28 Март 2024четвъртък22:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Роден край

120 години: от Чамкория до Боровец

Курортът ще отпразнува своята годишнина на 17 декември

/ брой: 282

visibility 72

Мария Игнатова


Тази година се навършват 120 години от основаването на първия курорт не само в България, но и на Балканския полуостров - Боровец. Малко известен факт е, че преди Съединението границата между Княжество България и Източна Румелия е минавала именно оттам. За това свидетелстват и двете митнически сгради, които впоследствие биват превърнати в хижи.
Известен до средата на ХХ век като Чамкория, курортът първоначално е създаден от Цар Фердинанд и царското семейство като лятна ловна резиденция. Постепенно мястото се превръща в любимо на аристократичните и заможни софийски семейства и през 1928 г. там има построени 74 вили. Дълго време за Чамкория се говори само като за летовище, но собствениците на вили постепенно започват да прекарват по един месец и през зимата. Едва през 30-те години на ХХ век обаче, с разпространението на ски спорта, на Чамкория започва да се гледа като на място, идеално за нуждите на зимния отдих и спорт.
През 1924 г. по инициатива на директора на Самоковската гимназия Иван Велчев, с дарения и доброволен труд, е построена първата хижа "Мусала" или "Клековата хижа". Един от участниците, Димитър Въжаров (1905 - 2011), казва: "... Спомням си как беше построена първата хижа "Мусала" - дървената. С директора Велчев, с още няколко учители и с ръководството на Туристическия ученически клон определихме мястото при един зимен поход в дълбокия сняг. Царят разреши тогава не само да се ползва негов имот - всичко в района беше царска собственост, но и нареди на управителя Михаил Кръшняк да освободи взвод войници от охраната в помощ за отсичането на клековите дървета. Ние, учениците, бяхме на бивак до Велчовото мосте всяка събота и неделя. Изнасяхме от дерето насечените клекови дървета на по-равно място, откъдето Васил Арнаутино ги изкарваше с конете до Мусаленското езеро."
Любопитен факт е, че името на връх Мусала е дадено по време на Османското владичество и произлиза от "Мус Аллах" - "Близо до Бога" или Молитвен връх, а днес той е част от 100-те национални туристически обекта.
През 70-те и 80-те години на миналия век, благодарение на успехите на българската ски легенда от Самоков Пепи Попангелов и усилията на баща му - Петър Попангелов старши, Боровец се развива и като международен ски център.
В началото на 70-те години Попангелов-баща създава идеен проект на Боровец, като "вътрешен и международен туристически и спортен център". За целта са използвани известните вече в Европа нормативи за състезателни и туристически писти.
Паралелно с това започва да набира сили и българският ски спорт, а Боровец трупа опит в организирането на международни спортни изяви - 2 домакинства на световни и 12 на европейски купи и многобройни състезания на ФИС за ски алпийски дисциплини.
Днес курортът разполага с над 300 дка писти, 175 оръдия за сняг, изкуствено езеро и помпена станция, изградена по най-съвременните технологии.  Предлаганите условия за алпийски ски, ски бягане и сноуборд са съизмерими с най-добрите в световен мащаб, а за любителите на силни усещания са изградени два фристайл парка. Всичко това, в симбиоза с невероятната природна красота на Рила - планината, която получава своето име още от траките, обитавали тези земи.
Извървеният дълъг път от Чамкория до Боровец направи възможно превръщането му в един от най-предпочитаните европейски зимни курорти, съхранявайки неговата уникалност и превръщайки я в своя запазена марка.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ