20 Април 2024събота05:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ отказаха подкрепа на патриотите за кабинет

Само за 24 ч. Цветан Цветанов преобърна позициите на партията си за ново правителство в този парламент

/ брой: 274

автор:Павлета Давидова

visibility 40

Точно за денонощие Цветан Цветанов успя да преобърне на 180 градуса позицията на ГЕРБ. От готовност да върнат услугата към патриотите за съставяне на правителство, гербаджиите вече не искат да помагат във формирането на кабинет. Рязката промяна съвпадна със заминаването на Бойко Борисов за Унгария, ден след като той заяви, че дължи "услуга" на патриотите за подкрепата към собствения му кабинет. След КСНС Цветанов също твърдеше, че партията би дала подкрепа за правителство на ПФ. Пред медиите един от лидерите на Обединените патриоти Валери Симеонов дори започна да реди кабинет, оставяйки на постовете им половината от гербаджийските министри.
До разнобоя между ГЕРБ и патриотите се стигна след ожесточения дебат в парламентарната зала по бюджета на ДОО и предложенията минималната пенсия да стане 300 лв., а старите пенсии да бъдат осъвременени.
Гербаджията Методи Андреев заяви, че пари можело да дойдат, ако пенсиите на висшите комунистически величия и на тези от бившата ДС се сведат до минималните. Димитър Байрактаров поиска да се орежат инвалидните пенсии, а Хасан Адемов от ДПС му обясни, че това е само еднократно закърпване на бюджета. Рамадан Аталай се опита да осмее популизма на колегите си. Ние ще предложим минималната пенсия да не е по-малка от 600 лв., заяви ехидно той. След това добави, че ще предложат поетапно увеличение на пенсиите за следващите пенсионери.
Упоритостта на патриотите и острите критики, които те отправиха, когато предложенията им не минаха, бяха официалната причина, която ПГ на ГЕРБ изтъкна за оттеглянето на подкрепата си. Няма да допуснем мнозинство, което подкрепяше правителството две години, което сега се преформатира, да изнудва не само ГЕРБ, а да променя хода на икономическите политики в цялата държава, заяви председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова. Тя обвини доскорошните си партньори, че се опитват да разрушат пенсионния модел в България. По думите й патриотите внезапно вкарвали популистки политики, чието място не е между първо и второ четене на тези закони. Те се опитват да направят кардинална промяна, промърмори тя.
"Изнудването" се оказа основната причина, след като НС си гласува удължаване на работното време към 14 ч., ГЕРБ да поискат почивка. След известно суетене групата им се събра, а след това бе обявено и решението им да се върви към предсрочни избори. Цветанов обяви, че Борисов бил информиран за решението на депутатите. "За това решение, което имахме днес на парламентарна група, своевременно сме го информирали. Той се съобразява с решението на парламентарната група и това, което казваме днес, е последно и окончателно", категоричен бе Цветанов.
В отговор Обединените патриоти подчертаха, че предложенията им не са внезапни. За пореден път има промяна в генералната линия на ГЕРБ, заяви Валери Симеонов. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също се изненадал от реакцията на ГЕРБ. Напънаха се и родиха няколко неистини, отчете той. Никога не е имало диалог, оплака се воеводата, който се чувствал като машинка за гласуване, защото не бил дискутиран предварително бюджет 2017 с ПФ. Може да сме своенравен партньор, но сме коректен партньор, заяви той.
Патриотите твърдят, че не са водили разговори с ГЕРБ след заседанието на КСНС. Часове преди оттеглената подкрепа от ГЕРБ Симеонов продължаваше да твърди, че кабинет ще има, ако получат мандат. Той заяви, че води преговори с всички партии без ДПС и ДОСТ, защото добри министри не се намирали под път и над път.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ