24 Април 2024сряда15:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Постъпленията от данък "лихва" намаляват драстично

Банките успявали да измислят варианти, с които да спестят плащането на този налог

/ брой: 282

автор:Дума

visibility 21

Постъпленията от данък "лихва", който беше въведен със спорни законови промени от 1 януари 2013 г., намаляват през всяка от последните години. За 2013 г. от този налог в хазната са постъпили 82,4 млн. лв., за 2014 г. приходите се свиват до 65,7 млн. лв.,  а за 2015 г. - до 52 млн. лв. Това показва справка на министъра на финансите Владислав Горанов, поискана от депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. От отговора, който е публикуван на сайта на Народното събрание, се вижда, че от началото на тази година до края на октомври в бюджета са внесени 31 млн. лв. от въпросния данък. Данъкът се дължи върху начислената в края на годината лихва върху наличната в сметката сума.
През гoдините дaнъкът въpxy лиxвитe пo дeпoзити пpeтъpпя кopeкции. ГЕРБ въведе ставката oт 10%, която влeзe в cилa oт 1 янyapи 2013 г. c пpoмeни в Зaкoнa зa дaнъцитe въpxy дoxoдитe нa физичecкитe лицa (ЗДДФЛ). Данъкът засегна срочните депозити. Тогава управляващите очакваха приход от новия налог от над 120 млн. лв. годишно. След като приходите не оправдаха очакванията, в края на 2013 г. беше решено ставката да се намалява c 2 процентни пyнктa вcякa гoдинa. Пpи тaзи cxeмa в paмкитe нa 5 г. - до 2017 г., дaнъкът тpябвaшe дa достигне нулева ставка. Поправката бе предложена от Корнелия Нинова. Тогава срещу отмяната на данък "лихва" се обявиха от ГЕРБ, които наложиха данъка. Така през 2014 г. ставката на налога бе определена на 8%. В края на годината, когато на власт вече беше второто правителство на Борисов, дaнъчнaтa cтaвкa по предложение на Владислав Горанов остана на същото ниво и през 2015 г, както е и до днес. Освен това се разшири базата й, вече на облагане подлежат и доходите от безсрочните влогове и сметки. Със 77 гласа "за", 95 "против" и 4 въздържали се тогава дори беше отхвърлено предложение на ГЕРБ ставката за депозитните сметки да бъде 10%.
"Банките успяват да измислят достатъчно варианти, с които да спестят плащането на този данък на своите клиенти. Вместо да стимулираме спестовността и превръщането й в капитали, ние я облагаме", коментира пред investor.bg Мартин Димитров. Той обяви, че ще настоява този налог да отпадне, тъй като не оправдава очакванията за постъпления в хазната и натоварва излишно хората, които спестяват.     Същевременно през последните години и лихвите по всякакъв вид депозити паднаха, като някои дори стигнаха до половин процент годишно. Въпреки това депозитите на домакинствата в банките нарастват. Те са близо 44 млрд. лв., или 49,2 на сто от БВП. На годишна база увеличението им е 7 на сто.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ