Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Икономика

135-и сме в света по качество на пътищата и на висшето образование

Дума

20. Април 2011 , брой: 91   660   0Комбинацията между традиционни сектори и тези на бъдещето може да изведе България като лидер в иновациите през следващите 10 години. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на форум за конкурентоспособността, организиран от Института за икономическа политика и фондация "Ханс Зайдел".
Трайков цитира данни от класация на Световния икономически форум, според които България попада в групата на страните със средно икономическо развитие.
България е на 72-ро място по базовите фактори, на 65-о по факторите, повишаващи ефективността, и едва на 95-о по иновативност. На 114-о място сме по функционирането на институциите, на 130-о в прозрачността при вземане на държавни решения, на 125-о място при ефективността на съдебната система за разрешаване на спорове, на 124-то по организирана престъпност. Най-доброто в графата институции е 76-о място за административната тежест, свързана с държавните регулации. Отредено ни е 135-о място по качество на пътищата, 96-о по качество на електрическата мрежа, 90-о място по качество на летищата.
    При макроикономическа стабилност постигаме най-доброто си класиране - 42-ро място, където особено се откроява ниската задлъжнялост на страната - 13-о място. При здравеопазването и началното образование сме на 58-ма позиция, но на 76-о по качество на началното образование. При висшето образование и професионално обучение - 67-мо място, 46-о заради високия процент ученици, които продължават образование във висши училища, а добрият достъп до интернет в училищата ни отрежда 45-о място. Обезпокоителен според министъра е слабият резултат при качеството на завършващите висше образование - 135-о място, както и слабата оценка за образователната система - 85-а позиция. България е на 82-ро място по функциониране на пазара на стоки и услуги. Най-притеснителни са позициите ни за публични разходи за покдкрепа на земеделдските производители - 137-мо място, както и за ефективност на антимонополното законодателство - 114-о място.
Пазарът на труда в страната ни е на сравнително доброто 58-мо място, като основните причини за позицията са ниските разходи за компаниите при прекратяване на трудови правоотношения и високият процент на жените, участващи на пазара на труда - 35-о място. Притеснителна е силно изявената "загуба на мозъци" - 127-мо място.
 Министърът съобщи, че целта е през втората половина на тази година първият от специализираните фондове - за стартиращи компании, вече да работи. Той се създава по линия на инициативата "Джереми".

 

 

 

Икономика

  • Депутатите ограничиха правомощията на частните съдебни изпълнители, няма да има 10-годишна абсолютна давност на дълговете
    19. Октомври 2017 205
    89
    0

    Народните представители приеха вчера на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Те бяха дебатирани и гласувани в рамките на две пленарни заседания. След направените промени гражданите вече няма да могат да бъдат съдени за дългове, без да знаят. Невъзможността ответник по дело да бъде намерен на посочения адрес ще се констатира...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"