълна с депутати, политолози, протестъри, представители на Инициативния комитет за провеждане на референдума, анализатори, омбудсман и т.н. Но така и не стана ясно какво точно дебатират събралите се. От една страна, сценаристите от "Шоуто на Слави" повтаряха, че 2,5 милиона души са подкрепили мажоритарния вот. От друга, видните анализатори ги контрираха, че това е несериозно и законите трябва да се спазват. Трети пък останаха недоволни от воденето на дебата.
Никакъв консенсус. Нищо смислено. За тона на дебата да не говорим. Махленски и посредствен. Като им гледаш физиономиите на половината участници, разбираш защо държавата продължава да дълбае дъното. Направо ти се иска да си купиш еднопосочен билет и да се махнеш завинаги.
Не може да се отрече, че грешката беше още в самото начало, когато се инициираше референдумът. Липсата на дебат доведе до антисистемен вот. Но това не дава основание на няколко човека да се изявяват като говорители на желанията на народа. Колкото и да са лоши законите у нас, каквито и вратички да имат, те трябва да се спазват. Дали ни харесва или не, е тема на друг разговор. Ако някой толкова искаше голяма промяна, да беше питал хората дали искат свикване на Велико Народно събрание и промяна на Конституцията. Нямаше такъв въпрос. Затова трябва да се спазва това, което имаме като даденост.
Но да се обижда и да се стига до посредствени реплики - това няма да доведе до нищо. Освен до още по-голямо отвращение. Ножицата между политиците и хората се е отворила до краен предел, а подобни дебатчета няма да успеят да скъсят дистанцията.


 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ