26 Април 2024петък08:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КРИСТИНА ДИМИТРОВА:

Шлагерът липсва в днешно време

Медиите диктуват тона в музиката, затова трябва да се замислят върху какво да акцентират и популяризират, казва известната поп певица

/ брой: 283

автор:Надежда Ушева

visibility 1260

КРИСТИНА ДИМИТРОВА е една от най-харизматичните и обичани поп изпълнители на българската естрадна сцена. Нейният глас е специфичен и бързо става популярен. Песните й  "Добре ми е така", "Може би", "Обичам само теб" лесно се запяват и до днес, а дуетът й с Орлин Горанов, чиито хитове повече от 30 години радват няколко поколения българи, става емблематичен. Скоро те се завърнаха от турне в САЩ, където изпълниха част от любимите песни ("С днешна дата", "Аз и ти", "Детски спомен", "Ако си влюбен", "Америка") пред хиляди българи, живеещи отвъд Океана.
Певицата ще се срещне и с българи в Лондон, като ще участва във фотоизложба на Иван Тенев, която ще бъде представена в Българския културен център. Кристина Димитрова заедно с Васил Петров ще изнесе предколеден концерт на 16 декември в залата на българското посолство, а на 17 декември ще зарадват сънародници в Кеймбридж.
    


- С какво ще запомните турнето в Щатите? Какви са впечатленията ви?
- Това беше втората част на турнето "Орлин и Кристина, Америка, 2016". Общо направихме 20 концерта. Първата част беше през април, а есента - от средата на октомври до средата на ноември, премина втората. Посетихме градове, в които не бяхме пели пред българска публика, а именно  Филаделфия, Индианаполис, Денвър и Портланд. В същото време повторихме и три града - Сиатъл, Финикс и Чикаго, в които сме били на предишни турнета. Срещите с българите отново бяха много вълнуващи - с много емоции, хубаво настроение, пяхме в зали, където хората имаха възможност и да танцуват. Концертите бяха около час и 50 минути, след което още 2-3 часа продължавахме да разговаряме, да раздаваме автографи и да се снимаме със сънародниците ни. Турнето бе много успешно.     
- Какво споделиха с вас българите, какво ви казват най-често?
- Колко им е мъчно за България, за приятелите и семействата, много от тях не са се прибирали по 10-15 г. Други пък казват, че американската мечта им се е сбъднала и нямат желание да се връщат. Но болшинството милеят за родината, обичат я и се гордеят с нея. Там се правят най-различни български фестивали, има и клубове, в които може да се учат български народни песни и танци. Млади семейства ги посещават, за да може децата им да израстват с българската култура, обичаи и да учат добре езика, за целта има и много български училища в Щатите.
- Случи ли ви се нещо любопитно и неочаквано, докато пребивавахте отвъд Океана? Какво си донесохте за спомен?
- По време на турнето се свързаха с мен професионални фотографи, семейство българи - Паулина и Пламен Благоев, които са пример за преуспели нашенци в Америка. Те живеят там от 16-17 г., имат едно от най-успешните фотостудиа, като снимат звезди, ревюта, сватби, най-различни тържества. Те предложиха да ми направят фотосесия, която стана доста импровизирана и в същото време професионална. Избраха естествен и интересен декор в кв. "Уийнт Улт Маями", който в миналото е бил индустриално гето, а в момента е изключително притегателен арт квартал, чиито сгради са изрисувани с графити от най-известните художници в Маями. Незабравим спомен. Чудесен подарък ми направиха тези млади хора, за което съм им изключително благодарна.
Имах възможност да посетя и два от щатите, в които не бях ходила, а именно Ню Мексико и Колорадо - там живеят много художници, хора на изкуството, има изумителни арт центрове. На всяка улица, на всеки ъгъл може да се видят много галерии с уникални произведения. Именно оттам си купих картини, изрисувани от пясък, лично от художник индианец. В Колорадо пък се озовах на изумително енергийно място, което се нарича Градините на боговете. Това е един от най-известните паркове, защитени от ЮНЕСКО, целият е отрупан със забележителни червени скали, които се отличават с необикновената си форма.  
- Предстои ви още едно пътуване до Лондон, разкажете малко повече за него.
- Ще участвам в една фотоизложба, озаглавена "Калейдоскоп", която ще бъде представена в Българския културен център. Изложбата е на агент Тенев. Лондон е от любимите му градове и там е направил страхотна фотосесия с витрините на английската столица. Освен това заедно с Васил Петров и неговите коледни песни ще поздравя българите, живеещи в Лондон. Вторият концерт ще бъде в Кеймбридж, където се надяваме да дойдат и много студенти.
- Вашите песни се слушат от поколения българи. Как се прави хит, който да остава във времето? Днешните парчета лесно се създават и бързо отшумяват...
- Няма тайна. Просто песента трябва да е хубава, мелодична, да е направена от професионалисти и да е изпълнена с любов. Ние с Орлин винаги сме били тандем, в който всичко се изпипва. Може би заради това в онези години се пишеха песни, които до ден днешен си останаха като евъргрийни на българската поп музика. Хората лесно ги запяват и голяма част от тях младото поколение изпълнители ги направи в ремикси в нови варианти. Може би грешка на младите певци е, че си мислят, че всичко могат да направят сами - и текста, и музиката, и аранжимента, и да се продуцират. Това е изключително трудно и не винаги се получава, дори някой път, когато мелодията и аранжиментът са добри, текстът куца или нещо друго... Ключът е песните да могат лесно да се запяват! Да са близко до хората, а текстът да носи някакво послание на широката публика. Може би шлагерът липсва в днешно време! 
- Какво мислите за новите тв формати за откриване на таланти? Каква е ролята на медиите?  
- Медиите диктуват тона, казвайки: това е пошло или кич, това е добре или не е добре, а в същото време самите тези медии популяризират точно тези неща, точно тази музика. Лично аз съм много модерен съвременен човек, харесвам младите изпълнители, новите тенденции, но понякога ми идва в повече и смятам, че медиите са тези, които трябва да възпитават и да поднасят най-правилния и качествен продукт, с който именно да възпитават подрастващото поколение. Истина е, че каквото се подаде на публиката, тя това попива. Медиите трябва да се замислят върху какво да акцентират, популяризират и да правят реклама.       
- Не се отделя достатъчно внимание на българската поп песен в национален ефир...
- Това е друг огромен проблем... БГ Радио и други национални частни радиа, които уважавам, за съжаление, не пускат нови песни на изпълнители от моето поколение. Много често се питам каква е причината? Този въпрос остава винаги в пространството. Навсякъде по света утвърдени певци от миналото се уважават и ценят. Докато у нас не е така, изкривени са тези разбирания. По-възрастните хора имат нужда от музиката, която обичат, не само от песните на младите изпълнители.     
- Кои имена най-много са ви повлияли при формирането ви на певец?
- Още съвсем малка израснах с песните на Джанис Джоплин, Тина Търнър, групи като "Ърт, уинд енд файър" и до ден днешен разбирачи казват, че това е уникална група. Слушах Бони Тейлър. Вдъхновявах се от Сузи Куатро и пеех нейни песни, дори в Консерваторията записах да уча бас китара като втори инструмент след пианото. Исках да създам свой собствен стил и да не приличам на никого, да бъда по своему самобитна, пък и гласът ми е доста по-различен. Казвали са ми, че не могат да го сбъркат с друг. Това е интересното, че поп изпълнителите от нашето поколение са индивидуалисти, докато сега всички страшно много си приличат - и като стил, и като пеене, и като тембри, когато слушам дадена песен се замислям кой е изпълнителят, въпреки че съм страхотен слухар... Изключително рядко може да се срещне индивидуален изпълнител в момента!
- Ако можехте да се върнете назад във времето, има ли нещо, което ще промените? Пак ли бихте станали певица?
- Абсолютно, независимо че пътят на славата не е никак лесен, нито пък толкова лек, той си има своите плюсове и минуси. Но ако трябва да се върна назад, винаги бих избрала този път, защото музиката  е моята любов. Моят живот. Аз съм от хората, които не са големи кариеристи. Стремяла съм се професионалният и личният ми живот да вървят ръка за ръка. Имаше периоди, в които страшно много пътувах и не обръщах достатъчно внимание на семейството си. Благодаря на бабите, които много ми помагаха при отглеждането на децата. Това е единственото нещо, което бих върнала - дните, когато децата ми бяха малки, да бъда повече часове с тях. Сега са големи мъже, които са ми и приятели, имаме силна връзка, чуваме се по няколко пъти на ден, споделяме си почти всичко и смятам, че съм възпитала страхотни българи.
- С какво се занимават?
- И двамата завършиха спортни училища, сега не работят професионално в спорта, но той изгради в тях мъжки характери. Гордея се с моите момчета.
- Какво си пожелавате за Новата година?
- В момента подготвям две нови песни, които са по текст на Иван Тенев, надявам се напролет да зарадвам моите почитатели. Пожелавам си нов хит! 
Да съм здрава и да имам енергията да продължавам да се боря с живота!

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ