24 Април 2024сряда21:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Емил Зографски:

Вече се готвим за Сочи 2014

Целта ни е Владимир да стане първият българин, прелетял 200 метра

/ брой: 91

автор:Владимир Николов

visibility 1278

Емил Зографски е роден на 3 февруари 1968 г. в Самоков. Възпитаник е на Спортното училище в града. Дългогодишен национален състезател по ски скок. Многократен шампион на България, участник на две Олимпиади (Калгари 1988 и Албервил 1992), участник в световни и европейски купи. От 1995 г. е треньор по ски скок на деца в Самоков. През 2002 г. основава ски клуб Самоков, като лично изпълнява функциите на председател и треньор. В клуба за първи път в България в дисциплината ски скок тренират и момичета. От 2008 г. е треньор на Националния отбор по ски скок. Синът му Владимир Зографски стана първия български скиор - световен шампион, като спечели титлата за юноши на първенството през януари в естонския зимен център Отепаа. Така Зографски отрано даде заявка за място между най-добрите треньори на България за годината.


- Г-н Зографски, каква е оценката ви за сезона, въпреки че синът ви не успя да се намеси с успех при мъжете?
- На световното първенство в Осло Влади показа много добри резултати в тренировките. Там беше с 11-и и 13-и резултат, но прегоря от самото желание да постигне добри скокове и класиране в самото състезание. На голямата шанца пък метеорологичните условия бяха много неблагоприятни, имаше гъста мъгла. Той за първи път участваше в такова състезание. Там е просто като да влизаш в тунел, в бездна с голяма скорост - около 90 км/ч, и не знаеш какво да очакваш на излизане. Но той е млад, още се учи. Вече гледаме към стартовете от следващия сезон. Целта ни е той да се утвърди като един от водещите състезатели.
- Как посрещнаха представянето на сина ви на световното първенство за младежи, където той победи представителите на всички страни с традиции в ски скоковете?
- Един австрийски колега ме поздрави и ми каза: "Вие имате едно парче много скъп плат и сега ви остава да го скроите. От това зависи какъв костюм ще може да направите или ще похабите плата". Това бяха буквално думите му. Те просто съжаляват, че в отборите си нямат такъв талант.
- Смятате ли, че "семейният модел" на подготовка е пътят към постигането на високи резултати в спорта, като бащите и майките се грижат за израстването на децата им в съответната дисциплина?
- От моя не чак толкова богат личен опит смятам, че това е модел, чрез който могат да се постигнат успехи, защото освен че предавам опита на сина си, го наблюдавам 24 часа в денонощието. На тези години младите имат нужда не само от подготовка, но и от връзка със семейството си.
- Тъй като и малкият ви син Мартин, който е само 12-годишен, е тръгнал по пътя на батко си, как оттук нататък ще успявате да съчетавате подготовката на двамата?
- Да си призная честно, не знам как ще бъде занапред. Няколко години ще ми бъде доста трудно, докато и Мартин израсне до годините на Владко. Но има много зимни центрове, в които има шанци и за подготовка на млади скачачи, така че да мога да наблюдавам и неговото развитие.
- При липсата на шанца у нас къде ще бъде подготовката ви - лятната и зимната?
- Тренираме предимно в Австрия и Германия до началото на лятното Гран при, което е летният вариант на Световната купа по ски скокове. Тук му е мястото да спомена помощта, която ни оказва Българската федерация по ски, без която не можем да се надяваме на участие.
- Да разбираме ли, че финансовите ви трудности от първите години на подготовката вече са само един спомен и оттук нататък сте напълно осигурени?
- Надяваме се всички неблагополучия да са останали зад нас и да се съсредоточим само върху подготовката и успешното участие в състезанията.
- Гледат ли вече с друго око на вас в Министерството на младежта и спорта?
- Естествено, след успехите вече се гледа на нас по друг начин. Преди това просто не ни вярваха, че може да постигнем такива резултати. Дори вече се заговори, че ще отпуснат пари да се изградят детски шанци за подготовка на подрастващи ски скачачи и за основен ремонт на съществуващата шанца на Боровец.
- Какви пари трябват за възстановяването й?
- О, тя е напълно занемарена. Направо трябва да бъде изградена наново, защото всичко там е разграбено.
- Гарантира ли на Влади спечелването на световната титла при младежите бърз успех и сред мъжете?
- В никакаъв случай. Защото става въпрос за 50-60 млади таланти, които продължават развитието си. Да се надяваме обаче, че титлата му дава необходимо самочувствие да се бори със съперниците от нации с далеч по-големи традиции в ски скоковете.
- Как гледат на него всички тези австрийци, швейцарци, германци, скандинавци , поляци, чехи, когато ги побеждава изведнъж едно момче от България?
- Вече започнаха да го гледат нормално. Той с резултатите си ги принуди да се съобразяват с него.
- Следващата година ще участвате ли във всички кръгове за Световната купа?
- Не мога да кажа, че ще участваме редовно. Миналия сезон Влади завърши 53-и в крайното класиране за Световната купа. Предполагам че тази година ще пробием в първите 30. Освен това се надяваме на едно много по-добро класиране на турнира "4-те шанци". Има и световно първенство по ски полети, за което още нямаме идея дали ще участваме. Не сме си го поставили като цел. Ако Влади се подготви добре и направи добри скокове за Световната купа, тогава ще участваме. Още не сме си поставили цел той да стане световен шампион. Засега целта ни е да подобри българския рекорд и да стане първия българин, скочил над 200 м. Основната ни цел обаче са Олимпийските игри в Сочи 2014. Цялата ни подготовка е насочена натам. На миналата Олимпиада във Ванкувър малко не ни достигна да участваме, но определено мисля, че в Сочи ще направим добро впечатление с представянето си.
- Заради подготовката и участията не лишавате ли сина си от много неща, които връстниците му изживяват?
- Има го този момент, но ако имаш цел пред себе си, трябва да я постигаш с цената на лишения. Аз го държа по бащински строго. Не само в спорта, но във всяка една сфера на обществото, искаш ли да постигнеш успех, трябва да се лишаваш от нещата, които се явяват пречки по пътя към нея. Ако искаш да направиш нещо забележимо, ако трябва, чисто казано по български, да си оправиш живота напред, трябва да се бориш, да се лишаваш от много неща.
- В тази връзка, може ли професионален състезател по ски скокове да се издържа само от спорта?
- Естествено. Абсолютно всички състезатели, участващи за Световната купа, се самоиздържат. Печелят страхотни пари. Е, не като футболистите, баскетболистите от НБА или тенисистите, да речем, но изкарват доста добри пари. Влади може би е единственият, който още не печели от участията си.
- Все пак състезанията ви са свързани и с поддържащ екип. Кой плаща на ваксаджията, който подготвя ските, след като се издържате сами?
- Спортът ни действително много зависи от ваксата. Отделят се значителни средства. Всички отбори разполагат с вакс майстори, докато ние все още сме в периферията на световния елит в ски скоковете. В много от стартовете изпълнявам и ролята на специалист по ваксите, на треньор, на масажист, изобщо на всичко.
- Пак ще ви попитам: как ще процедирате занапред и може ли да се появи ревност между братята кой е по-добрият?
- Ревност едва ли, но може би ще се получи конкуренция, което винаги е добре за спорта. Аз и като баща много бих се радвал да я има. Защото Влади ще вижда, че брат му може да го настигне. Моите синове са много амбициозни и малкият даже се заканва да бие батко си в спорта.
- Синът ви е първият световен шампион по ски на България изобщо. Какво е чувството да бъдете негов треньор и баща?
- Гордостта е голяма, още повече че го постигна само 17-годишен на първенство за 18-годишни.
- Означава ли това, че ще гоните да стане и най-младия победител в стартовете за Световната купа?
- О, малко сме закъснели. Най-млад е печелил старт за Световната купа Стив Колинс, който не е бил навършил 16 години, доколкото съм информиран. Но не могат да се сравняват условията по онова време със сегашните. Тогава малките, леките състезатели са имали предимство, защото не е имало ограничения в екипировката, гащиризоните. Скачали са със страшно големи ски, което е все едно да увеличиш крилата на самолета. Големите гащеризони също са давали голямо предимство на малките състезатели. Сега вече има ограничения в екипировката и просто е невъзможно това да се случи.
- Това ли беше причината да го дисквалифицират в един от стартовете на "4-те шанци"?
- Да. Причината е в измислено несъответствие в съотношението между теглото му, дължината на ските и размера на екипировката. Там нещата не бяха реални, но по-скоро "кофти жребий", казано по нашенски.
- До кое място осигуряват премии на Световната купа?
- До 30-о, като 30-ият взима 100 швейцарски франка (около 60 евро). Първият взима 10 хиляди швейцарски франка (6000 евро) във всеки един старт - без значение на малка или голяма шанца или ски полет. Такъв е регламентът на състезанията на ФИС.
- А за световно първенство осигуряват ли домакините също премии?
- Не, там само се печелят медали, а вече спонсорите и националните федерации оценяват успехите на състезателите. Няма определена премия за медал от световно първенство.
- Все пак не е едно и също за коя държава ще вземеш медала. В тази връзка предлагали ли са ви Влади да се състезава за друга държава?
- Да, но ние сме българи, при това самоковци, което означава два пъти по българи (усмихва се).
- С какви ски скача Влади?
- С "Фишер", с каквито скачат и болшинството, може би 99% от състезателите за Световната купа.
- В момента поддържате форма с карането на ски. За ски бягане ли става въпрос?
- Не, за алпийски ски. Времето е страхотно, а пистите много добре подготвени. Неслучайно там вече отново провеждат стартове за Световната купа, както преди много години при нас на Боровец.
- Не ви ли притесняват евентуални падания и контузии, които могат да провалят летния и зимния сезон?
- Ако нас ни притесняват подобни неща, трябва по съвсем друг начин да подхождаме към всичко. Нашият спорт е доста опасен. Рискуваш във всеки един скок. Независимо на каква шанца е - на малка, на голяма или за ски полети. Като направиш 30 скока, както е в подготовката само за един старт, значи 30 пъти рискуваш.
- Вървят ли и други по вашия път? Има ли и други подрастващи ски скачачи, които да следват вашия пример?
- В София има няколко момчета, които също тренират, но липсата на база оказва страшно голямо влияние. Аз поне имам желание да готвя поне още 5-6 деца. Ако има условия, разбира се, трябва да развием дамските ски скокове, скоковете в Банско, в Пампорово, в останалите ни ски центрове. Това трябва да бъде държавна политика.
- Не трябва ли да бъде използван бумът, който синът ви постигна?
- Предполагам, че сега интересът ще бъде по-голям и повече деца ще се запалят към нашия спорт, да се пробват.
- По ваше време как беше?
- О, съвсем друго беше. Тренирахме от порядъка на 20-25 деца само в Самоков. Преди мен, по разказите на моите треньори, със ски скок са се занимавали 60-70 души. Сега са само 10. И то в цяла България! Сега общо се готвят 7 деца в Самоков и още 4-5 в София.
- И вашите 2-ма сина са в това число?
- Естествено. Защото много от родителите не рискуват да си дават децата. Предпочитат синовете им да си седят вкъщи, пред компютрите. Мнозина ги съветват да не ходят да се трепят, да мръзнат, а да си седят на топличко, на уредено и спокойно. За съжаление много малко родители вкарват децата си в спорта.
- При вас не е така, може би просто защото сте минал по този път?
- Да, аз съм минал по този път. И имам добри спомени от спорта, когато бях състезател. Макар че не съм постигнал успехите на сина ми. Не съм уредил живата си перфектно. Защото има и много хора, които покрай спорта добре са си уредили живота, макар и да не са били нито добри спортисти, нито добри ученици даже. Но това, което спортът дава, просто искам и се стремя да предам на децата си. Защото дава здраве, учи на дисциплина, да се бориш, да преодоляваш трудностите, дори и самия себе си.
- За Олимпиадата в Сочи кога и какви ще са квалификациите?
- Още не е известен регламентът. За предишната се взимаха предвид резултатите от последните 2 сезона за Световната купа. Предполагам, че каквито и да са изискванията, при сегашното представяне за Световната купа на Влади няма да имаме проблеми. Защото пред него са 10 германци, 10 австрийци, толкова швейцарци, а в Сочи имат право да скачат само по 4-ма от страна.
- МОК иска и разширяване на географията на участниците и сигурно дава квоти и на състезатели от "по-екзотични държави"?
-Да, но за Ванкувър ние просто не успяхме да съберем точките и Влади остана между първите резерви. Със сегашното си място в световната ранглиста не би трябвало да има проблем за участието в Сочи.
- Там за отборно участие не можем да се надяваме, но поне за семейно?
- И за семейно още е рано. Тогава Мартин ще е на 14-15 години. Едва ли ще е подготвен да се класира. Но силно се надяваме да участват и двамата на по-следващата олимпиада, домакинът на която ще изберат това лято.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ