24 Април 2024сряда03:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В ССА правят конкурс за директори по празниците

Властта бърза да назначи свои хора на водещи постове, чрез които ще се ограбват аграрните институти, коментират учени

/ брой: 282

автор:Велиана Христова

visibility 2181

Заповед за провеждане на конкурси за директори са получили преди два дни 11 института на Селскостопанската академия (ССА). Заповедта е подписана от председателката на ССА проф. Тотка Трифонова на 6 декември, а обявата за конкурса щяла да бъде публикувана на 12 декември във в. "Сега" със срок 1 месец за кандидатстване - до 12 януари. Половината от посочения срок са почивни дни, изумени са в институтите.
В конкурса за директори, които ще бъдат назначени, са включени водещи звена на аграрната академия: Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево, земеделските институти в Стара Загора, Шумен и Карнобат, Институтът по зеленчукови култури в Пловдив, Институтът по земеделие и семезнание в Русе, Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" в София, Институтът по рибни ресурси във Варна, Институтът по фуражните култури в Плевен, Институтът по розата в Казанлък и Институтът по тютюна в с. Марково, Пловдивско. Така, вместо да си карат празниците, кандидатите ще трябва да подготвят документите си, да пишат програма за развитие и управление на съответния институт, да събират списък с научните си публикации, проекти и патенти, а учени, които вече са били директори - и отчет за извършената в работа по време на мандата си. Обявяването на процедура в момента е малоумно, просто се бърза начело на институтите да се сложат послушни хора на ГЕРБ и да бъдат бетонирани, преди новият президент ген. Румен Радев да назначи служебно правителство след 22 януари, категорични са аграрниците в страната.
Според учени, които алармираха в редакцията за случилото се, предстои зад паравана на публично-частно партньорство да бъдат де факто приватизирани институтите и земите им за дълги години напред. Преди месец и половина в с. Петлешково, където се намира и Институтът по пшеницата и слънчогледа (Добруджански институт) в Генерал Тошево, вече е била открита частна фирма със същия предмет на дейност. При откриването е присъствал и акад. Атанас Атанасов, който стои зад частната структура, известен като лобист за ГМО в България и с топлите си отношения с "Монсанто" и посолството на САЩ у нас. Появата на подобна фирма точно в с. Петлешково потвърждава явните намерения за "публично-частно партньорство", което бъдещият директор на института ще трябва да одобри, смятат учените.
Потърсена за коментар, проф. Светла Бъчварова - бивш председател на ССА и депутат от БСП, коментира, че както навсякъде, така и в аграрния сектор, се бърза с назначаването на удобни за сегашната власт хора на ръководни постове. Те ще доразсипят академията, защото вероятността да се подготвят нормални конкурсни процедури по време на празниците е нулева, добави тя.  
  

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ