Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Април 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

За кризата и интересите

Мая Йовановска

2. Декември 2016 , брой: 275   1173   0По всичко изглежда, че Борисов е в криза. След като и второто му правителство даде оставка, явно и приближените му (във всяко едно отношение) са в криза. Което създава допълнително напрежение в душата му. Това много ярко пролича преди ден, когато веднага след пристигането си от Унгария, той хукна на годишните награди на КРИБ "Мистър и мисис икономика". На церемонията изражението на лицето Борисово бе досущ като това, което излъчваше през февруари 2013 г. пред Народното събрание, когато след 11 дни на протести подаде оставка. Тогава като обидено дете заяви: "Щом народът иска улицата да управлява държавата, нека да го направи". Тогава поведението му бе определено като добре преценен ход. За кого обаче? Въпросът е реторичен.
Но да се върнем към раздаването на икономическите награди. Освен изражението на току-що вкусил адски кисел лимон човек, на когото обаче е неудобно да го изплюе, Борисов избълва купчина "констатации", от които традиционно бе вкарал или извадил от контекст себе си. По предназначение, разбира се. От думите му разбрахме, че в тая държава "никой не се вслушва в разума, никой не се вслушва във финансистите и икономистите". Стига, бе! Та Борисов винаги е използвал мнението на експертите, както му е удобно и в зависимост от това, от кои "кръгове" му биват нашепвани препоръките.
Той констатира още, че "популизмът шества със страховита сила в България...". Вярва ли си Баце? Дали ще успее да изкара себе си и собственото си управление от контекста, в който се увъртя до гуша? Например по темата саниране. То само като чуеш тая дума, и в акъла ти тутакси изникват Борисов и Лилето Павлова с ножици в ръце да режат лентички на "безплатно" санирани панелки. Балонът обаче се пукна. Първо гръмна лъжата, че санирането е безплатно. Плащаме го всички ние. Впрочем преди дни от данни на МРРБ стана известно, че с милиарда назаем досега са санирани едва 119 сгради. След като парите за тази година свършиха, започнаха предизборни заплахи, че санирането ще спре, ако ГЕРБ не са във властта. С тази мантра властта в оставка си осигури още 1 млрд. лв. Целта е ясна. Въпросът е защо парите за саниране в бюджета за следващата година бяха записани под черта? Вероятно сумата е турена в последния момент, щото още преди месеци властта уведоми, че програмата ще премине в посока на финансиране на много малък дял от санирането за сметка на държавата. Толкоз за популизма.
И още една реплика от речта Борисова пред бизнеса: "Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее и в България". Дано! Надяваме се това наистина да се случи и този разум да го измете от управлението на държавата, иначе горко ни. А сега Борисов е в кофти ситуация - хем изпуска властта, хем драпа с нокти и зъби за нея. Проблемът за всички ни е, че той и дружината му държава не могат да управляват. Доказано. Могат единствено да управляват собствените си интереси.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"