Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Над 3 хил. деца в София са жертва на насилие

Само през октомври в АСП са получени 3163 сигнала за подрастващи в риск, а 267 сигнала са за насилие

Аида Ованес

15. Декември 2016 , брой: 286   265   0За първите 9 месеца 1167 малолетни и 1916 непълнолетни деца в София са станали жертва на насилие, докато за цялата 2015 г. те са били 3566. Почти толкова са в риск от насилие. Това сочат данните на Върховната касационна прокуратура, представени от д-р Надя Стойкова, директор на "Програми и проекти, деца и правосъдие" по време на пресконференция на тема "Как да защитим децата - жертви на престъпления?", организирана от Института по социални дейности и практики. По време на пресконференцията бе представена дейността на "синята стая" - специални помещения за разпит на деца, жертви или свидетели на престъпление, където разпитите се провеждат от обучени специалисти, за да не бъдат допълнително травмирани децата. В София има две сини стаи - едната е в сградата на СДВР, в която т.г. са разпитани 122 деца, а другата стая е в Центъра за обществена подкрепа на ИСДП, откъдето са преминали 10 деца. Стаята в СДВР е разкрита през 2009 г. и вече се ползва от всичките 9 РПУ в столицата, обясни началничката на група "Детска престъпност" в СДВР Виолета Аланджийска.
В страната има 20 "сини стаи", 15 от тях са в областните градове. През май т.г. МП си постави за цел до края на 2016 г. да бъдат открити още 7 стаи. "Сините стаи" са обособени извън съдилищата, боядисани са в топли цветове, в тях има и играчки. Тези помещения са изградени според изискванията на Директива 2012/29/ЕС, която поставя минимални изисквания за защита на правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления. Доскоро децата бяха разпитвани по общия ред, виждайки обвиняемите лице в лице, което представлява стрес, категоричен е прокурорът от Софийската градска прокуратура Иво Илиев.
Разпитите на децата, жертви на насилие или свидетели на престъпления да се провеждат възможно на най-ранен етап от досъдебно производство, а броят на самите разпити да бъде сведен до минимум, препоръчват специалисти. Те дадоха пример с дете, разпитвано 16 пъти. Най-малкото дете, пострадало от престъпление през 2016 г., преминало през "синя стая" в София е на 3,5 г., а най-малкото, разпитвано като свидетел с помощта на психолог - на 4 г.
Само през октомври от цялата страна са получени 3163 сигнала за деца в риск, а 267 сигнала са за насилие, съобщи Цветелина Кьосева, която е главен експерт в дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане.
От ИСДП провеждат обучение на 100 психолози, педагози, полицаи, юристи, лекари и др. професионалисти от София град и София-област за работа с деца, жертви на насилие или свидетели на престъпление.

 

 

България

  • Отпусканите инвалидни колички не били пригодени за подрастващи, алармират родители
    21. Август 2017 162
    99
    0

    Инвалидните колички, които отпуска държавата, са непригодни за деца, тъй като са само за възрастни, съобщиха потърпевши родители. Отпусканите 486 лв. били достатъчни само за рингова количка, която обаче нямала нужните приспособления за дете с увреждания. Според експерти добрите детски колички, съобразени с индивидуалните нужди, са с цени от 1000 лв. нагоре и сумата, давана от държавата, е...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"