23 Април 2024вторник20:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Милка Христова:

Ръководството на една болница решава как да я преструктурира

Здравната комисия към СОС трябва да бъде информирана защо се налага закриване на звеното и от 7 лекари е останал един, казва общинският съветник от БСП

/ брой: 287

автор:Аида Паникян

visibility 141

- Г-жо Христова, като общински съветник имахте ли информация за закриването на урологията в Първа МБАЛ?
- Не, нямах информация за това. Научих преди няколко часа буквално от изявления по медиите на завеждащия отделението. Но въпросът с евентуалното закриване е коментиран в комисия, която бе създадена в началото на т.г. във връзка с настъпилите промени в Закона за лечебните заведения и евентуално за новата здравна карта, която беше предложена от министъра в оставка Москов. Тази комисия беше с много широк състав, в нея бяха включени общински съветници и хора от здравна дирекция, администрацията, представители на лечебни заведения, изявени специалисти в областта на здравеопазването, представители и на РЗИ. Комисията трябваше да направи преглед на лечебните заведения, тяхната структура и евентуално да предложи промени във връзка със здравната карта и рестрикциите, които тя наложи по отношение на броя на болничните легла.
- Но здравната карта бе отменена от съда.
- Именно. Затова тази комисия на практика не приключи с някакви окончателни решения, но тя няма и право да дава такива. Беше създадена като орган, който да подпомогне администрацията в Общинския съвет при евентуално вземане на решения. Урологията в Първа МБАЛ, която преди две години имаше 7 лекари, в момента има 1 лекар и двама специализанти и среща големи трудности при формирането на график. А не може и да получи съответното ниво на компетентност. Но искам и още нещо да кажа - правото за преструктуриране на различните отделения и звена в една болница по Закона за лечебните заведения и Наредбата за управление на общинските лечебни заведения е изцяло в правомощията на Съвета на директорите и на изпълнителния директор. Въпреки това обаче смятам, че Здравната комисия към Столичния общински съвет би следвало да бъде уведомена и информирана подробно за причините, които налагат подобно действие. Още повече, че е най-вероятно проблемите да са кадрови.
Лично аз при създалата се ситуация смятам, че трябва да бъдат изслушани и двете страни - и работещите в отделението, и Съветът на директорите, който най-вероятно е взел това решение. Ще настоявам това да стане на заседание на Здравната комисия и евентуално, ако действително проблемът е само кадрови и икономически, ще се опитаме да помогнем, да укрепим кадрово отделението и евентуално да се стигне до неговото възстановяване, ако то е закрито. Трябва да има яснота дали е възможно в настоящия вид отделението да функционира, кое е наложило действително неговото закриване и има ли шансове то да бъде запазено.
- А вие бяхте ли поканена в тази експертна група?
- Да, участвах в тази експертна група, но не съм участвала във всички нейни заседания, те бяха между другото всяка седмица по няколко пъти, не съм присъствала на всички тогава, когато съм била ангажирана в други комисии. Но като цяло почти цялата Здравна комисия, на която съм член, беше включена в тази група.
- Очаквате ли други подобни звена в общинските болници в София да бъдат закрити?
- Не. Имаше преди време подобни идеи за закриване на отделения в други софийски общински болници, но аз лично съм настоявала това да не стане, тъй като понякога икономическите резултати не се дължат на лоша организация на работа, а на недофинансиране на пътеки. Знае се, че някои отделения са печеливши, защото техните пътеки са остойностени високо, а други, макар социално значими, са ниско платени, но за сметка на това имат своето място като здравна услуга, която трябва да бъде задължително предоставена на гражданите. Така че моето виждане е, че невинаги икономическите резултати трябва да бъдат водещи.
- Преди време общински съветници от БСП бяха поставили въпроса защо толкова много средства се влагат в Първа МБАЛ, а за други общински болници парите са много по-малко. В урологичното отделение на Първа МБАЛ има модерна и скъпа апаратура, за която е платила общината. Какво би станало с нея?
- Ние изключително много разчитахме на тази апаратура. Тя наистина е уникална и е единствена в системата на общинските болници. Но тогава, когато беше гласувано нейното закупуване, там работеха 7 лекари. Големият въпрос, който ни тревожи, е защо в момента има само 1 лекар? Явно е, че при един лекар тази апаратура няма как да се използва. И това при всички случаи трябва да бъде предмет на доизясняване защо се стигна дотук.
Ще настоявам случаят да бъде разгледан в Здравната комисия, да бъдат изслушани всички страни и ако решението не е правилно и има възможност да се намери взаимно приемливо решение, при което болницата да си намери кадри, да се възстанови отделението. Мисля, че няма пречки това да бъде направено.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ