26 Април 2024петък16:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард

ДУЕТ "ПИРИН":

Работим за постигането на мечтите си

Все повече млади хора се насочват към фолклора. Посещават кръжоци по народни песни и танци, пълнят се площади и се вият кръшни хора, казват младите изпълнители

/ брой: 276

автор:Надежда Ушева

visibility 1499

ДУЕТ "ПИРИН" е новото попълнение във фолклорния каталог на Музикална компания "Ара мюзик". Зад артистичния псевдоним стоят двама млади, усмихнати и талантливи хора - Румен Иванов и Радостина Димова.
Румен е роден през 1987 г. Израства в самоковското село Бели Искър. На 10-годишна възраст започва да учи акордеон и солфеж в Самоков. На 14-годишна възраст е приет в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград със специалност акордеон. През 2008 г. среща своята дуетна половинка Радостина и заедно започват реализация на музикалните си виждания. Участват и са лауреати на много международни фолклорни фестивали и конкурси в страната и зад граница.
Радостина Димова е родена през 1990 г. в Самоков. Участва както на местни събори и тържества, така и на много международни фестивали, от които има дипломи, плакети и грамоти. През т. г. двамата се изявяват на Международния фестивал "Пирин фолк" в Сандански, където представят авторската си песен "Жалба за майка" в Конкурса за авторска македонска песен и  "С каменички фърлат, мамо" - в Конкурса за изпълнителско изкуство.

 "Фолклорът е просто нещо, но не е за прости хора"


- Как се роди идеята за създаването на дует "Пирин"? Кой измисли името?
- Радостина: Идеята дойде през 2008 г., когато с Румен се запознахме. Името измислихме впоследствие, въз основа на музиката, която изпълняваме. За пръв път премиера като дует с това име направихме на сцената на Международния фестивал "Пирин фолк" в Сандански 2016 г., където участвахме и в двата конкурса с авторската песен "Жалба за майка" и народната с аранжимент на Румен - "С каменички фърлат, мамо".
- Румен: Дуетът е нещото, което ни събра и в професионален, и в личен план. Причината за запознанството ни е музиката. След няколко репетиции видяхме, че нещата се получават и можем да развиваме това, което правим. Името искахме да е запомнящо се и подсказващо за това, с което се занимаваме. Дует "Пирин" е най-събирателното име за нашето творчество, защото залагаме предимно на песни от македонския край - и автентични, и авторски, и обработен фолклор.
- Как се намерихте един друг?
- Радостина: Тъй като в днешно време хората се запознават посредством интернет, а ние покрай една обява във вестник, написана от моята майка, може на читателите ви да им се стори малко странно. Но при нас се случи така. Имах тежък период, в който се бях затворила в себе си, търсех може би пътя си в живота. В този момент се появи Румен, той някак си ме грабна още от първия миг със своя оптимизъм. Започнахме да работим заедно и след известно време усетих, че имам чувства към него, оказа се, че и той имал към мен. Влюбих се в проницателния и изпълнен с любов поглед.
- Румен: Запознахме се странно, по обява във вестник: "Певица търси музикант за съвместна работа..."! Майка ми беше видяла обявата и ми каза. В първия момент реагирах остро. Не исках да се обаждам, но по-късно го направих. Чухме се по телефона, срещнахме се и нещата започнаха да се подреждат. Мога да твърдя, че намерих сродната си душа. Мисля, че съдбата си знае работата.
- Лесно ли се работи в дует? Кои са  предимствата и недостатъците?
- Радостина: За мен е лесно, защото с Румен се работи много леко. Винаги е отговорен, ведър и професионалист. Като всяко нещо, разбира се, има и недостатъци. Те се изразяват в това, че винаги трябва да се съобразяваш с дуетната си половинка, било то за облекло, за сценично поведение и т.н., защото грешките са по-видими. Но за всеки случай - предимствата са повече!
- Румен: И да, и не! Лесно е, когато има консенсус и мислим еднакво. Трудно е, когато имаш по-различна идея и трябва да се осъществи от двамата. Хубавото при нас е, че обикновено мислим еднакво и няма много разногласия. Важно е да разбереш, че не си сам на сцената и да се научиш да се съобразяваш с половинката си.
- Какъв е обикновено животът на един дует във времето, имайки предвид, че няма много музикални дуети на българската сцена?      
- Радостина: Никой не може да каже какъв ще е животът на един дует. Мисля, че ако дуетът не е "дует" и в живота, може би вероятността да продължи е по-малка, но, разбира се, не означава, че е изключено. Имаме примери.
- Румен: Най-важното е да не спираш да работиш. Мисля, че ни помага фактът, че не сме дует само на сцената. Музиката за нас е освен професия, и начин на живот. Когато човек прави нещо с голямо желание и влага мисъл, тогава нещата са по-лесни. Преди всичко трябва да си актуален и да даваш това, което публиката очаква от теб. Мощна подкрепа имаме и в лицето на Музикалната фолклорна телевизия Фен фолк тв.
- И двамата проявявате интерес към народната музика от най-ранна възраст. Какво ви вдъхновява?
- Радостина: Могат да ме вдъхновят както красиво място, така и тъжна история! Всеки път е различно.
- Румен: Фолклорът е най-близко до душевността и съзнанието на българина! Вдъхновяват ме природни забележителности, житейски събития и битовизми... Във всичко има някакъв живот, някакво действие. Просто трябва да не го подминаваш!
- Помните ли кога изпълнихте първите си мелодии? С какво са свързани и първите ви изяви на сцената?
- Радостина: Първите си песни запях на 10-годишна възраст, поне тези, за които си спомням. А първите ми изяви на сцена са в родния ми град Самоков на един концерт.
- Румен: В семейството ми винаги се е слушало много музика, винаги се е пяло. Още от ранна детска възраст проявявам по-различни чувства към музиката. Първата ми по-сериозна изява беше коледен концерт на школата по акордеон в Самоков. Бил съм на 9-10 години. Там за пръв път свирих и пях пред повече хора.
- Срещате ли подкрепа от близките си да се занимавате с изкуство?
- Радостина: Винаги съм била подкрепяна от семейството ми в моите начинания.
- Румен: Да, за щастие близките винаги ни подкрепят.
- Македонската песен радва ли се на почитатели сред младите хора?
- Радостина: В последните години имам чувството, че любовта на младите се завръща изобщо към фолклора. Това е радващ факт, защото както е казал Филип Кутев: "Фолклорът е просто нещо, но не е за прости хора".
- Румен: Да, все повече млади хора се насочват към фолклора! Посещават кръжоци по народни песни и танци, пълнят се площадите и се вият кръшни хора. Не минава и празник без български фолклорни песни. Българинът има инстинкт за самосъхранение!
- Издирвате и обработвате песни от македонския край. На какви нови сте попадали в последно време?
- Радостина: Преди известно време попаднах на много стара песен на една известна народна певица. Композицията е интересна, обаче може би не е забелязана. Със смислен текст, хубава мелодия, направата на съвременен аранжимент и изпята наново, всяка стара песен би се вписала чудесно в репертоара на по-младите изпълнители.
- Румен: Винаги има добри попадения, понякога една и съща тематика я откриваме, поднесена по различни начини. Това е геният на народното творчество! Има и песни, които са реликви, а са забравени. Предизвикателство е да ги реновираш.
- Пътувате много у нас и зад граница. Какво споделят с вас хората?
- Радостина: Публиката винаги е била много отзивчива на нашите участия. Доволните, усмихнати и винаги топли посрещания на нашия дует ни говорят за това как сме се представили миналия път и как трябва да се представим следващия път.
- Румен: Публиката е най-строгото и критично жури. От хората се учиш на много неща. Задължително трябва да се вслушваш в гласа на публиката. Много е приятно, когато се срещнем с някого, който е бил на предно наше участие и сега е дошъл само заради нас. Така се създават силни взаимоотношения за години напред. Разговаряме с хората по различни теми.
- За какво мечтаете?
- Радостина: Мечтая за осъществяването на всяка песен, която ми е на сърце. Предпочитам да работя за мечтите си, вместо да седя и чакам. Една от сбъднатите ни мечти е да работим с голяма музикална компания, каквато е "Ара мюзик". Подписахме с нея малко след "Пирин фолк".
- Румен: Мечтая за по-добър и мирен живот, за по-спокойни и изпълнени с музика дни. Мечтая творчеството ми да остане, да се помни и след мен. Материалното е преходно, а изкуството - вечно. Казват, че: "Човек е голям, колкото са големи мечтите му"! Обичам да следвам мечтите си.
- Задават се новогодишните празници, във връзка с това ще имате ли участия и концерти?
- Радостина: Получаваме доста покани...
- Румен: За нас празниците са работни дни, но няма начин, това са рисковете на професията. Все някой трябва да се грижи за празничното настроение (усмихва се).
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ