25 Април 2024четвъртък18:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Послания до Дядо Коледа, или писма с вяра в чудо

В сравнение с миналия век, когато децата са мечтали за кукла, колело, дънки или домашен любимец, днес претенциите нарастват лавинообразно

/ брой: 276

автор:Альона Нейкова

visibility 4126

Някои го наричат Дядо Коледа, други го припознават като Дядо Мраз. В Япония пък той е Одзи сан, в Колумбия - Папа Паскуал, в Норвегия и Дания - Юлнисен, в Америка - Санта Клаус... И всеки от тях навръх 25 декември получава писма с най-съкровените желания, които очакват да бъдат изпълнени. Най-вълшебното е обаче, че всъщност почти винаги... успяват! Като с това не само запазват имиджа си на истински магьосници, но и доказват, че по-важно е не името, а разбирането на мисията на техния персонаж, който пази вярата, че чудото е възможно.

До Коледа остават ... дни. Този рефрен започна да звучи по радиото и телевизията доста преди у нас да падне първи сняг или да засияе празнична украса. До пазаруването на големи и малки подаръци също като че ли има (или пък няма?) време. Но пък не бива за нищо на света да се изпусне моментът, в който трябва да се напише писмо на Дядо Коледа. Дори съществува специален празник, който се отбелязва на 4 декември. Датата е посветена на наближаващите светли дни, когато традицията повелява да се изпрати послание до добрия старец. Всъщност спазват я не само децата, но и онези, които вярват в чудо и с нетърпение очакват то да се случи.
Обикновено именно в първите дни на декември в много страни по света пощите и куриерските фирми започват да предоставят услуги, свързани с поздравления за Рождество Христово и Нова година. На места дори се откриват специални празнични служби, където деца и техни родители могат да изпратят посланията си към белобрадия чудотворец. Всички са в нетърпеливо очакване на празничните дни, планират къде, как и с кого ще ги прекарат, купуват елхи, вадят от кутии украса, закачат гирлянди, светват коледните лампички... И именно тогава е най-подходящото време да се намисли съкровено желание и да се съчини писмо, адресирано до главния вълшебник.
Твърди се, че всяка година добрият старец получава поне 8 млн. послания, изпратени от различни краища на света. И броят на съобщенията не спира да се увеличава, което превръща белобрадия магьосник в персонаж, към когото са адресирани най-много писма, написани не само от деца, но и от тийнейджъри, и от по-възрастни хора.
Любопитно е също, че редица национални пощенски служби разполагат с официална структура за отговор на посланията. И понеже най-често те са изпратени до "Дядо Коледа, Северния полюс", в традиция се превърна да се събират от персонала. Но не се изхвърлят и не остават в секцията за недоставена поща, а се препращат (истинският адрес е: Santa Claus, Arctic Circle, 96930 Rovaniemi, Finland), за да бъдат наистина получени. И не само това. Понеже се подразбира, че джуджетата и елфите на добрия старец са претоварени и не смогват да отговорят на всички, написали писмо, им помагат специални екипи в пощите и куриерските станции.
Данни от изследването, обхванало близо 30 национални служби, сочат, че най-много писма до Дядо Коледа - над 1,7 млн. послания, изпращат французите. Следват ги с 1,35 млн. вярващите в чудото на празника в Канада, където Санта Клаус дори разполага със собствен пощенски код - HOH OHO. В САЩ пък молбите към белобрадия магьосник са повече от 1 млн. В топ 20 на страните, където не забравят да драснат поне няколко реда на добрия старец, са Австралия със 150 000, Австрия с 6500, Бразилия с 964 315, Великобритания с над 800 000, Гърция с 80 000, Германия и Испания с по 300 000 послания, Ирландия и Италия с по 130 000, Португалия със 100 000, Русия с 350 000, Унгария с 3000, Финландия с 550 000 и Швейцария със 17 000 писма.
Всички пликове пристигат в пощенската станция в Лапландия. Със специално решение на ООН от 1984 г. тя официално е провъзгласена за "Земята на Санта Клаус. С напредването на технологиите прогреса следва и белобрадият старец, който има и електронен адрес. Като най-нетърпеливите започват да изпращат посланията си още през ноември.
Според наблюденията на ангажираните в процеса на изпълняването на празничните искания желанията стават все по-трудно осъществими. В сравнение с миналия век например, когато децата са мечтали за кукла, колело, дънки или домашен любимец, днес претенциите нарастват лавинообразно и минават през ролкови кънки и ховърборд до последен модел смартфон. А някои дори не пропускат да посочат в писмото си точния адрес на магазина, където тези джаджи се продават. Има и доста необичайни молби: малките очакват Дядо Коледа да осигури високоплатена работа за родителите им, да намери добър съпруг на сестрата или дори на майката, да помогне да преминат последно ниво в онлайн играта...
Според специалисти колкото по-дълго малчуганите вярват в съществуването на добрия старец, толкова е по-добре, тъй като в подсъзнанието се формира твърдата увереност, че вълшебствата са възможни. Когато пораснем, вярата в чудо е сред много важните защитни механизми за човешката психика. Също така хората, убедени в съществуването на нещо феноменално, са по-общителни, открити и уверени в силите си.
Затова не бива да забравяме в навечерието на празника поне за малко да се поддадем на магията на Коледа и Нова година. И същевременно да подходим много отговорно към написването и изпращането на послание до белобрадия вълшебник. Този процес не само ще помогне по-добре да разберем какви подаръци искат да получат за Рождество Христово близките ни. Но и ще научи детето да прояви творчество и фантазия в писмото и да се опита да не допуска грешки.
Понякога малчуганите предпочитат да се заемат със задачата самостоятелно, без посредници. И не само описват желанията си, но и рисуват, правят апликации, впускат се в подробни упътвания... Други пък държат да ангажират в предпразничната суета и околните, като се опитват да им прехвърлят отговорността посочените искания да бъдат изпълнени много точно и в срок.
Писмата за Дядо Коледа всъщност са сред най-запомнящите се и трогателни моменти не само от детството, но и от целия ни живот. Посланията - наши или на децата ни, се превръщат в своеобразен приказно-магически ритуал. Защото точно тогава всички вярваме в чудо и не спираме да се надяваме, че добрият старец непременно ще осъществи мечтите ни.


Конкурс за най-малките обявиха "Български пощи"


В навечерието на празниците от "Български пощи" ЕАД отново организират конкурс за най-малките под наслов "Най-красиво писмо до Дядо Коледа". В инициативата могат да участват всички детски послания, стихове, рисунки и др. Върху пратката трябва да има правилно изписан адрес на подателя и марка от 0,65 лв. На мястото на получателя може да се напише "За Дядо Коледа" или за конкурса за най-красиво писмо на "Български пощи".
Пликовете е добре да се пускат в специално предназначени или в обикновени пощенски кутии, разположени във вашия квартал или град. Крайният срок за изпращане на писма от желаещите да се включат в конкурса е 9 декември. Всички участници ще получат личен отговор от белобрадия старец от Лапландия, а най-добрите - и подаръци.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ