25 Април 2024четвъртък01:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

135-и сме в света по качество на пътищата и на висшето образование

/ брой: 91

автор:Дума

visibility 34

Комбинацията между традиционни сектори и тези на бъдещето може да изведе България като лидер в иновациите през следващите 10 години. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на форум за конкурентоспособността, организиран от Института за икономическа политика и фондация "Ханс Зайдел".
Трайков цитира данни от класация на Световния икономически форум, според които България попада в групата на страните със средно икономическо развитие.
България е на 72-ро място по базовите фактори, на 65-о по факторите, повишаващи ефективността, и едва на 95-о по иновативност. На 114-о място сме по функционирането на институциите, на 130-о в прозрачността при вземане на държавни решения, на 125-о място при ефективността на съдебната система за разрешаване на спорове, на 124-то по организирана престъпност. Най-доброто в графата институции е 76-о място за административната тежест, свързана с държавните регулации. Отредено ни е 135-о място по качество на пътищата, 96-о по качество на електрическата мрежа, 90-о място по качество на летищата.
    При макроикономическа стабилност постигаме най-доброто си класиране - 42-ро място, където особено се откроява ниската задлъжнялост на страната - 13-о място. При здравеопазването и началното образование сме на 58-ма позиция, но на 76-о по качество на началното образование. При висшето образование и професионално обучение - 67-мо място, 46-о заради високия процент ученици, които продължават образование във висши училища, а добрият достъп до интернет в училищата ни отрежда 45-о място. Обезпокоителен според министъра е слабият резултат при качеството на завършващите висше образование - 135-о място, както и слабата оценка за образователната система - 85-а позиция. България е на 82-ро място по функциониране на пазара на стоки и услуги. Най-притеснителни са позициите ни за публични разходи за покдкрепа на земеделдските производители - 137-мо място, както и за ефективност на антимонополното законодателство - 114-о място.
Пазарът на труда в страната ни е на сравнително доброто 58-мо място, като основните причини за позицията са ниските разходи за компаниите при прекратяване на трудови правоотношения и високият процент на жените, участващи на пазара на труда - 35-о място. Притеснителна е силно изявената "загуба на мозъци" - 127-мо място.
 Министърът съобщи, че целта е през втората половина на тази година първият от специализираните фондове - за стартиращи компании, вече да работи. Той се създава по линия на инициативата "Джереми".

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ