Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

29 Април 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Над 3 хил. деца в София са жертва на насилие

Само през октомври в АСП са получени 3163 сигнала за подрастващи в риск, а 267 сигнала са за насилие

Аида Ованес

15. Декември 2016 , брой: 286   202   0За първите 9 месеца 1167 малолетни и 1916 непълнолетни деца в София са станали жертва на насилие, докато за цялата 2015 г. те са били 3566. Почти толкова са в риск от насилие. Това сочат данните на Върховната касационна прокуратура, представени от д-р Надя Стойкова, директор на "Програми и проекти, деца и правосъдие" по време на пресконференция на тема "Как да защитим децата - жертви на престъпления?", организирана от Института по социални дейности и практики. По време на пресконференцията бе представена дейността на "синята стая" - специални помещения за разпит на деца, жертви или свидетели на престъпление, където разпитите се провеждат от обучени специалисти, за да не бъдат допълнително травмирани децата. В София има две сини стаи - едната е в сградата на СДВР, в която т.г. са разпитани 122 деца, а другата стая е в Центъра за обществена подкрепа на ИСДП, откъдето са преминали 10 деца. Стаята в СДВР е разкрита през 2009 г. и вече се ползва от всичките 9 РПУ в столицата, обясни началничката на група "Детска престъпност" в СДВР Виолета Аланджийска.
В страната има 20 "сини стаи", 15 от тях са в областните градове. През май т.г. МП си постави за цел до края на 2016 г. да бъдат открити още 7 стаи. "Сините стаи" са обособени извън съдилищата, боядисани са в топли цветове, в тях има и играчки. Тези помещения са изградени според изискванията на Директива 2012/29/ЕС, която поставя минимални изисквания за защита на правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления. Доскоро децата бяха разпитвани по общия ред, виждайки обвиняемите лице в лице, което представлява стрес, категоричен е прокурорът от Софийската градска прокуратура Иво Илиев.
Разпитите на децата, жертви на насилие или свидетели на престъпления да се провеждат възможно на най-ранен етап от досъдебно производство, а броят на самите разпити да бъде сведен до минимум, препоръчват специалисти. Те дадоха пример с дете, разпитвано 16 пъти. Най-малкото дете, пострадало от престъпление през 2016 г., преминало през "синя стая" в София е на 3,5 г., а най-малкото, разпитвано като свидетел с помощта на психолог - на 4 г.
Само през октомври от цялата страна са получени 3163 сигнала за деца в риск, а 267 сигнала са за насилие, съобщи Цветелина Кьосева, която е главен експерт в дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане.
От ИСДП провеждат обучение на 100 психолози, педагози, полицаи, юристи, лекари и др. професионалисти от София град и София-област за работа с деца, жертви на насилие или свидетели на престъпление.

 

 

България

  • Само за метене и миене на централни улици Фандъкова дала 23 милиона лв.
    28. Април 2017 82
    290
    0

    Столичната администрация е похарчила цели 612 935 491 лв. за четири години - от 2011 до 2014 г. за очистване на замърсена София. Което прави по 419 819 лв. на ден. Това показва одитен доклад на Сметната палата за "Ефективност на общинските мерки за намаляване замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в София". Само за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"