Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Март 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Оръжие

Хърватска получи всички вертолети Kiowa Warrior

Дума

9. Декември 2016 , брой: 281   649   0
Снимка
Разузнавателно-ударни вертолети Bell OH-58D Kiowa Warrior
Снимка airliners.net

Хърватска получи последните дарени от САЩ разузнавателно-ударни вертолети Bell OH-58D Kiowa Warrior. Доставката е била осъществена на 3 декември т. г. Това съобщава IHS Jane’s, цитиран от aeropress-bg.com.
Последната пратка се е състояла от 11 вертолета, които са пристигнали със стратегически транспортни самолети C-5M Super Galaxy до хърватската авиобаза Земуник, край Задар.
Хърватска започна да проучва възможностите за получаване на 16 излишни OH-58D от САЩ в началото на 2015 г., а договорът бе финализиран през март тази година, като два месеца по-късно хърватското правителство отпусна финансиране.
Вертолетите за Хърватска са произвеждани между 2010 и 2012 г. с цел попълване на загубите на американската армейска авиация. Първите от тях бяха доставени през август.
Дарението е на стойност от $218 млн., но по него има разходи на стойност малко над $29 млн. (данъци, обучение, транспорт и други подобни). Те бяха поделени между правителствата на САЩ и Хърватска. Като цяло хърватското МО влага в проекта точно $27,9 млн. в които са включени и покупката на допълнително оборудване към новите вертолети, като например три тренажора и въоръжение.
През 2013 г. САЩ започнаха да реформират армейската си авиация и решиха да пенсионират скаутите OH-58D. Повечето от тези машини имат немалко ресурс и бяха отделени за продажба или даряване на близки съюзници.
Тунис също ще получи дарение в размер на 24 вертолета от този тип, като отделно страната влага $100 млн. във въоръжение, обучение и оборудване.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"