Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Април 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Таланти и поклонници

Великото безсмъртие на Спартак

Актьорът Кърк Дъглас, който играе неговата роля в едноименния филм, навърши 100 години

Богдан Иванов

10. Декември 2016 , брой: 282   1927   0
Снимка
Сега и преди

Както и да го смятам, колкото и да го смятам, все излиза 60. Няма грешка - на нашата снимка Кърк Дъглас е на 60 години! Но вижте го само как изглежда - млад, кипящ от енергия, кален в битки, дързък и толкова чаровен, че когато излезе пред хотела, за да направим интервю за Българската национална телевизия, в миг около нас се събра огромна тълпа от негови поклонници и въздухът наоколо се разтрепери от покъртителни женски въздишки и стенания!
Че как иначе: "Великият Спартак" бе специален гост на Московския кинофестивал през 1977 г. и да го видим сред нас беше голям късмет и голямо щастие, още повече че филмът вече бе прожектиран и в Съветския съюз, и в Народна република България, а върху Кърк Дъглас се изливаше Водопадът на славата.
Струпаха се фотографи да го снимат, сякаш изпод земята се появиха телевизионни екипи, превъзбудени журналисти ми даваха знаци от всички страни, че ще направя страхотен жест, ако приема и те да го интервюират - Кърк Дъглас бе сензацията на фестивала! И въпреки това се държеше съвсем непринудено, мъжкарски, и даже изглеждаше някак си учуден от този смайващ интерес към собствената му личност.
Всъщност любопитството към света, самообладанието, упоритостта, с която преследва главната си цел в живота - да бъде актьор, духът на боец, обречен на драматични битки и на победи, всичко това са само щрихи от характера. Но те показват един нов герой, който завладява, възхищава и изтласква от екрана омръзналия лустросан и сладникав любовник.
Кърк Дъглас, роден на 9 декември 1916 г., е дете на евреи вехтошари от Беларус, изселници в САЩ, единствено момче сред шест момичета. Също като знаменития Джек Лондон опитва всякакви професии, докато пробие в живота. Джек Лондон по едно време е боксьор и после пише великолепния разказ "Парче месо", Кърк Дъглас - борец, след това - и той боксьор.
Със спечеленото се издържа сам в Американската академия за драматични изкуства. Дебютира на Бродуей, премества се с препоръки в Холивуд и за няколко години успява да разтърси филмовата сцена - на нея се появява човек, роден в бедност, бърз, силен, решителен, смел, благороден. Шампионът във филма "Шампион", Спартак във филма "Спартак", полковник Дакс във филма "Пътища на славата" на Стенли Кубрик.
Да не забравяме "Лошият и красавицата" (1952), "Жажда за живот" (1956), "Викингите" (1958).
Във всички зрителите се прехласват в мъжа с леко присвити очи, гърбав нос, трапчинка на брадичката - мускулест, див, винаги нащрек пред опасностите. Героят на действието!
Снима се в над 70 филма, сред тях "Спартак" носи фантастичните за 1960 г. 12 милиона долара приход. И, разбира се, следва цял куп награди, а най-отгоре - "Златен глобус", "Златна мечка", "Оскар"! Над тях: 17-о място сред стоте най-велики актьори на всички времена, като той и Сидни Поатие са единствените живи в този знаменателен списък на световни таланти.
Благородството на Спартак е в кръвта му - заедно с втората си съпруга Ан Байдън, за която е женен от 1954 г., той основава фондацията "Дъглас" и подарява през годините десетки милиони долари, за да подпомага деца и жени в беда. Последното му дарение от 2,3 милиона долара е хирург робот за детска болница в Лос Анджелис.
Разказва за живота си в автобиографията "Синът на вехтошаря", автор е на два романа.
Радва се на четирима сина от двата си брака - всички станали хора с име: актьорът Майкъл Дъглас, филмовият продуцент Джоел Дъглас, актьорът Ерик Дъглас, продуцентът Питър Дъглас.
Той се радва на четирима сина, но няма спор, че пък сам Господ се радва много на него, защото щедро е положил ръка на главата му, за да го благослови за стотния му рожден ден и така го дарява с поне малко от великото безсмъртие на Спартак!

В легендарния филм "Спартак"

Снимката от Московския кинофестивал
Автор - Ефим Фридман
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"