Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Октомври 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Култура

Емил Атанасов - режисьор, драматург и... чудесен художник

Пенка Калинкова

1. Декември 2016 , брой: 274   738   0
Снимка


В залите на Градската художествена галерия в Пловдив Емил Атанасов изненадва с голяма живописна изложба, оказва се - трета за тази година. Завършил Училището за сценични кадри в Пловдив и след това режисура във ВИТИЗ, Емил години посвети на телевизията и театъра като режисьор, а напоследък и като автор на пиеси. Четвърти сезон "Да разлаем кучетата" пълни салона на театър "Българска армия", друга негова пиеса - сатиричната драма "Околовръстно" се играе в ТР "Сфумато". Снимал се е и в киното, въобще животът му е мозайка от разностранни интереси и способности.
"Теория на драмата" е озаглавил своята удивителна експозиция Емил и в нея са представени 30 живописни платна, повлияни от голямата литература или от житейски впечатления. Напомнят сценографски проекти, оживени от човешки фигури и лица. Изглеждат като застинал театър по Кафка, Булгаков, Зощенко... Но в тях има и спомени за приятели, напуснали този свят, като режисьорът Пламен Панев, съзирам и съвсем актуални поводи в платното със сякаш смалената православна църква и източеното минаре, показва ни и един драматичен Пловдив. Кое надделява - драмата или гротеската, трудно е да кажа. Радваме се, че живописта е превзела делниците на художника и той ни поднася богатството на своите преживявания в един празник за сетивата и духа.
 

 

 

Култура

 • Изложбата "Корона" се открива днес в столичната галерия "Лик"
  20. Октомври 2017 206
  82
  0

  Столичната галерия "Лик" и шахматният клуб "Блиц" под патронажа на посолството на Република Аржентина в България представят самостоятелна изложба "Корона" (живопис и миниатюра) на художника Роман Гуманюк. Тя ще бъде открита днес  от 17 ч. на ул. "Лайош Кошут" 37.
  Публиката ще види серия от картини и миниатюри на художника на тема шахмат. В...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"