20 Април 2024събота01:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Федерер отблизо

Илюстрираната биография на един от най-обичаните тенисисти в света излезе на български

/ брой: 281

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 50

Три лета след раждането си на 8 август 1981 г. Роджър Федерер размахва ракета за първи път. На четири години вече може да вкара в отсрещното поле 30 топки без грешка. Но бъдещият носител на рекорден брой титли от турнири на Големия шлем задълго остава нестабилен емоционално: една от първите му треньорки - Мадлене Берлохер, разказва как малкият Роджър се свирал под стола на съдията след загуба и ревял от яд минимум 10 минути. Само едно нещо го ужасявало повече от паяците, змиите и увеселителните влакчета - несъвършенството на корта.
И след като започва да трупа победи, Федерер трудно овладява изблиците си. Но за разлика от американеца Джон Макенроу например гневът му не е насочен към съдиите или към противника, а навътре - към самия него, пояснява Марк Ходжкинсън. Британският спортен журналист е автор на "Федеграфика. Илюстрираната биография на гения  Роджър Федерер" (у нас издава "Книгомания"), в която прави подробен анализ на успешната му кариера, паралелно с най-важните събития от личния живот. Не пропуска и онзи случай, в който съгражданите на тенисиста от кантона Швиц го номинират за швейцарския парламент, без да го питат - тамошната система допуска избирателите да дописват имена в бюлетината. А Федерер отминава с усмивка шанса да влезе в политиката.
Защо точно това момче от предградията на Базел стига до върховете в спорта и става най-високоплатеният тенисист в историята, без да губи и капка от обожанието на феновете? Защо дори противниците му го харесват? Ето какво казва Пийт Сампрас: "Той не обикаля и не парадира с рекордите си. Толкова е скромен. Просто излиза на корта и си играе играта. Не мисля, че Роджър осъзнава колко е велик и какъв шампион е. Той никога не се мисли за нещо повече от теб."

Търси жената

Има нещо вярно в приказката, че зад всеки велик мъж стои силна и отдадена жена - в случая тя се казва Мирослава (Мирка) Вавринец. Федерер нарича на шега съпругата си "моя крайъгълен камък", но наистина цени съветите й относно стратегията, както и насърченията й преди мач. Мирка също има минало на корта.
Родена в словашката част на бивша Чехословакия през 1978 г., Мирослава я напуска още като пеленаче заедно с родителите си. Те отварят магазин за бижутерия в Швейцария, а дъщеря им расте с мечтата да стане балерина. Това продължава до момента, в който семейството отива да гледа Мартина Навратилова на турнира във Филдерщат, Германия. Удава им се да си поговорят със звездата, а тя запалва Мирка по тениса. Навратилова дори се ангажира с организирането на първите й уроци в спорта, който ще я срещне с Роджър.
Федерер и Мирка стават двойка по време на Олимпиадата в Сидни през 2000 г. Той я целува за първи път в последния ден на игрите. След това на нея й остават по-малко от две години професионална кариера. На 24 години, със спечелени общо малко над 250 000 долара, Мирка се "пенсионира" заради увредени сухожилия на стъпалото.
В периода преди да се роди първата им двойка близнаци, тя често застава срещу Роджър като спаринг партньор, присъства и на тренировките, и на мачовете му. Случва се да организира медийните изяви и пътуванията. И в един момент си дава сметка, че може да оказва влияние на световния тенис и без да излиза лично на корта.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ