19 Април 2024петък22:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Милка Христова:

Оставките в Столичната община не решават проблемите

Не искаме да създаваме страхове у хората, а призоваваме да се търсят варианти за депонирането и използването на РДФ горивото, казва общинската съветничка от БСП

/ брой: 283

автор:Деси Велева

visibility 1162

Милка Христова e родена на 5 октомври 1957 г. Завършила е право, магистър е по управление на стопанските дейности. Общински съветник от БСП и заместник-председател на Столичния общински съвет. Заместник-председател е и на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика и  член на постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост към СОС.

- Г-жо Христова, през последните дни стана ясно, че нещо "ври" под боклуците на София. За кратък период от време бяха отстранени директорът на завода за отпадъци и зам.-кметът по екологията на Столичната община. Какво се крие според вас зад техните оставки?
- Крият се неблагополучия в организацията на работата по управлението на отпадъците в София. Тези неблагополучия не са породени по някакви инцидентни причини, а от системни неуредици. Те се натрупаха и станаха очевидни за обществото. Нямаше вече как да бъдат прикривани и нямаше как да не бъдат коментирани, поради което се наложи да има  реакция. Тя се появи под формата на оставки по лични причини и желание на напускащите, което стана запазен патент за управлението на ГЕРБ както в държавата, така и в Столичната община. Само че е налице ситуация, при която оставките не решават проблемите. Те по-скоро показват, че такива съществуват. Считам обаче, че тези проблеми могат да бъдат решени едва след като се дефинират ясно и конкретно, а това може да стане, ако бъде разкрита цялата истина около тях, причините за неблагополучията, след което да бъдат набелязани и ефективни мерки. Защото, пак казвам, оставките са видимата страна на айсберга и с тях проблемите, свързани с управлението на отпадъците в София, не се решават.
- Заедно с колегата ви Калоян Паргов направихте питане до кмета Фандъкова за начина на работа на завода за отпадъци. Какво очаквате да научите от отговора й и ще има ли опит важни данни да бъдат потулени?
- Заводът за механично биологично третиране на отпадъци, популярен сред софиянци като завода за отпадъци, е едно изключително сложно съоръжение - и като технология, и като организация на работа. Ние имаме сериозни притеснения за наличие на редица проблеми, свързани с функционирането му.
Това, което знаем до момента, е, че има проблем с реализацията на крайния продукт от работата на завода. Той е планиран и построен да работи така, че на всеки 1000 тона преработен боклук да се получават 600 тона от т.нар. РДФ гориво. Това гориво трябваше да бъде изгаряно в специална РДФ инсталация, която по проект трябваше да бъде изградена към "Топлофикация София" ЕАД. От изгарянето на горивото следва да бъде получена енергия, която да замества 20% от използвания природен газ в "Топлофикация София". По този начин се затваря веригата по преработването на боклука и в същото време се поевтинява топлинната енергия, респективно съществува възможност същата да  поевтинее и за крайния потребител - гражданите на София. Това обаче не се случва. Заводът за отпадъци беше пуснат в експлоатация, преди да бъде готов третият компонент от системата за управление на отпадъците - РДФ инсталацията. Забавянето според мен се получи поради липса на проектна готовност. Предвидено е тя също да се изгражда с евросредства, като подобно на завода нейната проектна стойност непрекъснато нараства.
При липсата на РДФ инсталацията се намери компромисно решение, като се обявиха конкурси и се сключиха договори с няколко циментови завода, които в момента са единствените консуматори, които могат да горят и използват РДФ горивото. Получава се така, че циментовите заводи печелят, а Столичната община губи, тъй като плаща самото изгаряне, както и транспортирането на това гориво до въпросните заводи.
- Това обаче е временно решение на проблема. Има ли гаранция, че циментовите заводи ще продължат да приемат столичния боклук до заработването на новата инсталация, което вероятно няма да стане до 2020 година?
- Оказа се, че няколко циментови завода вече отказват да приемат РДФ горивото, тъй като вероятно по технологични причини то не отговаря на изискваните показатели за влажност, за да може да изгаря. В резултат на това циментовите заводи в Златна Панега и Бели извор отказаха изгарянето му. В момента единственият завод, който го използва, е "Девня цимент". При тази ситуация от 600-те тона РДФ гориво, получено при обработката на 1000 тона отпадъци, 200 тона се изпращат в Девня, а 400 тона трябва да бъдат депонирани някъде. Общината сега ги "трупа" на площадката "Садината" и в депото в Долни Богров. Проблемът е в това, че тези депа имат ограничен капацитет, който скоро ще бъде изчерпан. С цялата си острота обаче стои въпросът правилно ли е тези съоръжения да се използват за депониране на РДФ горивото и какво ще правим същото при изчерпване на възможностите за депониране. В това се състоят основните ни притеснения и затова алармираме и поставяме тези въпроси. Целта ни не е да създаваме страхове и излишни емоции, а да се търси вариант и отговор къде точно ще се депонира горивото, да се осигури работата на завода в цялата му мощност и да се гарантира управлението на отпадъците на София.
- При бъдещите разкрития на нередности, свързани с управлението на отпадъците на столицата, може ли да се очаква и изскачане на данни за финансови злоупотреби?
- Когато са налице неблагополучия, те винаги имат и негативни финансови резултати. Но за да ги установим, е необходимо да бъдат извършени съответните проверки и финансов одит. Той може да се възложи както от Столичната община, така и от Агенцията за финансова инспекция. Очакваме, че ще бъдат предприети мерки в тази насока и тогава бихме могли да получим и отговор на въпроса има ли финансови загуби.
- Около още една общинска структура се "размирисва" през последните дни. Подготвят се промени и в структурата на общинското дружество "Чистота-Искър", като се предвижда то да бъде преструктурирано от ЕООД в акционерно дружество. 
- Да, според мен неблагополучията в управлението на "Чистота-Искър" ЕООД също изиграха роля за оставката на зам.-кмета Мария Бояджийска. Само преди една година - въпреки несъгласието на съветниците от БСП беше освободен, пак по лични причини и пак по взаимно съгласие, - тогавашният директор на дружеството, назначен след конкурс. Според мен освободеният тогава Илко Чанков в рамките на година и половина успя да стабилизира икономически предприятието, като то имаше около 4 млн. лева по банковите си сметки. Но явно беше неудобен като човек, който отстоява интересите на предприятието, поради което беше сменен набързо, без каквито и да е обяснения, тъй като оставката е "по негово желание". Новото ръководство, по изявления  на самата г-жа Фандъкова, се компроментира, тъй като при извършен вътрешен одит се оказа, че договорите, свързани със събиране на отпадъците и почистването, които Столичната община възлага пряко на "Чистота-Искър" ЕООД, са превъзлагани на външни фирми, което представлява грубо нарушаване на законодателството. Самият кмет на София каза, че резултатите от доклада са дадени на прокуратурата. Необяснимо е обаче защо не се предприемат никакви мерки по отношение на ръководството, допуснало подобна политика. Тъкмо напротив. В дневния ред на сесията на Столичния общински съвет за 8 декември 2016 г. беше включен за разглеждане доклад, с който се предлага преобразуване на "Чистота Искър" от ЕООД в еднолично акционерно дружество, което да се управлява не само от управител, както досега, а от колективен орган - съвет на директорите. Най-интересното е, че в този съвет се предлагаше да влезе и настоящият директор на дружеството - Джоанна Димитрова. Сутринта преди сесията докладът беше изтеглен и мисля, че това има пряка връзка с оставката на Мария Бояджийска, в чийто ресор на управление е и "Чистота-Искър" ЕООД. Надявам се при следващото внасяне на доклада да няма подобни нелогични кадрови предложения, за да не се допусне това дружество отново да изпадне в ситуацията, в която беше преди няколко години.
- Удачно ли е преструктурирането му от ЕООД в ЕАД?
- Смятам, че е удачно, защото "Чистота-Искър" е най-голямото търговско дружество сред общинските такива. Акционерното дружество е с колективен орган на управление, което предполага по-добро управление и контрол, което зависи пряко обаче и от състава на членовете на съвета на директорите, които задължително трябва да са професионалисти, а не партийни креатури.
- Каква е прогнозата ви за разплитането на сложната ситуация с боклука на София?
Искрено се надявам колегите от ГЕРБ и ръководството на Столичната община да не се опитват да "замитат проблема под килима" с удобното, но нелепо обяснение, че това са  политически спекулации от страна на БСП във връзка с предстоящите избори. Ситуацията изисква трезв, професионален анализ и предприемане на съответните действия, включително максимално ускоряване на работата по изграждане на РДФ инсталацията. Останалото наистина би било "политически игри", които обаче не са от полза за никого, най-малко за софиянци.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ