Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Не само божа работа

Ева Костова

3. Декември 2016 , брой: 276   851   0В дните, в които сме заети с трудните проблеми около връщането на мандати и всякакъв хленч от управляващите в оставка, една тема остана малко незабелязана. Темата, по която споделяха опит у нас специалисти по проблемите с недоносените новородени. Те са около 15 милиона по света.
България не прави изключение - всяко десето българче е родено преждевременно. И ако другаде търсят начини не само да спасяват "избързалите" бебета, но и да им осигуряват по-нататъшен добър живот с грижи и подпомагане на родителите в отглеждането им, у нас дори кувьозите за тях не достигат. Онова място, където поемат своите глътки въздух и бавно повишават желаните грамове, за да заприличат на истински човечета. Няма и линейки със специална апаратура, пригодени за нуждите на новородените. Няма и единен регистър за недоносените деца, който да събира цялата им история и да улеснява лечението им във времето.
И докато случаите на недоносени бебета у нас растат, специалистите в тази област намаляват с всяка година. В резултат на многото нерешени проблеми битките за здравето на децата с всекидневната рехабилитация примерно остават на родителите. Без да има някакъв център за подкрепа на семейства като техните. С комплексна грижа от специалисти. Семействата с недоносени деца много често търсят помощ и съвет в интернет от хора, имащи същите проблеми. Но солидарността им няма да реши проблемите, които най-бедната държава не решава в здравеопазването и растящата бедност. Защото недоносените деца не са само божа работа. Те са и заради болести като хипертония, по която сме водеща страна в света, диабет, начин на хранене, замърсена околна среда...
Добре, че мушморочета по 600 грама оживяват на инат и за радост на родителите си. Те се оказват по-силните...

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"