Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

28 Март 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Прах в очите

Мая Йовановска

9. Декември 2016 , брой: 281   585   0Меко казано, нещо май не е наред с яко рекламирания от дясната ръка на Борисов Томислав Дончев Закон за обществените поръчки, щом Европейската комисия откри наказателна процедура срещу страната ни по тази тема. Многократно променяният закон - който след повече от шест месеца усилена работа на 40 експерти от различни ведомства, беше приет в нов вариант през февруари. Проектът бе лансиран от Дончев като закон, който ще намали бюрокрацията и ще засили контрола. Той беше нещо като негово отроче, с което не спираше да се хвали. Вицепремиерът обясняваше как системата за електронно подаване на документи ще заработи, работата много ще се улесни и въобще при обществените поръчки всичко ще е кристално ясно. Доста силна заявка предвид факта, че по всички класации (и вътрешни, и международни) обществените поръчки в страната ни са нещо като ядрото на нашенската корупция.
Цялата работа на властта по този гноясал с години проблем обаче се оказва прах в очите. Според Брюксел страната ни много е закъсняла с прилагането на новото европейско законодателство, свързано с обществените поръчки. От Европа настояват за повече прозрачност и изискват задължително процедурите по кандидатстване да се подават по интернет. Айде стига, бе. Значи всичко си е останало постарому? А пък Борисов по едно време спираше и пускаше обществени поръчки, за които имало натрупани съмнения, по-бързо от скоростно влакче.
Иначе спорният закон беше приет от мнозинството в парламента въпреки разгорещените критики и то не само от опозицията, че в него има текстове, които са широко отворени врати за корупция. А колкото до наказателната процедура на ЕК, явно и в Брюксел им е станало ясно какви ги върши властта у нас. И ако управниците ни не сколасат да се поправят, всички ние ще плащаме за техните прегрешения.

 

 

 

Коментари

  • 28. Март 2017 61
    169
    0

    Мажоритарният елемент в пропорционалния вот отново причини душевен дискомфорт в не една и две партийни листи. Прословутият феномен 15/15, в който номерът на партията "играе" за кандидат със същата позиция, ще изхвърли от НС лица, които вече предчувстваха удобствата на депутатския живот.
    Започнаха подмятания за интелигентността на...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"