20 Април 2024събота06:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Закрепостяване

/ брой: 91

автор:Ина Михайлова

visibility 1381

Може още да е ранна пролет, но автобусните превозвачи вече усетиха бриза на лятото. И бързо пресметнаха с вчерашна дата, че билетът от столицата до морето има-няма трябва поне двойно да скочи. Дали защото е най-дългата дестинация, или за да ни намекнат какво ни очаква, от бранша наплюнчиха калема именно с тази мисъл. Като оставим настрани факта, че и автобусните превозвачи се опитват да си решат проблемите с управляващите и кризата по пътя на най-малкото съпротивление - на гърба на хората, идеята за поредния ценови шамар, който ни гласят, звучи почти като покана... За единична килия с изглед към вътрешния двор.
И така. На ход са поредните феодали, които искат да ни закрепостят. Сториха го банките с кредитите и лихвите. Не се замислиха топлинните счетоводители, топлофикациите и електроразпределителните дружества. По-добре да не отваряме приказка за кабелните телевизии, интернет доставчиците и мобилните оператори.
Безсилни сме пред списъците с лекарства и пред лекарските кабинети, пред вратите на детските ясли и градини, пред гишетата за нови документи за самоличност и пред канторите на съдия изпълнителите.
Всеки, както и когато може, ни вкарва в собствена схема. Тук опашка, там документче. Днес разрешение, утре лицензия. Плащаме такси, налагат ни глоби, текат ни наказателни лихви. И всеки ден всеки със своя номер. А ние, като завързани на верижка беззъби кученца, се опитваме да угодим всекиму, да удовлетворим всякакви претенции. Не успяваме и все повече затъваме.
От вчера желаещите да ни закрепостят се увеличиха с още един - автобусните превозвачи. Те, за разлика от останалите феодали, искат да направят това не само в преносния, но и в буквалния смисъл. Защото при цени на билетите за междуградски транспорт с размер, непосилен за отънелите ни доходи и непрекъснато растящите разходи, не ни остава нищо друго освен да тръшнем от вътрешната страна вратата на собствените си крепости. Може англичаните да робуват на принципа, че "моят дом е моята крепост", но едва ли влагат в този израз удоволствие от неприятното усещане да си крепостен селянин.
Нали сте подготвени психически, че каквото и да се случи с цените на горивата, с изсветляването на превозваческия сектор, с претенциите към правителството и с прочие обективни и субективни фактори, това лято, ако изобщо си спомним за морето, ще трябва да се бръкнем по-навътре в джоба. Колкото ни отпуснат синджирчето. Или докато не се скъса верижката.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ