19 Април 2024петък10:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Онлайн "за баба ми, на село"

/ брой: 91

автор:Ева Костова

visibility 144

Много напредна техниката наистина. Времето, когато децата пишеха "за баба ми, на село", отмина безвъзвратно. Сега и бабите говорят по скайпа с внучето от Америка. А българските внучета са се изгърбили от висене пред компютрите. Ни ритане на топка, ни игра в градинката могат да ги накарат да отлепят от стола пред многото чудесии, идващи от монитора. Дойде време да ги спасяваме от тях самите и от това "чудо", настанило се още от най-ранното им детство вкъщи. Еволюция, какво да правиш!
Сега за повечето родители не е проблем да купят компютър, а как да приучат децата да го използват безвредно и да избягват опасностите, които идват от джунглата на съвсем небезобидния  интернет. Вече имаме и българска телефонна линия за онлайн безопасност. 124 123 ще звъни и ще оглася разнообразните заплахи на световната мрежа. Не само заради изискването на международните организации за това, а заради спокойствието на самите деца и техните родители.
Неизкушените майки и бащи може и да не подозират с какво се занимават децата им пред монитора. А той предлага много изкушения наред със сериозните занимания, които допълват образованието и на българчетата. С това са се заели специалистите по незаконното и вредно за децата съдържание и поведение в интернет, подпомагани от обществен съвет и мобилни оператори у нас. Горещата линия за онлайн безопасност няма да бъде съвсем безплатна, но ще реагира професионално на всички обаждания и запитвания, а при риск за децата ще препраща сигналите и към други институции и организации за съответната, надяваме се, реакция.
Защото, както отчитат специалистите, не са един и два сигналите за онлайн тормоз дори между самите деца, които често объркват чувството за хумор с недовидени и недоразбрани или съвсем съзнателно изпращани сигнали до връстниците си, които биха изправили на нокти и по-обръгналите на подобни изпълнения компютърни спецове. Анонимни маниаци подмамват с какво ли не - от тъпи покани до откровени закани, придумване за секс и "нагледна" агитация за утоляване на бушуващите у повечето тийнейджъри хормони. А заетите с оцеляване български родители нямат ни време, ни познания често да контролират онлайн заниманията на децата си.
Някога попитали Едисон, откривателя на електричеството, как да се предпазват от него. Като избягвате по възможност използването му, отговорил Едисон.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 577

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 601

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 496

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ