Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Февруари 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Дават на КЗД държавата заради занижената здравна вноска за деца и пенсионери

БЛС остойности лекарския труд

Аида Ованес

6. Декември 2016 , брой: 278   180   0Плащането на по-ниска здравна вноска от страна на държавата за деца, пенсионери и др. е дискриминация, категорични са от Българския лекарски съюз. Това става ясно от подадения от БЛС сигнал в Комисията за защита от дискриминация, която ще го разгледа днес.
Държавата плаща от републиканския бюджет здравните вноски на децата до 18 г., учениците, студентите в редовно обучение до 26 г., докторантите в редовно обучение по държавна поръчка, чуждестранните студенти в редовно обучение, социално слабите, задържаните под стража и лишените от свобода, лицата в производство за предоставяне на статут на бежанец или право на убежище; родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90% и постоянно се нуждаят от чужда помощ и др. Всички те са осигурявани през 2016 г. на 55% от редовната здравноосигурителна вноска (8%), а от догодина ще бъдат осигурявани на 60%.
От БЛС са категорични, че по този начин се дискриминират тези хора и се предполага, че получават занижено здравно обслужване. По-ниската вноска, която държавата плаща, води и до натрупване на сериозен дефицит в системата на здравното осигуряване, категорично е съсловието. Настоява се КЗД да препоръча на законодателя да въведе задължение на държавата да внася за визираните групи лица осигурителна вноска в размер върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. В становището на НЗОК са цитирани редица законови и подзаконови разпоредби, като твърдението за наличие на дискриминация се счита за неоснователно. МЗ смята сигнала за неоснователен, съобщават от КЗД.
Междувременно БЛС разработи и представи проект на методика за остойностяване на лекарския труд. За отправна точка е използван общият клиничен преглед, оценен на 30 лв. Това е сумата, която НЗОК плаща на лекарите. Вторичният преглед е 21 лв. Цените на останалите лекарски дейности са производни на цената на прегледа, като към нея се прилагат различни коефициенти. В момента НЗОК плаща 19 лв. за преглед. В нея влизат и други компоненти освен лекарският труд (за сестра, за консумативи, материални и нематериални активи, данъци, осигуровки и др.), коментират от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според експертите на центъра, ако бъде прието предложението на БЛС за 30 лв., цената на лекарския преглед трябва да стане 40 лв. "Математически не е невъзможно. Бюджетът за специализирана извънболнична помощ трябва да се увеличи с 200 млн. лв. или броят на прегледите да се намали наполовина", коментират от ЦЗПЗ.

 

 

България

  • 24. Февруари 2017 39
    151
    0

    Искането за отмяна на санкциите при неизпълнение на задължението за гласуване бе отправено пред съда от омбудсмана Мая Манолова. Още при парламентарните дебати за законовата промяна тя се закани да сезира Конституционния съд. Според нея избирателното право е субективно право, а не публична функция на гражданина, на която да съответства задължение за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"