28 Март 2024четвъртък12:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Верски песни" и духът на християнството по Балканските земи

"Драгостин фолк национал" представи пред софийска публика уникална премиерна програма

/ брой: 278

visibility 267

Проф. Милена Моллова

Aз съм свирещ човек. Изразявам себе си чрез звуци. Пиша рядко. Но след концерта на "Драгостин фолк национал" с ръководител Стефан Драгостинов, не мога да не напиша с огромни букви - за да бъде прочетено от всички - впечатленията си от прекрасното преживяване, на което бяхме съпричастни през ноември в претъпканата зала на Националното музикално училище "Любомир Пипков". Представена бе уникална премиерна програма - "Верски песни".
Познавам композитора, приятеля и съмишленика Стефан Драгостинов от много време. Десетилетия. Той е не просто голям творец. Той е откривател. Преди близо 20 години написа специално за мен фундаменталния цикъл за две пиана "Фуга Интеграл", който изпълняваме многократно с дъщеря ми, пианистката Милена Лазарова, на български и световни сцени - от Националния дворец на културата в София до голямата концертна зала на Консерваторията в Пекин; колосална творба, която и до днес няма аналог в световната клавирна литература!
Музиката, която пише, е извън пределите на всякакви познати граници, независимо дали изгражда мащабно симфонично платно или се е взрял в "дреболийката" на изящна песенна миниатюра. Създател на четири симфонии - сред които знаменитата "Симфония за мира", написана по поръчка на Rotary International, като символ на единението за мир и разбирателство по света, автор на инструментални концерти, сонати, етюди, стотици хорови и солови песни, носител на най-престижни международни отличия, сред които "Щокхаузен" в Италия, "Grand Prix" във Франция, "Симон Боливар" във Венецуела - Стефан Драгостинов е музикант не от европейска, не от световна... - от космическа класа!
Преди четвърт век Стефан Драгостинов, започвайки проекта си "Антология на българския фолклор", създава хоровата формация "Драгостин фолк национал", с която реализира 11 компактни диска от серията "Звукови икони на България" и за което през 2007 г. международният комитет World Music в Корея го удостоява с академичното звание World Master - Световен майстор, а формулировката изрично гласи: "За изключителни постижения в областта на традиционната музика."
За своите "златни гласове" от "Драгостин фолк национал" Стефан Драгостинов създава непреходни песенни шедьоври като "Запали се Перущица", "Шинка", "Ишу, бяла Недо", "Грозданка", "Притури се планината"... И всяка нова песен и премиерна изява на "Драгостинките" - както сам маестрото мило ги назовава - винаги носи някаква изненада, особена новинка, ново, неоткрито досега завойче в криволичещата, втурната нагоре пътека към творческия Парнас на композитора. Този впечатляващ творчески подход на Стефан Драгостинов в работата с прекрасния му хоров ансамбъл респектира преди всичко с дълбокото познаване на изворите на народно-песенната ни традиция; същевременно маестрото е обаятелен педагог и диригент от най-висока класа. С ръка на сърцето, аз лично се чувствам щастлива, че съм съвременничка на Стефан Драгостинов.
И тъй, на премиерата на "Драгостин фолк национал" в София маестрото отново впечатляващо изненада всички ни със своите "Верски песни". Както той самият сладкодумно сподели по време на концерта - официално в българския книжовен език до този момент, няма "регистрирано" такова словосъчетание. Бяха показани съвършено непознати музикални образци - по думите на композитора - обредно-религиозни народни песни, свързани с битуващите местни селски обичаи, носещи духа на Вярата и Упованието на българина, през всичките ония най-трудни години на съхранение на националната и духовната идентичност...
В анотацията към концерта "Верски песни" Стефан Драгостинов споделя: "Обшарих надлъж и шир България, поразходих се и по комшийските друмища, най вече в Западните покрайнини: от Петрич и Скрът... право нагоре, Босилеград, Ниш - до Видин и Арчар, отсреща - до Калафат и Влашко, белким открия още такива Праведни песни... Струваше си да се бие толкова път. Бая песни открих... и ги записах. Чрез тях усетих и духа на християнството по Балканските земи..."
Впечатляващи думи!... Няма да сгреша, ако споделя, че за първи път слушам такава музика и присъствам на подобен концерт.
В приковаващата молитва "Богородице, Майчице Свята" (солистка Светла Караджова) словото, думите на песента са отправени смирено-молително към Божата Майка, но музиката - това не е познатата ни от хилядолетие черковна византийска монодийност или пък привнесената след Освобождението руска храмово-катедрална многогласност - лее се искрящо-слънчев странджански напев, "минал под дъгата" на творческата индивидуалност на композитора и обагрен с някаква странна родопска озареност. Омайващо красиво се сливат два Балкански звукови свята... Звучи Българска духовна музика. Българско - до изконност! Вълшебна музика, поднесена ни от "златните гласове" на "Драгостин фолк" със смайващи звукови полусенки, таещи се в нюансите на тишината. В същото обагрено русло плуваха избродираните нежни "песенни шевици" на "Дивна Божия Премъдрост" (солистка Бисерка Данова) и "Радуйся, Дево Богородице" (солистка Биляна Соколова) - имаш чувството за зрима музика; докосваш притаения бряг на тишината... Свят на висш професионализъм.
Но има и "отсрещен бряг"; на него, в отприщен емоционален порив са втурналите се "Батулски Кондак" и "Дойдите поклонимся" - имаш усещането за люшнато мегданско "право хоро", юрнало се след празничната черковна литургия... Точно тъй празнува българинът - шумно, буйно, искрено... Отново звучи българска мелодия, отправена към Бога; и словото е българско, и шурналата се шеметна музика.
Особено ме впечатли химновият възглас "Да славим Бога Господа" с уникалното си триединство на византийска монодийност, познатото руско многогласие и пищни метро-ритмични структури, така характерни за Балканския звуков език. И Божественото музикално послание "Пасха Священная", с изключителната контралтистка Марияна Павлова - рекордьор-кандидатка за Книгата на Гинес. Отвъд чисто техническия феноменален "звуков резултат", тонът "си" от контра октава, който солистката буквално "издухва" с лекота, "Пасха", изградена върху старинни родопски мотиви, мигновено грабва слушателя със своя "отворен прозорец" към света на "джаз-бибоп"-а, славянското черковно многогласие и черноликия афро-спиричуъл... И всичко това - "опаковано" заедно, талантливо и новаторски споено от майсторската ръка на твореца. През май тази година, на престижния московски Великденски фестивал, "Пасха Священная" взривява публиката в знаменитата зала "Чайковски". Силно респектираща творба!
Дълбоко развълнувана съм и от възторжения възпев "Света София" - отново многоетажна сплав от разноезични звукови култури, впечатляващо интегрирани в единен музикален изказ. На това му се вика майсторлък! И, явно, това на Стефан Драгостинов му иде отръки. И ще си позволя да допълня, че песента е пристойна да бъде химн на достолепния столичен храм "Света София". Стефан Драгостинов демонстрира пред нас на концерта още една музикална "химия". "Драгостинките" тъкмо запяха родопската перла "Шинка" (сол. Величка Чаушева), но маестрото ги възпря и рече: А сега ще я изпеем с друг текст - "Моли Бога - Шинка!" И в миг запяха. И на мига се роди Верска песен. Чудо!...
Редом с талантливите "Драгостинки", болшинството от които са възпитанички на Националното музикално училище "Л. Пипков" и Нов български университет, маестрото работи дълги години с виртуозен инструментален квинтет, блестящи музиканти, сред които "многоръкият" Стоян Янкулов-Стунджи, както мило го титулуват поклонниците му, твърдейки, че повече от две сръчни ръце са нужни за подобно ненадминато майсторство. След представянето на знаковото "Черковно хоро" - предизвикало френетични овации, особено всред младите фенове в залата, с финалната Коледна сюита "Отвъд Божи баир" Стефан Драгостинов отново каза тежката си новаторска дума - и като стилистика, и като съвършена форма, и като духовно съдържание; дори самото заглавие на творбата носи в себе си дълбока, духовна, емблематична метафора.
Прочетох в програмата на концерта "Верски песни" рецензията на музиколога д-р Валерия Федотова, публикувана в дневника на Московския пасхален фестивал: "Професор Стефан Драгостинов е създал уникално явление в света на музикалната култура." А вестник "Сызран сегодня" обобщава: "Какво щастие е да чуем "Драгостин фолк национал"! Русия не познава друг такъв ансамбъл... Изключително! Феноменално!"
Какво пък - съгласна съм.
И няма как да не завърша с песента "Дядо Боже всичко може": по моему един от гвоздеите на програмата "Верски песни". Уж детска песничка, семпла, наивна, простичка... селска... - но, докосната от големия творец Стефан Драгостинов, се превръща в Символ на Вярата, Упованието и Оптимизма на българина.
С тази чудна песничка си тръгнах от концерта на "Драгостин фолк национал". Тананикайки си я през цялата вечер. - Дядо Боже всичко може!
...А на сутринта се събудих пречистена и обновена.
Благодаря ти, Стефане!

 Стефан Драгостинов
Снимка Личен архив

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ