19 Април 2024петък02:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

ЕС потъва бавно, но славно, елитът свири гротеска!

Самодоволството на европейските лидери продължава сред страхове от "кремълски призраци" и апокалиптични внушения заради "популистката вълна"

/ брой: 279

автор:Валентин Георгиев

visibility 1528

По всичко изглежда, че европейският елит отново не си извлича поука от поредния шамар, който получи тази неделя. Вярно, италианският референдум няма ефекта на политически земетръс, какъвто предизвика "Брекзит"-а, нито силата на шока от избирането на Тръмп. Но е знаков пример, който се вписва напълно в предупрежденията и оценките на мнозинството анализатори за големите промени, които настъпват в света.
Италианците, подобно на други народи и държави, просто наказаха своите лидери, като дадоха да се разбере, че отхвърлят предложените от премиера Ренци реформи, които бяха съгласувани с Брюксел. А това значи "червен картон" и за Европейската комисия. Така самонадеяният Матео сам падна в капана, подобно на нашия Бойко Борисов. Вярваше, че го харесват много, както впрочем беше в началото на мандата му. Трябва обаче да си пълен малоумник, за да смяташ, че можеш да си платиш дълговете, като намалиш данъците. Или че ще оправиш безработицата, като улесниш бизнеса да уволнява работниците. Оланд например направи второто, след което предизвика масови протести във Франция през пролетта и лятото. В резултат на това рейтингът му се срути до степен, която го изхвърли от надпреварата да кандидатства за втори президентски мандат. Като "бонус" и двете държави се напълниха с мигранти. И всичко това заради политиката на Меркел, на която някой й казал, че на Германия й трябвала работна ръка?!

Как реагира евроелитът?

"Независимо, че се поражда известна политическа нестабилност, Италия е стабилна държава, има голяма икономика, която ще устои на оставката на премиера Матео Ренци", каза след злополучния вот европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси.
"Резултатът от референдума в Италия не може да бъде сравняван с британския вот за напускане на Европейския съюз", самоуспокоява се Франсоа Вилероа дьо Гало, ръководен кадър от Европейската централна банка. Но не пропуска да подчертае, че тези, които "изготвят политиките, още дълго ще следят изкъсо и отблизо последствията от решението в Италия", защото се е появил "нов източник на несигурност след "Брекзит".
"Не вярвам, че това е началото на нова криза. Няма причини за това. Политическата нестабилност усложнява нещата за Италия и еврозоната. Но това е нова реалност, в която трябва да работим", е мнението на председателя на Еврогрупата Йерум Диселблум. Трябвало да се изчака и да се види какви ще са следващите политически стъпки.
Германският външен министър Щайнмайер също е предпазлив и хлъзгав в оценката си: "Следим резултатите в Италия с безпокойство. Аз смятам, че Ренци направи правилното нещо, нужното нещо, но избирателите не го подкрепиха. Това, разбира се, не е криза в държавата и ЕС, но е правителствена криза, която трябва да бъде разрешена. Това не е положително послание към Европа в това трудно време", признава германският дипломат.
Истината, която прозира под този политически целофан, обаче е далеч по-нелицеприятна, а опасенията са свързани най-вече с нова банкова криза. Финансисти предупредиха, че оceм итaлиaнcки бaнки ca изпpaвeни пpeд pиcкa oт кoлaпc cлeдвaщитe мeceци, а секторът е задушаван от милиарди евро лоши кредити. Нужни са им колосалните 40 милиарда евро, за да бъдат спасени! Пpи пoдoбнo paзвитиe нa cитyaциятa Итaлия щe влeзe в пepиoд нa нecигypнocт в oпититe зa фopмиpaнe нa нoвo пpaвитeлcтвo. Това винaги вoди cлeд ceбe cи cпaд нa пaзapитe, което значи обезценка и на итaлиaнcкитe aкции и oблигaции. "Aкo oтнoвo се разрази кpизa в итaлиaнcкия бaнкoв ceктop, тя нe caмo мoжe дa ce paзпpocтpaни из цялa Eвpoпa, нo и дa пoдкoпae ocнoвитe нa бaнкoвия cъюз - eдинcтвeнaтa cфepa, в кoятo EC имa нaпpeдък oт 2009 г. нacaм", предупреждава Меган Грийн, главен икономист в голям европейски фонд.

Изборите в Австрия - рамо за Меркел

Самоуспокоението на европейския елит получи свежа инжекция адреналин тази неделя от изборите в Австрия, което някои определиха като "малка победа на Меркел". Още в първите минути, след като станаха известни резултатите, подвластните на статуквото медии и пропагандни централи надуха фанфари, а евролидери буквално се самоопияниха. "Победата на Ван дер Белен е тежко поражение за национализма и антиевропейския, гледащ назад популизъм", написа шефът на Европарламента Мартин Шулц в социалната мрежа туитър. "Цяла Европа нададе въздишка на облекчение", допълва го Щайнмайер. "Страхотна победа. Популизмът не е съдбата на Европа", почти изтанцува френският премиер Валс.
Ето с такава удивителна риторика - тоя комунист, оня популист, трети - не знам какъв, ни заля Брюкселската метастаза. И дори не забеляза дребничкия факт, че самият Ван дер Белен някак не се вписва съвсем в схемата й, независимо от проевропейската му ориентация. Потомък на баща руснак и майка естонка, избягали навремето от СССР, бивш лидер на Зелената партия в Австрия, изборът му като независим кандидат сега сложи край на двупартийното многогодишно господство на социалдемократи и консерватори в страната. Поне що се отнася до президентския пост, чиито функции са повече церемониални, отколкото реално властови. 
В тази връзка си струва да погледнем за миг и към родните форуми на политкоректните грантови медии, където усещането за паралелна реалност извън времето и пространството е пословично. Цитирам буквално от "Медиапул":
mony
ХОРА ПЕЧЕЛИ ВАН ДЕР БЕЛЕН, А НЕ ПУТИНОИДСКИЯТ КАНДИДАТ! Честито на всички европейци, че не се поддадоха на омразата, на Путин и на тръмпизма, на брекзита и на всички хейтъри! НЯМА ДА СЕ ДАДЕМ!    
Dimitardi100
ЕС е най-успешният политически проект на човечеството за мир, партньорство и сътрудничество! Не е добре заради една крива краставица да се унищожава цялата плодородна градина! Ще бъде нужна мобилизация на градивните сили за защита на Доброто!
milan
Норберт Хофер искаше да "развива отношения с Русия" и загуби. Румен Радев да си извлече съответните изводи, ако иска да бъде президент на натовска и европейска членка-страна, каквато е България.

Е, дойдохме си на думата!

Няма спор - стане ли дума за "оцеляването и спасяването" на ЕС, неминуемо на хоризонта изплува дежурният виновник за всичките му драми и несполуки - разбира се, Путин и "агресивната Русия". А след като същите бяха посочени сред главните фактори, довели до провала на Клинтън и избора на Тръмп в САЩ, какво по-удобно оправдание за всичко, което предстои и в Европа.
Германската канцлерка Ангела Меркел заяви преди месец, че "Русия може да повлияе върху парламентарните избори в страната чрез кибератаки или кампания за дезинформация. САЩ вече обвиниха Москва, че прави същото с президентските им избори"... "Дойче веле" също не се забави: "Москва ще се намесва в кампанията за изборите за Бундестаг през 2017 г. Тя вече се опитва да влияе за формиране на общественото мнение в Германия."
А нека не забравяме, че предстоят президентски избори и във Франция, където след определянето на десния Франсоа Фийон, смятан за фаворит за поста, някои медии вече иронично обявиха: "Путин си избра президент и във Франция". Или още по-лошо - Марин льо Пен, която недвусмислено заяви, че ако бъде избрана, ще прави референдум за излизане на страната от ЕС.   
Ах, тези руснаци, много лоши! Избраха руски президент в САЩ и оставиха Германия и Франция да треперят. Албанците и папуасите от Нова Гвинея направо не смеят да проведат избори. Току-виж Путин им избрал и техните ръководители... Е, явно трябва да свикнем, че "кремълската пропаганда" и нейните призраци ще продължат да стряскат евролидерите в техните сънища. И неизбежно в предизборните им платформи,

редом със словоблудството

за някакви изчерпани от съдържание клишета за уникалност, безалтернативност и евроценности... Като в същото време същият този елит ще продължи да си вдига заплатите и ще си раздава бонуси, както направиха еврокомисарите и бюрократите в Брюксел. Или с присъщото му лицемерие ще обгрижва мигранти и бежанци за сметка на слабохарактерни и подчинени държави като нашата. Докато в един прекрасен момент не усетят, че са "изпаднали от клона". Защото вече е дошъл моментът ЕС или да се реформира из основи, което минава и през смяна на "елитите", или да си отиде след дълга агония. Посоката - укрепване на националните държави и изоставяне на утопията "европейски съединени щати". Повече Европа днес означава по-малко Брюксел! 

Матео Ренци загуби доверието на италианците

Ван дер Белен триумфира на изборите в Австрия

Путин - кошмарът на Меркел и "обединена Европа"

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ