09 Май 2024четвъртък02:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандал в НС:

Митов пробутвал Кристалина Георгиева за шеф на ПРООН?

Кабинетът в оставка продължава чрез задкулисни договорки да предава българския национален интерес, възмути се Корнелия Нинова

/ брой: 286

автор:Юлия Кулинска

visibility 36

Пореден скандал се завихри в парламента вчера. Лидерът на БСП Корнелия Нинова и министърът на външните работи в оставка Даниел Митов влязоха в остър спор заради информация на левицата, че правителството се опитва тайно да пробута кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на Програмата на ООН за развитие (ПРООН). По думите на Нинова оттеглянето на кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН е поредното национално предателство на Бойко Борисов. Станало е в договорка за подкрепа на Полша за Кристалина Георгиева срещу отстъпление от тази позиция, отбеляза лидерът на БСП.
Нинова обяви на брифиниг, че на 9 декември т.г. външно министерство е изпратило грама до Георги Панайотов, постоянен представител на България към ООН, в която пише, че ведомството е взело решение "да представи българска кандидатура за висок ръководен пост в Секретариата на ООН". Моля да поискате среща с новоназначения Генерален секретар на ООН Антониу Гутереш с цел представяне на българската кандидатура и връчване писмото на министър Митов, се казва в документа, който от БСП предоставиха на медиите.
Нинова попита Митов и Борисов кой и кога е взел решение за такава кандидатура на България. Тя търси отговор и на въпросите: "Защо е станало скрито от българското общество и парламента? Вярна ли е информацията, която се разпространява и в чужди медии, че Кристалина Георгиева е предложена за ръководител на ПРООН? Вярно ли е, че това става отново със задкулисни договорки и сили извън България, в ущърб на националните интереси?"
"Докога ще търпим външната ни политика да представлява предателство след предателство на българския национален интерес? Затова ли РБ бави мандата, отново в договорка с ГЕРБ, за да продължи тази политика, да си довършат задкулисните сделки, да продължат да продават България?", възмути се Нинова. Тя уточни, че шефът на ПРООН е третият по ранг в световната организация и борави с милиард долара бюджет. Нинова подчерта, че социалистите не са против българин да заеме поста, но това не бива да става "на тъмно"с размяна на грами и когато правителството си отива.
По-късно стана ясно, че дори и от ГЕРБ не знаят, че България има номинация за шеф на ПРООН. Това потвърди лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Веднага след брифинга на БСП в НС спешно дойде Даниел Митов. Той първо отрече да има постъпила българска кандидатура в секретариата на ООН, като намеси в темата и кабинета "Орешарски". Но все пак призна, че може и да има намерение на правителството да номинира някого на висока позиция, но то още не е приело форма, нито пък е влязло в секретариата на ООН.
"Ако има нещо, което българската публика трябва да знае, ще го кажа. Няма представена кандидатура. Кристалина Георгиева няма абсолютно нищо общо. Тя става изпълнителен директор на Световната банка", подчерта Митов.
 

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 368

/ брой: 84

За наше добро

visibility 335

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 401

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ