Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Март 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

Защо биете негрите

Ева Костова

7. Декември 2016 , брой: 279   591   0Недостигът на работна ръка е първият проблем на бизнеса ни, алармира и представител на Асоциацията на индустриалния капитал. Малко закъснял вопъл на фона на изтъкваните за кой ли път проблеми с работната ръка във всички сектори на икономиката. Вопъл, който напомня приказката: а вие защо биете негрите... Т.нар. голям бизнес подминава "дребни" подробности като подготовката на нужните му кадри, и то не ден до пладне, а в перспектива и според потребностите. С всякакви врътки минира повишаването на заплащането на труда, а после се жалва, че кадърните заминават за чужбина в търсене на по-добро заплащане.
Най-пресният пример за ината на бизнесмените са минималните осигурителни прагове и преговорите със синдикатите за минималната заплата. На практика работа има, но хората не искат да бъдат наети за жълти стотинки. Затова и "износът" на специалисти не спира. Вносът на чужди работници също не е по вкуса на едрите работодатели. Защото чужденците надали ще бъдат толкова сговорчиви като нашите бачкатори и ще си търсят правата до дупка.
От години се говори как образованието да се върже с потребностите от работна ръка тук и сега. И от години положението е едно и също - даже с висше образование под мишница младите не се връзват на голи обещания. Умряха баламите! Логичен е въпросът защо искаме да внасяме специалисти от други държави, а не правим нищо, за да върнем квалифицираните българи, които работят за чужди икономики, пита споменатата асоциация в лицето на своя представител. За да си отговори с друг въпрос: знаете ли каква е средната заплата в Унгария? Два пъти по-висока, отколкото в България. Да де, и не само в Унгария. Веднага идва обаче поредният вопъл - ако увеличим заплатите, три четвърти от компаниите ще фалират незабавно. Тази мантра е до време. А времето съвсем не е за закъснели вопли.

 

 

Коментари

 • 24. Март 2017 59
  377
  0

  От спорта знам едно много просто правило: Ако си слаб, никой не те забелязва; ако си добър - се съобразяват с теб; ако побеждаваш - те уважават.
  Затова в неделя пред нас стои една важна задача - да направим така, че да ни уважават.
  Да спечелим изборите.
  Знам, че вас, читателите на ДУМА, няма нужда да ви убеждавам за кого да гласувате. Но ми се иска да направим така, че да...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"