Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Март 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Рече и отсече

Светла Василева

7. Декември 2016 , брой: 279   619   0Наглостта на родните пазарни фундаменталисти вчера отбеляза пореден връх. На дискусия за енергийната бедност представители на Института за пазарна икономика предложиха държавата да подходи иновационно. И по-разкрепостено. Да забрави за методиките на Евростат и на ОИСР - Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, понеже те били едва ли не глезотия. Използването им ни изкарвало първенци и по енергийна бедност, и по обща бедност в Европа. Друго би било, ако се приложи методиката на Световната банка. Тя борави с понятия като "абсолютна бедност", докато другите две организации изследвали "относителна бедност" и "риск от бедност", които били повече политически категории, нежели статистически.
Въведат ли се пресмятанията на Световната банка и приемат ли се за единствено меродавни, ще излезе, че в Европа бедни въобще, ама никак даже няма! Рече и отсече председателят на Управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев. Пресметнати с нея, енергийно бедните в България щели да бъдат по-малко от 10% от домакинствата, което било напълно "управляем проблем". Само дето г-н Станчев пропусна малък, но съществен детайл. България се намира в Европа и се стреми да стигне качеството и стандарта на живот на европейците. Страната не е в Африка, където Световната банка от години "помага" за справяне с бедността. Колко успява се вижда по нарастващия брой бежанци към Европа.
По примера на пазарните фундаменталисти и министър Теменужка Петкова през януари т.г. съобщи от Брюксел, че енергийно бедните българи са 30%. Като дойде ред да обяви как ще ги подпомага, тя отсече, че бедни са едва 14%. Да не помислите, че останалите рязко са забогатели. Не. Просто министърът "гъвкаво" приложи методиките за пресмятане на бедността. От което бедността не става по-малка.

 

 

Коментари

 • 24. Март 2017 59
  467
  0

  От спорта знам едно много просто правило: Ако си слаб, никой не те забелязва; ако си добър - се съобразяват с теб; ако побеждаваш - те уважават.
  Затова в неделя пред нас стои една важна задача - да направим така, че да ни уважават.
  Да спечелим изборите.
  Знам, че вас, читателите на ДУМА, няма нужда да ви убеждавам за кого да гласувате. Но ми се иска да направим така, че да...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"