Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Март 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Оръжие

В РУСИЯ:

Приемат на въоръжение автоматичен гранатомет „Балкан”

Догодина ще бъде официалната «премиера» на изделието

Дума

16. Декември 2016 , брой: 287   1030   0
Снимка
Гранатомет "Балкан" и контейнер с боеприпаси
Снимка Wikimedia Commons

В близко време руската армия трябва да получи ново въоръжение, отличаващо се от съществуващите аналози с повишени бойни и технически характеристики. След дълъг процес на разработка, а и след няколко години всестранни изпитания на въоръжение се планира да бъде приет новият руски автоматичен гранатомет «Балкан». Както съобщават медиите, съответната заповед на военното ведомство трябва да се появи догодина. За приемането на въоръжение на изделието АГС-40 «Балкан» (индекс ГРАУ – 6Г27) първа е съобщила «Российская газета». Информация за това е била получена от пресслужбата на научно-производствения концерн «Технологии машиностроения», в чийто състав влиза организацията, разработваща гранатомета. По официални данни, гранатометът от нов тип, вече е преминал държавните изпитания, след които е бил препоръчан за приемане на въоръжение. Новият автоматичен гранатомет АГС-40 «Балкан» е предназначен да замени съществуващите изделия от своя клас, такива като АГС-17 «Пламя» и АГС-30. В новият проект са били използвани някои идеи и решения, с които да се повишат основните технически и бойни характеристики. От намиращите се в армията гранатомети, новият «Балкан» се отличава  най-вече с увеличената далекобойност на стрелбата и по-мощните гранати. Използването на автоматика позволява да се води огън с 400 изстрела в минута, със скорост 240 м/с, като максималната далекобойност достига 2500 м. Гранатометът тежи 32 кг, а металната кутия с една лента с 20 гранати – 14 кг.

Три нови изтребителя Су-30СМ попълниха Черноморския флот

Авиацията на Черноморския флот на РФ се усили с три многоцелеви изтребителя Су-30СМ, съобщи днес пресслужбата на флота. Самолетите влизат в състава на отделния морски щурмови авиополк на ЧФ в авиобаза Саки (Крим). Предварително екипажите на Су-30СМ са преминали обучение в центъра за морска авиация в Ейск и се готвят за изпълнение на полети по програмата за въвеждане в строя на новата техника.

Руснаците - втори по износ на оръжия

Укрепването на позициите на Русия на международния оръжеен пазар е било обсъдено на заседание на Комисията по военнотехническото сътрудничество на Руската федерация с други държави, председателствано от президента Владимир Путин, съобщава „Российская газета”.
„Страната ни уверено заема второ място в света по това направление. В петицата на лидерите изпреварваме Франция, Германия, Великобритания, при това действаме в традиционно трудни конкурентни условия, а понякога се сблъскваме дори с недобросъвестно поведение на някои партньори“, е отбелязал той.
Държавният глава е предложил да бъдат анализирани актуалните тенденции на глобалния пазар на оръжия.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"