Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Март 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

Не само божа работа

Ева Костова

3. Декември 2016 , брой: 276   543   0В дните, в които сме заети с трудните проблеми около връщането на мандати и всякакъв хленч от управляващите в оставка, една тема остана малко незабелязана. Темата, по която споделяха опит у нас специалисти по проблемите с недоносените новородени. Те са около 15 милиона по света.
България не прави изключение - всяко десето българче е родено преждевременно. И ако другаде търсят начини не само да спасяват "избързалите" бебета, но и да им осигуряват по-нататъшен добър живот с грижи и подпомагане на родителите в отглеждането им, у нас дори кувьозите за тях не достигат. Онова място, където поемат своите глътки въздух и бавно повишават желаните грамове, за да заприличат на истински човечета. Няма и линейки със специална апаратура, пригодени за нуждите на новородените. Няма и единен регистър за недоносените деца, който да събира цялата им история и да улеснява лечението им във времето.
И докато случаите на недоносени бебета у нас растат, специалистите в тази област намаляват с всяка година. В резултат на многото нерешени проблеми битките за здравето на децата с всекидневната рехабилитация примерно остават на родителите. Без да има някакъв център за подкрепа на семейства като техните. С комплексна грижа от специалисти. Семействата с недоносени деца много често търсят помощ и съвет в интернет от хора, имащи същите проблеми. Но солидарността им няма да реши проблемите, които най-бедната държава не решава в здравеопазването и растящата бедност. Защото недоносените деца не са само божа работа. Те са и заради болести като хипертония, по която сме водеща страна в света, диабет, начин на хранене, замърсена околна среда...
Добре, че мушморочета по 600 грама оживяват на инат и за радост на родителите си. Те се оказват по-силните...

 

 

Коментари

 • 24. Март 2017 59
  378
  0

  От спорта знам едно много просто правило: Ако си слаб, никой не те забелязва; ако си добър - се съобразяват с теб; ако побеждаваш - те уважават.
  Затова в неделя пред нас стои една важна задача - да направим така, че да ни уважават.
  Да спечелим изборите.
  Знам, че вас, читателите на ДУМА, няма нужда да ви убеждавам за кого да гласувате. Но ми се иска да направим така, че да...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"