Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Май 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Дават на КЗД държавата заради занижената здравна вноска за деца и пенсионери

БЛС остойности лекарския труд

Аида Ованес

6. Декември 2016 , брой: 278   410   0Плащането на по-ниска здравна вноска от страна на държавата за деца, пенсионери и др. е дискриминация, категорични са от Българския лекарски съюз. Това става ясно от подадения от БЛС сигнал в Комисията за защита от дискриминация, която ще го разгледа днес.
Държавата плаща от републиканския бюджет здравните вноски на децата до 18 г., учениците, студентите в редовно обучение до 26 г., докторантите в редовно обучение по държавна поръчка, чуждестранните студенти в редовно обучение, социално слабите, задържаните под стража и лишените от свобода, лицата в производство за предоставяне на статут на бежанец или право на убежище; родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90% и постоянно се нуждаят от чужда помощ и др. Всички те са осигурявани през 2016 г. на 55% от редовната здравноосигурителна вноска (8%), а от догодина ще бъдат осигурявани на 60%.
От БЛС са категорични, че по този начин се дискриминират тези хора и се предполага, че получават занижено здравно обслужване. По-ниската вноска, която държавата плаща, води и до натрупване на сериозен дефицит в системата на здравното осигуряване, категорично е съсловието. Настоява се КЗД да препоръча на законодателя да въведе задължение на държавата да внася за визираните групи лица осигурителна вноска в размер върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. В становището на НЗОК са цитирани редица законови и подзаконови разпоредби, като твърдението за наличие на дискриминация се счита за неоснователно. МЗ смята сигнала за неоснователен, съобщават от КЗД.
Междувременно БЛС разработи и представи проект на методика за остойностяване на лекарския труд. За отправна точка е използван общият клиничен преглед, оценен на 30 лв. Това е сумата, която НЗОК плаща на лекарите. Вторичният преглед е 21 лв. Цените на останалите лекарски дейности са производни на цената на прегледа, като към нея се прилагат различни коефициенти. В момента НЗОК плаща 19 лв. за преглед. В нея влизат и други компоненти освен лекарският труд (за сестра, за консумативи, материални и нематериални активи, данъци, осигуровки и др.), коментират от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според експертите на центъра, ако бъде прието предложението на БЛС за 30 лв., цената на лекарския преглед трябва да стане 40 лв. "Математически не е невъзможно. Бюджетът за специализирана извънболнична помощ трябва да се увеличи с 200 млн. лв. или броят на прегледите да се намали наполовина", коментират от ЦЗПЗ.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"