24 Април 2024сряда03:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Зам.-кметът по екология на София хвърли оставка

Мария Бояджийска обяви, че се оттегля по лични причини, ден след като БСП внесе питане за случващото се в Завода за отпадъци

/ брой: 281

автор:Деси Велева

visibility 1183

Зам.-кметът по екология на София Мария Бояджийска подаде оставка, която вчера бе приета от кмета Йорданка Фандъкова. Оставката й е била хвърлена още във вторник, когато Фандъкова официално обяви, че е сменила и шефа на Завода за отпадъци Николай Савов. Само ден по-рано пък общински съветници от БСП внесоха официално питане до кмета с редица въпроси по повод подозирани нередности, случващи се в завода.
Кметицата обаче не призна да има връзка между двете рокади. "Там много ясно е посочена отговорността. Още веднъж ще повторя, че директорът на завода си отиде заради системни проблеми с организацията на работата", каза Фандъкова. Досега обаче кметицата застъпваше съвсем друга версия за смяната на Савов и я оправдаваше с два инцидента - смърт на работник по време на работната му смяна и произшествие с камион, който е повредил поточна линия.
Бояджийска и Фандъкова са провели разговори и кметицата се опитала да убеди заместничката си да не напуска поста. Самата Бояджийска коментира, че дава оставка по лични причини. "Имам някои други планове относно собственото си лично развитие, които смятам, че е време аз самата да си ги придвижа. В същото време оставам на разположение, в случай че е необходима моята консултативна помощ", коментира Бояджийска.
Самата Фандъкова не спря да сипе суперлативи за заместничката си, която стоя на поста 10 години. Тя бе похвалена, че за този период е решила кризата с боклука на София и че има най-голям принос за започването на работа именно на Завода за отпадъци.
Мария Бояджийска ще бъде заместена от заместник-кметовете Дончо Барбалов и Ралица Стоянова, която пък пое преди 4 месеца ресора "Законност, координация и контрол" от Юлия Ненкова.
Изнесеният мотив за оставката не бе приет и от общинските съветници на БСП. Несериозно звучат личните мотиви, а и оставката не решава проблемите в завода, заяви Калоян Паргов. Той припомни, че преди дни заедно с Милка Христова внесе питане за начина, по който се експлоатира заводът. От БСП искат да знаят дали количеството депонирани отпадъци надвишава заложените в проекта. Според Паргов проблемите, свързани със Завода за отпадъци, са отпреди шест-седем години и са свързани с неговото проектиране, финансиране, смяна на изпълнители, скандали с ЕК. Той бе категоричен, че сметоизвозването в столицата се оскъпява.
Милка Христова напомни и за неблагополучията, свързани с работата на общинското дружество "Чистота-София" през последните години, които бяха потвърдени и от Фандъкова. Преструктурирането му от ООД на ЕАД, предложено в сряда от ГЕРБ в стопанска комисия, вчера изненадващо бе отложено за гласуване от Столичния общински съвет.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ