24 Април 2024сряда08:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Роден край

Кой къде поникнал, там обикнал

Очин дол - оазис във Врачанската планина

/ брой: 282

visibility 82

Илия Борисов


Повече от 50 години бродя из необгледните простори на този край, където природата е пръснала неземни хубости. Неописуемо земно кътче, едно място - райски оазис, място, целунато от Бога. Тук като че ли са си дали неделима среща великата природа и великият човек Иван Вазов, без който не може да си представим България. И сред възпламеняващите, възхитителни неща е малкото планинско селце Очин дол - живописно раздиплено  в романтичните поляни на Врачанската планина. Забележително е с две любопитни неща - на границата е със Софийска област, а в землището му, близо до Искърската клисура от Мездра за София, от десетина години ни среща петметровият паметник на Вазовия герой от разказа "Дядо Йоцо гледа". Този скулптурен монумент е творческо постижение на авторите Георги Тишков и Моника Игаренска. Каменната фигура е изчукана с професионално майсторство от каменоделеца Цветан Цеков от село Бели извор. Заслугата за тази нова и популярна слава на притихналото в Балкана селце е на очиндолеца Огнян Петров. Един местен патриот и патриотично настроен родолюбив човек. Дългогодишният кмет на Мездра Иван Аспарухов активно го подкрепи и днес Очин дол има един от най-красивите туристически комплекси. Всичко бе построено с парични дарения от частни фирми и от известни местни институции. На около 500 м от това място е каптиран планински извор - резервоар с 25 куб. м вода. Построена е търговска къща - приемна за краткотрайна почивка.
Пръв в селото преди много години ме заведе популярният с оригиналното си творчество архитект Сава Савов, за да видя новопостроената по негов проект административна сграда. В нея сега е цялата администрация на това запокитено далеч от оживените центрове селище на областта. Редовно съм посещавал този дивен природен оазис и винаги съм си припомнял думите на големия поет-планинар Ламар: "Природата и човекът са се слели в едно съзвучие. Човекът е иззел от природата цялата й благодат и без нея той е немислим."
С днешното си име Очин дол се споменава от 1453 г., като димур с 32 домакинства. Този факт се потвърждава от турски документи. Името означава "да вижда всичко добре с очите си". Преди няколко години историкът от врачанския музей Богдан Николов, вечна му памет, проучи миналото на Очин дол и остави ценни подробности. Установено е, че на километър и половина от днешното село е имало три надгробни могили. Хората ги наричали Трите буки. От времето на траките са. Виждат се разрушенията от голяма едноабсидна раннохристиянска църква. Има останки от късно антично средновековно селище. През годините на турското владичество поселниците били принудени да се местят няколко пъти в местностите Пресветица, Манастирище и Мирово селище. Чумната епидемия не ги пожалила...
Краеведът Димитър Димитров, живеещ в родното си село, написа две богато съдържателни и емоционални книги: "Очин дол - живописно село във Врачанския балкан". Този човек, работил като счетоводител в металургичния комбинат на гара Елисейна, има "Божа дарбица" да общува с книгите и афинитет към археологията. Тя му е страст и обич. В книгите си описва впечатляващи неща от миналото на селото. Пламенно разказва за емоционалните поселници на планинците и за превратностите на изминалото време. Старите обичат да казват: "Кой къде поникнал, там обикнал." Въпреки несгодите, трудният някога каменист път, безводието и други трудности, в селото са останали да живеят повече от 150-200 човека. При последното преброяване бяха записани 238 души.
Има много идеи за реализиране на втори етап при цялостното оформяне на това туристическо място. В местността Свинарски рът, на 4-5 км от Очин дол, ще изникнат и други забележителности. Предвижда се построяването на къща-музей, показваща гениалното творчество на Иван Вазов в Искърския пролом. Тук той е почерпил сюжети за христоматийните си разкази "Дядо Йоцо гледа" и "Една българка", за челопеченката Баба Илийца. Написал е 48 великолепни стихотворения, побрани в свитъка "Скитнишки песни".
Всяка година през майските дни в туристическия комплекс се провеждат фолклорни празници от "Тимок до Вит". Сладкодумни екскурзоводи разказват за всичко интересно и припомнят: "Пътниците, изправени на прозорците на вагоните да гледат живописните завои на пролома, съгледаха учудени на един рът отсреща, че стои един човек и им маха със шапка. Това беше Дядо Йоцо. Той поздравяваше по този начин нова България." Това е написал през далечната 1901 г. Иван Вазов в разказа си "Дядо Йоцо гледа".
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ