Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Няколко думи

ЛЪЖЛИВИЯТ МИНИСТЪР

Александър Симов

15. Декември 2016 , брой: 286   1379   0В рамките само на няколко часа вчера външният министър Даниел Митов се оплете в толкова много лъжи, че, ако носът му растеше при всяко изричане на неистина, неговият сигурно отдавна щеше да е достигнал до Ню Йорк.
Вчера Митов бе притиснат до стената с документ, който го уличава във влизането в унизителна сделка, при която българските национални интереси се залагат на карта в името на това Кристалина Георгиева да оглави ПРООН. Цената е възсолена - България отлага с 22 години правото си да кандидатства за непостоянен член на Съвета по сигурност на ООН, един от най-престижните международни постове. И, за да си спаси кожата, Митов започна да лъже зловещо.
Лъжа номер 1 - България търгувала мястото в ООН в подкрепа на Бокова. Медиите на "Америка за България" може и да се вържат на подобна халюцинация. Но е много интересно едно - ако тази позиция е била изтъргувана заради Бокова, защо господин министърът ни го казва едва сега. Имаше тежки мигове за Митов и за Борисов, когато гадната опозиция ги пържеше сериозно, че не са си мръднали пръста, за да помогнат на Бокова. Не беше ли тогава времето и мястото за Митов да каже това, което говори днес? Щеше да запуши устите на опозиционните чудовища и да изгрее като кротък пример за дипломатическа кротост и доблест.
Второ, когато човек се върне съвсем малко назад, може да си припомни, че Полша всъщност в нито един момент не е подкрепяла Бокова. А дори и да искала - такава подкрепа не зависи от нея, защото генералният секретар се избира от Съвета за сигурност. Официално поляците подкрепяха Мирослав Лайчак, който е словак, а страната му е част от Вишеградската четворка.
Лъжа номер 2 ни е поднесена в официалните мотиви, които Митов вкарва в Министерския съвет, за да отложи решението. Там не е записано нищо за никакви сделки, за никакви договорки. Официалният мотив е, че България трудно ще се концентрира върху три големи събития, защото й предстояло председателство на ЕС и кандидатстване в Съвета по човешките права. Тоест Митов буквално признава, че България върши едно, ама официално си измисля други административни извинения.
И третата опашата лъжа е, че в тази грандиозна афера не е замесена Кристалина Георгиева. Това можеше и да мине на едно голо доверие, ако нямаше документ, който уличава Външно в нещо повече от договорки. Всъщност от него можем да предположим, че саботажът на Бокова не се е дължал само на некадърност, а бил част от някаква сделка. Само че да се опитваш да лансираш отново Кристалина Георгиева, жена, която изгърмя в гласуването за ООН, а след това позорно бе натирена от ЕК, е израз на политическо безумие. Не че някой някога е очаквал от Даниел Митов стратегическа мъдрост и интелектуален мащаб, но все повече почва да се разбира, че Външно министерство в последната една година функционира като бюро по трудоустройването на Кристалина Георгиева.
Митов е министър в оставка, но това по никакъв начин не го освобождава от отговорност. Само за две години той успя да натика българската дипломация в плаващите пясъци на слугинажа и на безкрайните лъжи. Добре, че идват предсрочни избори. Време е хората да кажат какво мислят за тази паяжина от измами и гаври с националното достойнство.
 

 

 

Няколко думи

  • 23. Ноември 2017 230
    185
    0

    Цяла година бездействие за опасните язовири! Преди това още една, и още една и още... Така се изтъркаляха 6 години от потопа в Бисер, бедствието в Мизия, в "Аспарухово", край Бургас.
    Държавата пръсна милиони, за да проверява язовири, да описва, разпределя собственост, прошнурова. Начетохме се на дълги списъци, на стряскащи констатации, на неизпълнени предписания за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"