19 Април 2024петък14:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

РБ се скараха дали да връщат мандата или да преговарят

Парламентарната група се обяви за избори, СДС настоява да продължат разговорите с ГЕРБ и ПФ

/ брой: 282

автор:Юлия Кулинска

visibility 36

Реформаторите се скараха вчера дали да върнат веднага мандата за съставяне на правителство още след като президентът Росен Плевнелиев им го връчи в понеделник или да продължат преговорите с ГЕРБ и ПФ. Вчера по обяд съпредседателят на блока Найден Зеленогорски съобщи пред журналисти, че парламентарната група на РБ е взела единодушно решение мандата да бъде върнат веднага. Това стана след среща, на която присъстваха Найден Зеленогорски, Настимир Ананиев, Димитър Делчев и Борислав Великов.
След поредицата обсъждания от изминалите дни изявлението звучеше като окончателно. Само няколко часа по-късно обаче СДС разпрати до медиите позиция, от която става ясно, че партията не е съгласна с подобно решение и настоява за още преговори. От партията на Божидар Лукарски твърдят, че по време на консултациите с патриотите РБ е получил уверение, че може да се ползва с подкрепата им за кабинет. В същото време, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви на консултациите с РБ на 6 декември, че след получаване на мандата, отново ще се проведат разговори между двете формации, уточняват от СДС. "Тези факти ни карат да смятаме, че вчерашната позиция на част от депутатите от РБ, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, защото влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет, а и възможностите за консултации не са изчерпани", категорични са от СДС. Те се позовават на решение на ръководството за провеждане на консултации с  досегашното мнозинство. От ГЕРБ обаче няколко пъти категорично заявиха, че няма да подкрепят нов кабинет в рамките на този парламент. Предлагаме в понеделник да се проведе заседание на ИС и ПГ на РБ и да взето окончателно решение за мандата, настояват от партията на Лукарски.
Съпредседателят на ПФ Валени Симеонов пък коментира, че не трябва да има служебен кабинет за две-три седмици. Той изрази съжаление, че РБ е взел решение да върне мандата за съставяне на правителство. Според Симеонов би трябвало да се използват всички възможности за продължаване на работата на това НС и да се продължи стабилността на страната. Той отново заяви готовност патриотите да направят опит за съставяне на правителство, ако им се даде тази възможност. Според Симеонов връщане на ДПС във властта в евентуално правителство с БСП би било "кошмар" за България. Той призова Бойко Борисов да се оттегли от политиката, както народът пожелал, да стане почетен председател като Ахмед Доган и да отиде в Банкя или там, където иска, но да остави ГЕРБ от партия за лично ползване, да се превърне в една нормална политическа сила.
Ако в понеделник РБ върне мандата, до края на идната седмица президентът Плевнелиев има готовност да назначи правителство. Най-вероятният служебен премиер ще бъде главният секретар на президентството Росен Кожухаров.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ