29 Март 2024петък11:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Да спасим Европа! Спешно!

Европейските социалисти имат правилните решения на кризите и ще ги отстояват с категоричност

/ брой: 277

visibility 46

Кристиела Симеонова, пратеник на ДУМА в Прага

Че нещо във функционирането на Европейския съюз куца, е ясно не от вчера. Че обикновените европейци свързват ЕС с безсмислени регулации, които по никакъв начин не улесняват живота им - също. Потънали в бюрократщина, европейските лидери успяха да пратят на бунището идеята на проекта "Европа" с неадекватните си и грешни решения на кризите, които тресат Европа. А те не са една и две. Днес, още несъвзел се от едната, ЕС влиза в друга криза. Ясно е, че липсват силни, смели и отговорни лидери, които да съумеят да отговорят на предизвикателствата пред Европа.
Евроскептицизмът не спира да набира мощ, а заедно с него и десният популизъм. Именно той запълва празнината от липсващите належащи промени, като предлага лесни и на практика нереализируеми решения. Все повече хора обаче виждат именно в тях надеждата за промяна, защото са уморени от празните обещания на традиционните политически партии и се чувстват тотално изоставени от тях.
В тази обстановка в Европа Партията на европейските социалисти заявява своята категоричност и решимост да заличи пропастта между това, което казва, и това, което прави. Защото, както отбеляза лидерът на ПЕС Сергей Станишев, времето на развяване на флагове отмина, "има много добри анализи и документи, но хората очакват действия на практика". Време е за спешни действия за спасяването на Европа. На онзи проект, в чиято основа са равенството, просперитетът и солидарността. "Трябва ясно да поставим чертата. Трябва да работим за борба с неравенството, бедността и правата на младежите и трябва да го направим сега или рискуваме да ни приемат като част от статуквото", категоричен е Станишев.
Именно "Да спасим Европа: за младежта и прогреса" бе мотото на провелия се тридневен Съвет на ПЕС в Прага. Левите лидери в Европа се събраха в чешката столица, за да изпратят ясен сигнал, за да заявят готовността си за спешни действия за спасяването на Европа. Леви премиери, лидери на леви партии в Европа и над 500 делегати и активисти, включително над 200 младежи, обсъждаха бъдещето на Европа, променена. Домакини на мащабното събитие бяха премиерът на Чехия Бохослав Соботка и лидерът на ПЕС Сергей Станишев.
Всички заедно изпратиха най-силното послание: "Обединени и решителни сме. Ние сме единствената европейска политическа партия, която има увереността и куража да събере в една зала премиери и активисти и да остави искрите да прехвърчат."
Най-широкият и открит дебат на европейските социалисти се проведе в Прага, коментира Сергей Станишев пред български журналисти. Делегати от БСП бяха членовете на ИБ Деница Златева и Крум Зарков и депутатът Кристиан Вигенин. Участие взеха и председателят на Младежкото обединение на БСП Вероника Делибалтова и негови представители.
В оживените дискусии, посветени на злободневните проблеми на Европа, се включиха представители на прогресивни политически сили в Европа, неправителствени организации, научни среди. Участие взеха министри, бившият премиер на Белгия Елио ди Рупо и бившият австрийски канцлер и настоящ специален отговарящ в ООН за младежката заетост Вернер Файман. Имаше участници от Уругвай, Филипини, Грузия, Тунис, Нова Зеландия, Палестина, Иракски Кюрдистан, САЩ, Турция, Македония, Израел, тъй като за адекватната външна политика на Европа е нужна оценка на ситуацията в глобален аспект.
Основното послание от Съвета на ПЕС бе призивът за действие. Социалистите ще настояват за ревизия на плана "Юнкер", като в него се включи по-социален елемент, тъй като той сега ограничава възможностите за инвестиции и създаването на работни места. Сергей Станишев подчерта, че се връщат ретроградните практики на дивия капитализъм, като даде за пример действията на Международния валутен фонд в Гърция. МВФ притиска Атина да се откаже от колективния трудов договор, както и от забраната за уволнение при стачки. "Социалният диалог е една от ключовите ценности на нашето семейство. Убедени сме в значението на постоянния контакт между работодателите и трудовите профсъюзи, за да се съгласуват важни правила, които регулират работата в компаниите, секторите и икономиките като цяло. Затова винаги сме защитавали колективното трудово договаряне и подкрепа като силен социален диалог навсякъде в Европа", категоричен е Станишев.
"Време е да съживим надеждата, да извадим хората от отчаянието и да им дадем алтернатива, за да не попаднат в ръцете на популисти, екстремисти и расисти." Това послание изпрати ПЕС към европейците с приетата на края на Съвета резолюция. Тя е венец на усилията на лидера на ПЕС Сергей Станишев идеите му да получат одобрението на всички 28 страни членки.
Неолибералният модел и политиката на десните доведоха до редица криза и проектът "Европа" загуби основната си нишка - социална справедливост и равенство. ПЕС предлага отговор на политиката на десните и на популистката вълна. В основата на приетата резолюция са залегнали мерките за младежите, защото именно чрез гарантиране на тяхното бъдеще се гарантира и бъдещето на Европа.
Тенденцията днес е тревожна - над 80% от младежите смятат, че ще живеят по-зле от родителите си. С тази резолюция планът на Станишев за младежта получава официална подкрепа, след като лидерът на ПЕС успя да мобилизира всички леви в европейските институции да работят за налагането му. Планът има четири стълба: увеличаване на финансирането от 6 на 20 млрд. евро до 2020 г. и действието на Младежката гаранция за хората до 30 години; създаването на Детска гаранция, защото е парадоксално в XXI век в най-богатия съюз в света да има деца, които си лягат гладни вечер или не могат да посещават училище поради финансови причини; разширяване на действието на програмата "Еразъм+"; въвеждането на културен чек - инициатива, която вече работи в Италия. Като постижение на европейските социалисти трябва да се отбележат одобрените от ЕП допълнителни 500 млн. евро за младежка заетост в бюджета на съюза за 2017 година.
Европейските социалисти започват дискусия за въвеждането на минимална работна заплата в Европа, която да се формира по единен стандарт, чрез закован процент от средната работна заплата за всяка страна членка. Недопустимо е всеки четвърти европеец да живее на прага на бедността, категорични са от ПЕС.
В резолюцията са заложени политики, които да осигурят достъп до равни позиции и равно заплащане на жените и мъжете. Европейските социалисти предлагат универсален социален пакет, който да гарантира достъп до качествено здравеопазване и адекватно здравно осигуряване. Те се обявяват срещу социалния дъмпинг, като настояват за по-строг контрол от страна на страните членки върху компаниите дали следват социалната и фискалната си отговорност. Социалистите са категорично против офшорните компании и настояват за по-прозрачна данъчна система.
В приетата резолюция се обръща внимание на най-острите проблеми пред Европа днес - мигрантската криза и сигурността. Социалистите се обявяват за по-добро сътрудничество и споделяне на информация между службите за сигурност на европейските страни. Те настояват за подобряване на управлението на границите на съюза, което е от изключителна важност за страна като България. Европейските социалисти изтъкват необходимостта от политики, насочени към превенция на младите хора от радикализация.
ПЕС следи развитието на ситуацията в Турция и настоява турското правителство да се върне към нормалния политически процес и диалог, важен за демокрацията в страната и стабилността на региона. Социалистите са притеснени от арестите на съпредседателите на прокюрдската Демократична партия, на нейни членове, както и на кметове, журналисти и активисти за човешки права. Докато не се възстанови върховенството на закона и Турция не се придържа към европейските ценности, европейските социалисти призовават ЕК и Съветът на ЕС да инициират временно замразяване на преговорите с Анкара.
Европейските социалисти дават категорична заявка да увеличат своето участие в управлението на Европа както на национално, така и на европейско ниво. С приетата резолюция ПЕС изгражда основа, с която да спечели европейските избори през 2019 година. А през 2017-а предстоят важни избори в ключови европейски страни и социалистите се ангажират в тази битка, като ще предложат прогресивни политики и решения.

Станишев: Готови сме на битка с ЕНП

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев призова за преразглеждане на отношенията с Европейската народна партия и за твърдо отстояване на своите политики. "Ние имаме правилните политики, въпросът е да влезем в битка с ЕНП", изтъкна Станишев. "За да можеш да прокараш политика, трябва да имаш институционална тежест... Не сме съгласни ЕНП да монополизира европейските институции", отбеляза той. По думите му балансът в евроинституциите може да бъде нарушен, ако и трите поста - президент на Европейския съвет, председател на ЕП и председател на ЕК - се окажат в ръцете на десните. Догодина предстои избор на нов председател на ЕС, а за следващ председател на ЕП Групата на социалистите и демократите е издигнала кандидатурата на настоящия си председател Джани Питела.
Станишев сподели идеята си следващият кандидат на левите в Европа за поста председател на ЕК на изборите през 2019 г. да бъде избран чрез вътрешнопартийни избори във всяка страна членка. "Ще дадем собствеността на този процес в ръцете на нашите симпатизанти. Така те ще бъдат мотивирани за евроизборите", убеден е той. ПЕС ще окаже силна политическа подкрепа за партиите членки, вече са създадени работни групи, включително и в България, по подготовката на този процес.

Соботка: Съюзът не предприема решителни действия

Премиерът на Чехия Бохослав Соботка смята, че Европейският съюз не е наистина способен да предприема решителни действия, особено  що се отнася до мигрантската криза. Той отбеляза нуждата от ревизия на Дъблинския регламент и усилия за осигуряването на стабилност в районите на конфликт. Чешкият министър-председател настоява за достойни условия на труд и борба с неравенствата между страните членки.

Фицо: Забравете политическата коректност

Словашкият министър-председател Роберт Фицо провокира с изказванията си, като избяга от "политическата коректност", както сам се изрази. "Оставете политическата коректност", призова Фицо. Той настоя, че в ЕС трябва ясно да се отчитат националните специфики. "Убедени ли сме, че предлагаме на хората това, което искат", пита Фицо. По думите му днес в Европарламента се обсъждат правата на хомосексуалистите и на мюсюлманите, но никой не се интересува от какво имат нужда хората в Словакия например. "Солидарността има много лица, не можем да се подчиняваме на това, което големите ни казват... Не можем да допуснем държавите, профсъюзите да бъдат изнудвани", категоричен е словашкият премиер.

Габриел: Трябва нещо по-добро от единен пазар

Важно  е, че европейските социалисти и демократи са заедно тук в тези времена, изпълнени с предизвикателства пред Европа, отбеляза вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия Зигмар Габриел. Той цитира първия председател на ЕК Жак Делор, който казва, че никой не се е влюбил в единния пазар. "Трябва да създадем нещо по-добро от единен пазар", категоричен е Габриел. Европа може да отделя средства за спасяването на банките, а за борба с бедността - не, каза той. Според него на  голямата трансформация, която се случва в света - политическа, икономическа и дигитална, - хората реагират, като се обръщат към национализма, увличат се по крайни настроения.

Корбин: Десните популисти са политически паразити

Лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин отбеляза, че "Брекзит" не означава, че Великобритания напуска Европа, тя остава свързана с нея икономически, но е нужна социална Европа. Корбин призова за такава Европа, такъв свят, основан на социални права. Резултатът от седемте години на строги икономии е огромната пропаст между най-бедните и най-богатите. Според Корбин това е една от основните причини за възхода на крайнодясната риторика, която разделя хората. "Десните популисти са политически паразити, които се хранят от тревогите на хората и влошаващите се условия, които обвиняват за болестите на обществото най-уязвимите, вместо да предложат начин за връщане на контрола над нашия живот от ръцете на елитите, които работят само за собствения си интерес", заяви той. По думите му десните популисти правилно дефинират проблемите, но техните решения са силно токсични. "Ако прогресивните партии и движения не се заемат със съживяването на провалената икономика и с борбата срещу политическото статукво, то гласовете на крайнодесните популисти ще запълнят този разлом", убеден е Корбин. Лидерът на британските лейбъристи покани левите лидери в Лондон през 2017 г., за да дискутират намирането на най-добрия начин за развитие на социализма днес в Европа.

Деница Златева:
ЕС спешно трябва да се промени


"Европейският съюз трябва спешно да започне да се променя. Британският референдум беше последният драматичен израз на огромните предизвикателства, пред които е изправена днес европейската идея. Не се нуждаем от повече думи, резолюции. ЕС се нуждае от прагматизъм, реални политики с пряко отражение и добавена стойност за живота и сигурността на европейските граждани. Това е мисията на нашето политическо семейство днес", заяви Деница Златева, ръководител на делегацията на БСП на Съвета, съобщи пресцентърът на партията.

Кристиан Вигенин:
ЕС да поеме по-голяма отговорност за сигурността


"Европейският съюз трябва да поеме по-голяма отговорност за сигурността като бъде задълбочено сътрудничеството и обмяната на информация между страните членки и правоприлагащите органи", убеден е Кристиан Вигенин. "В контекста на глобалните предизвикателства и с оглед на своите стратегически интереси европейската външна политика и политиката за сигурност трябва да бъдат проактивни и предвиждащи, за да бъде ограничена появата на нови конфликтни точки и дестабилизиращи процеси в различните части на света", отбеляза той, цитиран от пресцентъра на БСП.

Крум Зарков:
БСП работи по реалните проблеми на българите


"Горд съм, че БСП е партия, която работи по реалните проблеми на българите, европейската икономика и общественото развитие", посочи Крум Зарков, цитиран от пресцентъра на партията. По думите му обсъдените на форума проблеми имат преки последствия и отражение за българите и българската икономика. Те присъстват в нашия обществен дневен ред, но често ги пренебрегваме заради поредния политически скандал", изтъкна той.


Демокрацията трябва да слезе при хората, убеден е Станишев
БГНЕС


От ляво на дясно: премиерът на Словакия Роберт Фицо, чешкият премиер Бохослав Соботка, лидерът на ПЕС Сергей Станишев, вицеканцлерът и икономически министър на Германия Зигмар Габриел и лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин
снимка ПЕС


Съветът на ПЕС бе съпътстван от дискусии, посветени на проблемите пред Европа
БГНЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ