Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Февруари 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Иван Хиновски:

Общата бедност е големият проблем на българите

Светла Василева

7. Декември 2016 , брой: 279   139   0Не толкова енергийната бедност, колкото общата бедност е големият проблем на българите, заяви енергийният експерт Иван Хиновски по време на дискусията "Енергийната бедност - основна бариера пред либерализацията на енергийния пазар в България". Европейските директиви задължават страните членки при въвеждането на пълна либерализация на електроенергийния пазар да имат изработени мерки за подпомагане на енергийно бедните.
Участниците в дискусията бяха единодушни, че в България няма легална дефиниция на понятието "енергийна бедност", нито критерии, по които тя да се отчита. Според Хиновски "под линията на бедност в страната са 1 578 300 души, но едва 254 998 получават енергийни помощи. Въпросът е на какъв принцип са изключени останалите, попита той.
Красен Станчев от ИПИ смята, че в последните 2 години е изчезнала разумността при дефинирането на енергийната бедност. Той предлага да се откажем от методиката на Евростат при измерването и да използваме методиката на Световната банка (СБ). Ако в България смятаме по методиката на СБ, ще получим около 10% от домакинствата, който е управляем проблем, каза Станчев. Според него методологията трябва да измерва абсолютната бедност, а не относителната и риска от бедност. На това възрази представителят на КНСБ Любен Томев. Да не се хвърляме в крайности, поиска той и поясни, че методиката на СБ е приложима за Африка, а в България трябва да се направи изследване на бедността в дълбочина.
Председателят на КЕВР Иван Иванов припомни, че работна група е дефинирала що е "енергийно уязвим потребител" и набелязала мерки за защита. Според него след повишаване на жизнения стандарт най-важното, което може да доведе до намаляване на енергийната бедност, е енергийната ефективност.
  

 

 

България

  • 24. Февруари 2017 39
    178
    0

    Искането за отмяна на санкциите при неизпълнение на задължението за гласуване бе отправено пред съда от омбудсмана Мая Манолова. Още при парламентарните дебати за законовата промяна тя се закани да сезира Конституционния съд. Според нея избирателното право е субективно право, а не публична функция на гражданина, на която да съответства задължение за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"