Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Иван Хиновски:

Общата бедност е големият проблем на българите

Светла Василева

7. Декември 2016 , брой: 279   228   0Не толкова енергийната бедност, колкото общата бедност е големият проблем на българите, заяви енергийният експерт Иван Хиновски по време на дискусията "Енергийната бедност - основна бариера пред либерализацията на енергийния пазар в България". Европейските директиви задължават страните членки при въвеждането на пълна либерализация на електроенергийния пазар да имат изработени мерки за подпомагане на енергийно бедните.
Участниците в дискусията бяха единодушни, че в България няма легална дефиниция на понятието "енергийна бедност", нито критерии, по които тя да се отчита. Според Хиновски "под линията на бедност в страната са 1 578 300 души, но едва 254 998 получават енергийни помощи. Въпросът е на какъв принцип са изключени останалите, попита той.
Красен Станчев от ИПИ смята, че в последните 2 години е изчезнала разумността при дефинирането на енергийната бедност. Той предлага да се откажем от методиката на Евростат при измерването и да използваме методиката на Световната банка (СБ). Ако в България смятаме по методиката на СБ, ще получим около 10% от домакинствата, който е управляем проблем, каза Станчев. Според него методологията трябва да измерва абсолютната бедност, а не относителната и риска от бедност. На това възрази представителят на КНСБ Любен Томев. Да не се хвърляме в крайности, поиска той и поясни, че методиката на СБ е приложима за Африка, а в България трябва да се направи изследване на бедността в дълбочина.
Председателят на КЕВР Иван Иванов припомни, че работна група е дефинирала що е "енергийно уязвим потребител" и набелязала мерки за защита. Според него след повишаване на жизнения стандарт най-важното, което може да доведе до намаляване на енергийната бедност, е енергийната ефективност.
  

 

 

България

 • С имоти за 8 лв./кв.м се облажили и други гербаджийски функционери
  25. Юли 2017 143
  727
  0

  Още през 2004 г., когато започна бумът на строителството, Живко Мартинов, станал известен като депутата със суджука, започва да изкупува на безценица апетитни земи в Каварненско.
  Един от "ударите" е сделка с общински поземлени имоти в каварненското село Божурец. Освен Мартинов със земя за 8 лв./кв.м без наддаване в края на 2004 г. се сдобиват тогавашният добрички областен...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"