Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юни 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Прах в очите

Мая Йовановска

9. Декември 2016 , брой: 281   813   0Меко казано, нещо май не е наред с яко рекламирания от дясната ръка на Борисов Томислав Дончев Закон за обществените поръчки, щом Европейската комисия откри наказателна процедура срещу страната ни по тази тема. Многократно променяният закон - който след повече от шест месеца усилена работа на 40 експерти от различни ведомства, беше приет в нов вариант през февруари. Проектът бе лансиран от Дончев като закон, който ще намали бюрокрацията и ще засили контрола. Той беше нещо като негово отроче, с което не спираше да се хвали. Вицепремиерът обясняваше как системата за електронно подаване на документи ще заработи, работата много ще се улесни и въобще при обществените поръчки всичко ще е кристално ясно. Доста силна заявка предвид факта, че по всички класации (и вътрешни, и международни) обществените поръчки в страната ни са нещо като ядрото на нашенската корупция.
Цялата работа на властта по този гноясал с години проблем обаче се оказва прах в очите. Според Брюксел страната ни много е закъсняла с прилагането на новото европейско законодателство, свързано с обществените поръчки. От Европа настояват за повече прозрачност и изискват задължително процедурите по кандидатстване да се подават по интернет. Айде стига, бе. Значи всичко си е останало постарому? А пък Борисов по едно време спираше и пускаше обществени поръчки, за които имало натрупани съмнения, по-бързо от скоростно влакче.
Иначе спорният закон беше приет от мнозинството в парламента въпреки разгорещените критики и то не само от опозицията, че в него има текстове, които са широко отворени врати за корупция. А колкото до наказателната процедура на ЕК, явно и в Брюксел им е станало ясно какви ги върши властта у нас. И ако управниците ни не сколасат да се поправят, всички ние ще плащаме за техните прегрешения.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"