26 Април 2024петък04:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Безпрецедентен скандал в НС с парите за БАН и СУ

Депутатите от ГЕРБ пробутаха в зала фалшив протокол, после нарушиха драстично Конституцията

/ брой: 275

автор:Велиана Христова

visibility 849

Безпрецедентен скандал, какъвто не се е случвал в българския парламент досега, спретнаха депутатите от ГЕРБ по повод на предложеното увеличение на бюджета на БАН с 10 млн. лв. и на Софийския университет с 500 хил. лв. Предложението бе внесено от доц. Борислав Великов (РБ) и група депутати и бе подкрепено от всички парламентарни групи без тази на ГЕРБ. В заседанието на бюджетната комисия в сряда текстът за допълнителните пари бе приет с 10 на 8 гласа. В доклада за второ четене обаче, внесен в четвъртък в пленарната зала, протоколът от комисията се оказа фалшифициран и в него се твърдеше, че бюджетната комисия отхвърля текста. С гласовете на ГЕРБ предложението бе отхвърлено и в пленарната зала. Откакто съм депутат, бил съм и председател на НС, аз такова нечувано нещо не съм виждал, това не може да се случва в който и да е парламент изобщо, реагира от трибуната вносителят Борислав Великов.
Обърканата Цецка Цачева обясни, че може да се прегласува текстът, ако бюджетната комисия се събере по искане на поне една трета от членовете си, и предложи ново гласуване. В тв интервю в сряда вечерта председателката на Комисията за образование и наука Милена Дамянова обяви, че парламентарната група на ГЕРБ се е събрала и е решила да подкрепи все пак допълнителните пари за БАН, доведена до мизерия от държавата, където учените получават колкото чистачката.
С подписите на 8 депутати вчера бюджетната комисия се събра извънредно и предложи пленарната зала да гласува отново, като 10 млн. лв. за БАН и 500 хил. лв. за СУ се добавят към субсидиите им чрез бюджета на МОН. Това бе гласувано и прието в чл. 16 от закона, който постановява бюджета на МОН. Когато обаче се стигна до гласуване на конкретното приложение с парите на БАН и университетите, депутатите от ГЕРБ се възползваха от оредялата зала и по настояване на Менда Стоянова първо проверяваха кворум, после поискаха прегласуване. Накрая надделяха с "против". Стана ясно, че и в общия текст за приходите и разходите на бюджет 2017 трябва да се направи поправка с 10,5 млн. лв. нагоре, защото иначе се получава нонсенсът на небалансиран бюджет, в който за БАН и СУ са записани повече пари, които липсват в общите разходи. В безпрецедентната ситуация герберското мнозинство реши да гласува трети път за въпросните текстове в закона, което не се разрешава от правилника на НС и на Конституцията. Така парите на водещите научни институции у нас, които са най-ниско финансирани - БАН и СУ, няма да се увеличат спрямо първоначалния вариант за 2017 г.
От името на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев обяви на брифинг, че ГЕРБ са извършили атентат над българската наука и че левицата ще даде на Конституционния съд текстовете, приети с фалшификации и закононарушения. Единственият доволен в парламента, който ходеше след всичко това ухилен и щастлив, бе финансовият министър Владислав Горанов.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ