Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Май 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Рече и отсече

Светла Василева

7. Декември 2016 , брой: 279   931   0Наглостта на родните пазарни фундаменталисти вчера отбеляза пореден връх. На дискусия за енергийната бедност представители на Института за пазарна икономика предложиха държавата да подходи иновационно. И по-разкрепостено. Да забрави за методиките на Евростат и на ОИСР - Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, понеже те били едва ли не глезотия. Използването им ни изкарвало първенци и по енергийна бедност, и по обща бедност в Европа. Друго би било, ако се приложи методиката на Световната банка. Тя борави с понятия като "абсолютна бедност", докато другите две организации изследвали "относителна бедност" и "риск от бедност", които били повече политически категории, нежели статистически.
Въведат ли се пресмятанията на Световната банка и приемат ли се за единствено меродавни, ще излезе, че в Европа бедни въобще, ама никак даже няма! Рече и отсече председателят на Управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев. Пресметнати с нея, енергийно бедните в България щели да бъдат по-малко от 10% от домакинствата, което било напълно "управляем проблем". Само дето г-н Станчев пропусна малък, но съществен детайл. България се намира в Европа и се стреми да стигне качеството и стандарта на живот на европейците. Страната не е в Африка, където Световната банка от години "помага" за справяне с бедността. Колко успява се вижда по нарастващия брой бежанци към Европа.
По примера на пазарните фундаменталисти и министър Теменужка Петкова през януари т.г. съобщи от Брюксел, че енергийно бедните българи са 30%. Като дойде ред да обяви как ще ги подпомага, тя отсече, че бедни са едва 14%. Да не помислите, че останалите рязко са забогатели. Не. Просто министърът "гъвкаво" приложи методиките за пресмятане на бедността. От което бедността не става по-малка.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"