Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

28 Март 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

Браншът готви нов закон за земеделските кооперации

Старият не отразява действителното им състояние и дори им пречи да се доразвият, заяви председателят на НСЗКБ Явор Гечев

Мая Йовановска

16. Декември 2016 , брой: 287   424   0
Снимка
Явор Гечев
Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) подготвя напълно нов закон за земеделските кооперации. Очаква се проектозаконът да бъде готов през април догодина, след което ще бъде широко обсъден както сред кооперациите, така и с другите браншови организации в земеделския сектор. След това се планира неговото публично обсъждане с политическите партии, Народното събрание и правителството. Това научи ДУМА от председателя на НСЗКБ и бивш заместник-министър на земеделието Явор Гечев. Изготвянето на проекта е започнало след анализ на законодателството в тази област, който показал, че старият закон не отразява действителното състояние на земеделските кооперации и на практика им пречи да се доразвият, обясни експертът.
Целта е да се обединят на едно място всички заинтересовани в земеделското производство и секторът да се окрупни. Прекалено малките производители не могат да оцелеят на пазара, а големите вериги предпочитат да работят с кооперации, защото те могат да произведат необходимите количества, обясни Гечев.
Земеделските кооперации, в огромната си част, се справят изключително добре и са устойчиви икономически структури, обясни Гечев. Същевременно България остава най-некооперативната държава в Европа, където сдружените земеделци решават редица проблеми, които никой сам не може да разреши, коментира бившият зам.-министър на земеделието.
Цяла Западна Европа е на кооперативен принцип. Това са проблеми, които в България изобщо не се третират. "Много се говори за така наречените "кооперации на фермерите", където 10 човека, без да правят акционерно дружество, всеки, запазвайки собствената си земя, собствената си техника, да направят нещо като кооператив, да търгуват заедно и да пазаруват препарати, торове, да ползват общи консултантски услуги на агрономи и т.н. Това на практика в закона не е осъществимо", каза Гечев пред БНР. По неговите думи кръпка след кръпка на несъществуваща риза вече не върши работа и даде пример, че в момента направата на сдружение за напояване изисква да се създаде втора юридическа структура, в която членуват същите хора, които са в земеделската кооперация, която иска вода.
Бившият заместник-министър на земеделието Явор Гечев оглави НСЗКБ в края на юни. Земеделските кооперации са обединени на териториален принцип в 19 областни и регионални съюза, членове на НСЗКБ.
 

 

 

Икономика

 • България ще настоява за промени в готвения от ЕК документ за вредните емисии
  28. Март 2017 61
  81
  0

  По първоначални изчисления на въглищните електроцентрали, за постигане на новите екологични норми ще бъдат необходими над 1 млрд. лева, съобщи вчера зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков по време на среща в Министерството на енергетиката.
  За новите цели, предвидени в референтния документ на Европейската комисия (ЕК), алармираха от минната индустрия. В бранша се опасяват,...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"