20 Април 2024събота03:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медии

АЕЖ иска реален достъп за журналисти до бежанските центрове

Асоциацията призова МВР и ДАБ за повече прозрачност в дейността им

/ брой: 277

автор:Павлета Давидова

visibility 32

С призив да се осигури реален достъп на журналисти до центровете за настаняване от затворен тип и бежанските центрове се обръщат Асоциацията на европейските журналисти-България към Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за бежанците. Според организацията двете институции трябва да подобрят прозрачността на своята работа.
"Българското общество има право да бъде информирано за реалната ситуация в тези центрове. Те са и винаги ще останат българска територия и няма причини да бъдат зона, затворена за медии. Към момента обаче масово се отказва достъп на журналисти до бежанските центрове или в краен случай медийни екипи биват допускани само до дворовете и приемните им, като не им се оставя възможност да покажат на своята аудитория условията, при които мигрантите и търсещите закрила са настанявани", призоваха от АЕЖ десетина дни след ескалацията на напрежението в Харманли. От организацията твърдят, че постоянното присъствие на служители на администрацията при репортажите не позволява на журналистите да разговарят спокойно с мигрантите и да представят тяхната гледна точка за живота в България.
Експертните становища показват, че в центъра няма риск от масова зараза. Ето защо няма легитимно основание за ограничаване достъпа на журналисти до дома, както и до останалите центрове за бежанци и мигранти, настояват от АЕЖ.
Организацията призовава ДАБ да подобри количеството и качеството на информацията, която предоставя за своята работа, като статистически данни, информация за домовете, работещите в тях и т.н. В условията на обществено напрежение по темата за бежанците и противоречивите сигнали, идващи от държавните институции, повече от наложително е медиите да могат да съберат обективна информация за ситуацията, която да предадат на обществото, заявяват в позицията си от асоциацията. Според тях информационното затъмнение се отразява негативно както на настанените в тези центрове, така и на гражданите на България, защото се нарушава конституционното им право на информация.
Призоваваме ръководствата на медиите и журналистите да се обединят и да поискат държавата да гарантира правото им да вършат работата си в интерес на обществото, завършва позицията на АЕЖ.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ